Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Zöldségek és gyümölcsök az egészséges táplálkozás tükrében Miháldy Kinga mb. osztályvezető Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Zöldségek és gyümölcsök az egészséges táplálkozás tükrében Miháldy Kinga mb. osztályvezető Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI)"— Előadás másolata:

1 Zöldségek és gyümölcsök az egészséges táplálkozás tükrében Miháldy Kinga mb. osztályvezető Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI)

2 Az egészséges is lehet finom Programról alkotott vélemények  A környezetük étkezési szokásainak megítélésekor a gyerekek 52%- 56%-66%-a (kontroll-tízórai-automata csoport) állította a program sikeresen, pozitívan befolyásolta az iskolába járó gyerekek zöldség/gyümölcsfogyasztási szokásait  A program eredményei alapján úgy tűnik, hogy egy komplex (oktatás és egészséges választék együtt), a gyermeket, a szülőket, a tanárokat minél szélesebb körben megcélzó beavatkozással már viszonylag rövid idő alatt (2 hónap), ebben az életkorban kedvező változásokat lehet elérni mind a gyermekek tudásszintjének javítása, mind ennek a gyakorlatba való beépülése terén. Jó gyakorlatnak bizonyuló modellprogram széleskörű elterjesztése hozzájárulhat a gyermekkori elhízás hazai prevalenciájának csökkenéséhez.

3 A 2010/2011. TANÉVI ISKOLAGYÜMÖLCS-PROGRAM ÉRTÉKELÉSE, EREDMÉNYEI AZ ISKOLÁK VÉLEMÉNYE ALAPJÁN Az iskolagyümölcs-program eredménye Az iskolák által adott pontok átlaga* A gyerekek rendszeresebben fogyasztanak gyümölcsöt6,4 Minden iskolának részt kellene vennie a programban6,3 Egészségesebb táplálkozási szokásokat alakított ki5,7 A hátrányos helyzetű gyerekek táplálkozása javult5,2 Segítséget jelent a családoknak4,7 Hozzájárult a túlsúlyosság, elhízás elleni küzdelemhez4,1 A kísérő programok (pl. plakátverseny, termelők meglátogatása) bővítették a gyerekek érdeklődési körét 3,5 Az iskolában lévő étel és ital automatákat kevesebbet látogatják 3,4 Javult az iskola és a szülők kapcsolata2,9

4 2010/2011. TANÉVI ISKOLAGYÜMÖLCS-PROGRAM ÉRTÉKELÉSE, EREDMÉNYEI A BESZÁLLÍTÓK VÉLEMÉNYE ALAPJÁN Az iskolagyümölcs-program eredménye A beszállítók által adott pontok átlaga* Minden iskolának részt kellene vennie a programban6,5 A kiszállítás problémamentes volt6,5 Az elvárt minőséget rendszeresen biztosítottuk6,0 Javult az értékesítés biztonsága5,7 Szívesen vettünk részt a kísérő programokban5,6 A termelői csoport/termelő ismertsége nőtt5,3 Nőtt az árbevétel4,8 Nőtt az alma iránti kereslet4,7 Hozzájárult a felesleg csökkentéséhez4,5 Nem növelte jelentősen az adminisztrációs terheket3,1

5 Az IGYP összefoglaló értékelése Erősségek – Az iskolák részvételi aránya jelentős volt – Kiemelkedő gyakorisággal és időtartamban biztosított gyümölcsöt a program – Esélyegyenlőség érvényre jutott – A vonatkozó rendeletnek megfelelt – A kormányzat anyagi szerepvállalása Gyengeségek – Területi egyenlőtlenség a részvételben – A kísérő intézkedések Tartalmilag nem megítélhetők Egysíkúak voltak Oktatás nem elég hangsúlyos A beszállító és az iskola felelősségvállalása aránytalan A költségek nem megítélhetők A közvetlen beszállító, a kísérő intézkedést végrehajtó beszállító nem ismert – Kommunikáció – Monitorozás

6 Z Zöldségek és gyümölcsök az egészséges táplálkozás tükrében -7-10 évesek 1 adag: friss zöldség: 4-8dkg friss gyümölcs:7-12dkg zöldség köret: 15-20 dkg -11-14 évesek 1 adag: friss zöldség: 5-9kg friss gyümölcs:7-15dkg zöldség köret: 15-20 dkg Zöldségek és gyümölcsök napi 5x!

7 Egészséges és finom  A gyümölcsök és zöldségek fontos részei az egészséges és kiegyensúlyozott étrendnek.  Sok vitaminhoz, ásványi anyaghoz, rosthoz juttatnak.  Bizonyos kisebb alkotóelemei, ún. fitokemikáliák jótékony hatással bírnak.  A zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrend az egészséges testtömeg megőrzésének, valamint a szív-érrendszeri-, daganatos betegségek megelőzésének egyik kulcsa.

8 Egészséges és finom  A WHO becslése szerint az elégtelen gyümölcs- és zöldségbevitel felelős világszerte a gyomor- és bélrendszeri daganatok miatti halálozások 14%-ért, az ischeamiás szívbetegségek miatti halálozások kb. 11%-ért, és a stroke okozta halálozások 9%-ért.  A táplálkozási szokásokat általában és a gyümölcs- és zöldségfogyasztást is több tényező befolyásolja

9  egészséges táplálkozás szempontjaihoz igazodó makro- és mikrokörnyezet biztosítása:  az egészséges választék elérhetővé tétele  az alacsony tápértékű, magas energiatartalmú élelmiszerek, ételek árusításának korlátozása  táplálkozással kapcsolatos ismeretek oktatása gyermekek, serdülők, szülők, pedagógusok és nevelők számára Az egészséges táplálkozás megvalósításának feltételei

10 Egészséges és finom -Úgy tűnik, a gyerekkorban tanult étkezési szokások meghatározóak a felnőttkori beviteli értékekre nézve -Akik sok gyümölcsöt és zöldséget esznek gyerekkorukban, azok később is zöldség- és gyümölcsevők maradnak. -Könnyebb a jót megtanulni, mint a rossz szokásokat elhagyni és egy újat elsajátítani!

11 Egészség testnek, léleknek és szellemnek Petrőczi Éva: Ősz A gyümölcs-óra októbert mutat: birs-perc, alma-perc, körte. perc az őszt kondító fák alatt. Csanádi Imre: Piros alma Piros alma, piros alma, beteszlek a kosaramba, megeszlek én, meg én téged, adjál nekem egészséget!

12


Letölteni ppt "Zöldségek és gyümölcsök az egészséges táplálkozás tükrében Miháldy Kinga mb. osztályvezető Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések