Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Zöldségek és gyümölcsök az egészséges táplálkozás tükrében

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Zöldségek és gyümölcsök az egészséges táplálkozás tükrében"— Előadás másolata:

1 Zöldségek és gyümölcsök az egészséges táplálkozás tükrében
Miháldy Kinga mb. osztályvezető Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI)

2 Az egészséges is lehet finom
Programról alkotott vélemények A környezetük étkezési szokásainak megítélésekor a gyerekek 52%-56%-66%-a (kontroll-tízórai-automata csoport) állította a program sikeresen, pozitívan befolyásolta az iskolába járó gyerekek zöldség/gyümölcsfogyasztási szokásait A program eredményei alapján úgy tűnik, hogy egy komplex (oktatás és egészséges választék együtt), a gyermeket, a szülőket, a tanárokat minél szélesebb körben megcélzó beavatkozással már viszonylag rövid idő alatt (2 hónap), ebben az életkorban kedvező változásokat lehet elérni mind a gyermekek tudásszintjének javítása, mind ennek a gyakorlatba való beépülése terén. Jó gyakorlatnak bizonyuló modellprogram széleskörű elterjesztése hozzájárulhat a gyermekkori elhízás hazai prevalenciájának csökkenéséhez.

3 Az iskolagyümölcs-program eredménye
A 2010/2011. TANÉVI ISKOLAGYÜMÖLCS-PROGRAM ÉRTÉKELÉSE, EREDMÉNYEI AZ ISKOLÁK VÉLEMÉNYE ALAPJÁN Az iskolagyümölcs-program eredménye Az iskolák által adott pontok átlaga* A gyerekek rendszeresebben fogyasztanak gyümölcsöt 6,4 Minden iskolának részt kellene vennie a programban 6,3 Egészségesebb táplálkozási szokásokat alakított ki 5,7 A hátrányos helyzetű gyerekek táplálkozása javult 5,2 Segítséget jelent a családoknak 4,7 Hozzájárult a túlsúlyosság, elhízás elleni küzdelemhez 4,1 A kísérő programok (pl. plakátverseny, termelők meglátogatása) bővítették a gyerekek érdeklődési körét 3,5 Az iskolában lévő étel és ital automatákat kevesebbet látogatják 3,4 Javult az iskola és a szülők kapcsolata 2,9 Maximális pontszám 7. (1-es ha kevésbé, 7-es ha teljes mértékben egyetért az állítással.)

4 Az iskolagyümölcs-program eredménye
2010/2011. TANÉVI ISKOLAGYÜMÖLCS-PROGRAM ÉRTÉKELÉSE, EREDMÉNYEI A BESZÁLLÍTÓK VÉLEMÉNYE ALAPJÁN Az iskolagyümölcs-program eredménye A beszállítók által adott pontok átlaga* Minden iskolának részt kellene vennie a programban 6,5 A kiszállítás problémamentes volt Az elvárt minőséget rendszeresen biztosítottuk 6,0 Javult az értékesítés biztonsága 5,7 Szívesen vettünk részt a kísérő programokban 5,6 A termelői csoport/termelő ismertsége nőtt 5,3 Nőtt az árbevétel 4,8 Nőtt az alma iránti kereslet 4,7 Hozzájárult a felesleg csökkentéséhez 4,5 Nem növelte jelentősen az adminisztrációs terheket 3,1

5 Az IGYP összefoglaló értékelése
Erősségek Az iskolák részvételi aránya jelentős volt Kiemelkedő gyakorisággal és időtartamban biztosított gyümölcsöt a program Esélyegyenlőség érvényre jutott A vonatkozó rendeletnek megfelelt A kormányzat anyagi szerepvállalása Gyengeségek Területi egyenlőtlenség a részvételben A kísérő intézkedések Tartalmilag nem megítélhetők Egysíkúak voltak Oktatás nem elég hangsúlyos A beszállító és az iskola felelősségvállalása aránytalan A költségek nem megítélhetők A közvetlen beszállító, a kísérő intézkedést végrehajtó beszállító nem ismert Kommunikáció Monitorozás

