Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kreatív teljesítmény = (INPUT + PROCESS + OUTPUT)*ORGANIZÁCIÓ

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kreatív teljesítmény = (INPUT + PROCESS + OUTPUT)*ORGANIZÁCIÓ"— Előadás másolata:

0 Ide kerül az aktuális téma megnevezése
Tudomány újratöltve sorozat Szerző: Példa Pál Sorozatszerkesztő: Mező Ferenc

1 Kreatív teljesítmény = (INPUT + PROCESS + OUTPUT)*ORGANIZÁCIÓ
A projekt lényege Brunner: felfedeztető tanulás (kreatív, de időigényes tanulás) Skinner: programozott oktatás (nem kreatív, de időtakarékos tanulás) a+b=Programozott felfedeztető tanulás (kreatív és időtakarékos tanulás) az IPOO-modell alapján: Kreatív teljesítmény = (INPUT + PROCESS + OUTPUT)*ORGANIZÁCIÓ alapinfókat a tanuló követ a tanuló meg a programot adunk a tanuló keztetéseket fogalmazza előkészítjük a számára (újrafelfedezé a következte tanuló számára seket) hoz létre téseit F,O,X: Problémaérzékenység Módszer Megoldás

2 Már foglalt témák (és tantárgyi kapcsolódásaik):
Világképek alakulása (fizika, csillagászat, filozófia, hittan) Penicillin (biológia, kémia, egészségtan) Evolúciós elmélet (biológia) Monogénes és poligénes öröklődés (biológia) A történelmi Trója feltárása (történelem) Fáraó sírok nyomában (történelem) Reflexek és klasszikus kondicionálás (biológia) C-vitamin (biológia) Az anyák megmentője (biológia) A fogantatás és a születés (biológia)

3 Lehetséges témák (tantárgyi kapcsolódások) például:
Elektromosság (fizika, biokémia) Rakétatechnika (fizika) Periódusos rendszer (kémia) Élőlények rendszertana (biológia) „A Föld gombölyű?” (földrajz, fizika, matematika, csillagászat) Bolyai geometria (matematika) A kottaírás története (zene) Relativitáselmélet (fizika) A DNS nyomában (biológia) Összehasonlító nyelvészet (nyelvtan, idegen nyelv) Robotika, mesterséges intelligencia (technika, informatika) Naptári rendszerek és időszámítás (földrajz, történelem) Tájékozódás, navigáció (földrajz, csillagászat) Pénz (történelem, gazdaságtan) Repülés (fizika) Hírközlés, távközlés (informatika, fizika)

4 Vajon milyen következtetésre jutsz az alábbi információk alapján?
Input információk szövegesen vagy képekkel illusztrált (pl. mi a különbség a két kép között?) feladatokkal... A jegyzetoldal szöveges részében... ... egyrészt kultúrtörténeti részleteket, ...másrészt az előző oldalakon olvasható feladatok megoldásait, ...harmadrészt plusz feladatokat adhatunk közre. Következtetés:

5 Vajon milyen következtetésre jutsz az alábbi információk alapján?
Íme a középkori keresztény világkép néhány állítása, amelynek vitatása kínzást és/vagy halálbüntetést érdemlő istenkáromlással ért fel:  A Föld a világ középpontja, s körülötte a ptolemaioszi geocentrikus világképnek megfelelő módon körpályán kering a Nap, a Hold, a bolygók és a csillagok.  A Nap az isteni tökéletesség szimbóluma, amely a Föld körül kering, másféle mozgást nem végez.  A világon minden égitest a Föld körül kering. Galilei ezt látta a távcsőben: a) A Napon szabad szemmel nem látható foltok vannak! Lehet a Nap isteni? Lehet (ez vallásos világnézet dolga...). De: lehet a Nap tökéletes? Következtess! b) Hosszabb megfigyelés alatt feltűnt, hogy a napfoltok elfordultak. Mire következtethetsz ebből? c) A Jupiter körül holdak keringenek... d) A Tejút halványan derengő csillagok sok milliós tömege... Következtetés:

6 Vajon milyen következtetésre jutsz az alábbi információk alapján?
Kepler a Mars bolygót hosszú éveken át követte távcsövével. Felfedezései:  A bolygók nem kör alakú pályán mozognak, hanem ellipszisen.  Számításai szerint a bolygók a Nap körül keringenek ellipszis pályákon, s nem a Föld körül.  Kepler törvények: 1, 2, 3 Így jött létre a heliocentrikus világkép – ami később szintén tévesnek bizonyult... Következtetés:

7 Vajon milyen következtetésre jutsz az alábbi információk alapján?
Kepler a Mars bolygót hosszú éveken át követte távcsövével. Felfedezései:  A bolygók nem kör alakú pályán mozognak, hanem ellipszisen.  Számításai szerint a bolygók a Nap körül keringenek ellipszis pályákon, s nem a Föld körül.  Kepler törvények: 1, 2, 3 Így jött létre a heliocentrikus világkép – ami később szintén tévesnek bizonyult... Következtetés:

8 felfedezésekkel, kutatási eredményekkel.
Utószó Az előző oldalakon aktív részesei lehettünk az emberi civilizáció néhány meghatározó tudományos fordulatának. A geocentrikus világkép kialakulását eredményező kezdeti tapasztalatok után megismerkedtünk a heliocentrikus, a galaktikus, majd az extragalaktikus világkép felé vezető felfedezésekkel, kutatási eredményekkel. De nemcsak megismerkedtünk ezekkel, hanem olykor évezredeket átívelő módon együtt gondolkodhattunk az emberiség korabeli nagy tudósaival, és segítségükkel saját magunk hoztuk meg tudományos és tudománytörténeti jelentőségű következtetéseinket! Ezáltal némi bepillantást nyertünk a tudósok gondolkodási módjába: abba, hogy miként vetik össze - újra és újra és újra! - a világról alkotott eddigi tudásunkat a legfrissebb tapasztalatokkal, a saját vagy mások által elért kutatási eredményekkel. Láthattuk, hogy az ilyen összevetések során létrejövő következtetés alapvetően kétféle lehet: megerősítheti vagy éppen megkérdőjelezheti eddigi ismereteinket, feltételezéseinket. Végül egy fontos dologra kell felhívnunk a figyelmet: e kutatók a legtöbb esetben maguktól ismertek fel problémákat, ellentmondásokat, más emberek számára jelentéktelennek tűnő információkat!!! Gondoljunk például arra, hányan láttunk már csillagokat, s hányan figyeltük azokat olyan kitartóan, hogy felfedezzük a bolygók (mint „bolygó csillagok”) és a csillagok (mint „álló csillagok”) közötti különbséget? A napjainkban és a múltban élt több milliárdos emberiség óriási létszámához képest megdöbbentően kevesen! Tiszteljük hát múltunk e ritka, kivételes tehetségeit! Miként jelenünk és jövőnk tehetségeit is! Őszintén kívánjuk, hogy tehetségeddel Te is gyarapítsd az emberiség tudáskincsét! De ne feledd: ehhez először is tanulnod kell! Meg kell ismerned, mit tudunk jelenleg, hogy e tudásunkat tesztelhesd, megerősíthesd vagy megkérdőjelezhesd! Köszönjük, hogy velünk gondolkodtál! Reméljük jól szórakoztál, sokat tanultál! Ugye, velünk tartasz legközelebb is?


Letölteni ppt "Kreatív teljesítmény = (INPUT + PROCESS + OUTPUT)*ORGANIZÁCIÓ"

Hasonló előadás


Google Hirdetések