6 Zöldségek és gyümölcsök az egészséges táplálkozás tükrében
7-10 évesek 1 adag: friss zöldség: 4-8dkg friss gyümölcs: 7-12dkg zöldség köret: dkg 11-14 évesek 1 adag: friss zöldség: 5-9kg friss gyümölcs: 7-15dkg Az egészséges táplálkozás elengedhetetlen része. A hamarosan életbelépő közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás egészségügyi előírásokban naponta négy adag zöldség vagy gyümölcsfogyasztást ír elő, ebből legalább egy adag nyers formában. A gyümölcsök és zöldségek a szénhidrátok nag csoportjába tartozik. Az agy glükóz szükségletének fedezéséhez szénhidrátból naponta legalább 130g mennyiséget kell fogyasztani az 1 évnél idősebb gyermekeknek. Azonban a fejlődésben lévő szervezet tényleges szénhidrátigénye az optimális agyműködéshez szükséges mennyiségnél jóval magasabb, az ajánlott napi energiabevitel 45-60%-a. Az étrend hozzáadott cukortartalma lehetőleg ne érje el az összenergiaszükséglet 10%-át, mert a krisztalloid szénhidrát tartalmú ételek, italok gyakori fogyasztása növeli a fogszuvasodás és az elhízás kockázatát. Azonban számos Európai Uniós tagállam lakosságának hozzáadott cukorbevitele meghaladja a 10E%-ot. Zöldségek és gyümölcsök napi 5x!

7 Egészséges és finom A gyümölcsök és zöldségek fontos részei az egészséges és kiegyensúlyozott étrendnek. Sok vitaminhoz, ásványi anyaghoz, rosthoz juttatnak. Bizonyos kisebb alkotóelemei, ún. fitokemikáliák jótékony hatással bírnak. A zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrend az egészséges testtömeg megőrzésének, valamint a szív-érrendszeri-, daganatos betegségek megelőzésének egyik kulcsa.

8 Egészséges és finom A WHO becslése szerint az elégtelen gyümölcs- és zöldségbevitel felelős világszerte a gyomor- és bélrendszeri daganatok miatti halálozások 14%-ért, az ischeamiás szívbetegségek miatti halálozások kb. 11%-ért, és a stroke okozta halálozások 9%-ért . A táplálkozási szokásokat általában és a gyümölcs- és zöldségfogyasztást is több tényező befolyásolja

9 Az egészséges táplálkozás megvalósításának feltételei
egészséges táplálkozás szempontjaihoz igazodó makro- és mikrokörnyezet biztosítása: az egészséges választék elérhetővé tétele az alacsony tápértékű, magas energiatartalmú élelmiszerek, ételek árusításának korlátozása táplálkozással kapcsolatos ismeretek oktatása gyermekek, serdülők, szülők, pedagógusok és nevelők számára

10 Egészséges és finom Úgy tűnik, a gyerekkorban tanult étkezési szokások meghatározóak a felnőttkori beviteli értékekre nézve Akik sok gyümölcsöt és zöldséget esznek gyerekkorukban, azok később is zöldség- és gyümölcsevők maradnak. Könnyebb a jót megtanulni, mint a rossz szokásokat elhagyni és egy újat elsajátítani!

11 Egészség testnek, léleknek és szellemnek
Petrőczi Éva: Ősz A gyümölcs-óra októbert mutat: birs-perc, alma-perc, körte. perc az őszt kondító fák alatt. Csanádi Imre: Piros alma Piros alma, piros alma, beteszlek a kosaramba, megeszlek én, meg én téged, adjál nekem egészséget!

12


Letölteni ppt "Zöldségek és gyümölcsök az egészséges táplálkozás tükrében"

Hasonló előadás


Google Hirdetések