Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Polgármesteri Akadémia A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról Dr. Lóránt Zoltán főigazgató 2010. február 26-27.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Polgármesteri Akadémia A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról Dr. Lóránt Zoltán főigazgató 2010. február 26-27."— Előadás másolata:

1 Polgármesteri Akadémia A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról Dr. Lóránt Zoltán főigazgató 2010. február 26-27.

2 2 A 1996. évi XXV. törvény céljai A helyi önkormányzat fizetőképességének helyreállítása A hitelező(k) követelésének vagyonból történő kielégítése A helyi önkormányzat kötelező feladatainak folyamatos teljesítése

3 3 Az adósságrendezési eljárás jellemzői Az adósságrendezési eljárás: időtartama alatt biztosított az önkormányzatnál az alapvető lakossági közszolgáltatások ellátása: a törvény melléklete meghatározza, hogy melyek azok a feladatok, amelyeket mindenképpen el kell látni, kezdő időpontjától nincs lehetőség arra, hogy az önkormányzat további megalapozatlan kötelezettségeket vállaljon, vagy elidegenítse a még meglévő vagyontárgyait, befejezésével a bejelentett hitelezői követelésektől – akár csak részleges kielégítésük útján is – megszabadul az önkormányzat.

4 4 Az adósságrendezési eljárás kezdeményezése az önkormányzat – a feltételek fennállása esetén – köteles megindítani, a hitelező eldöntheti, hogy kezdeményezi-e az eljárást vagy sem, abban az esetben kezdeményezhető, ha a helyi önkormányzat, vagy annak költségvetési szerve a tartozását az esedékességet követő 60 napon belül nem egyenlítette ki, illetve a jogerős bírósági határozatban foglalt fizetési kötelezettségét nem teljesítette, amennyiben a fizetési kötelezettségek rendezésére a képviselő- testület nem lát lehetőséget, úgy felhatalmazza a polgármestert az eljárás kezdeményezésére, A 90. nap letelte után (8 napon belül) a polgármesternek mindenképpen kezdeményeznie kell az eljárást a bíróságnál.

5 5 Adósságrendezési eljárás Bírósági beadvány Elfogadása Nem Eljárás megszüntetése, lehetőség a fellebbezésre A bíróság leltárt készíttet a vagyonfelosztásba vonható vagyonról A pénzügyi gondnok egy vagyonfelosztási tervet készít bírósági elfogadásra A bíróság jóváhagyja a vagyonfelosztási tervet, lehetőség van fellebbezésre Vagyont felosztják, hitelezőket kifizetik Pénzügyi gondnok kifizetése, Eredmények publikálása, Adósságrendezés lezárása Cégközlöny Pénzügyi gondnok Adósságrendezési bizottság Hitelezők értesítése Válságköltségvetés Reorganizációs program Egyezség Egyezségi terv aláírása, benyújtása a bíróságra Az egyezség közzététele, nincs mód fellebbezésre Van egyezség Nincs egyezség

6 6 A vagyon bírósági felosztása A bíróság a pénzügyi gondnok jelentése – és az önkormányzatnak, illetve a hitelezőknek az észrevételei alapján – dönt a vagyon felosztásáról, A bírósági végzés jogerőre emelkedését követő 60 napon belül a pénzügyi gondnoknak meg kell kísérelnie a vagyontárgyak nyilvános értékesítését, Amennyiben ez eredménytelen, úgy a vagyont kell – a törvényben meghatározott kielégítési sorrend és a hitelezői követelések arányának megfelelően – a hitelezők között szétosztani.

7 7 A kielégítési sorrend rendszeres személyi jellegű juttatások (beleértve a végkielégítést is) zálogjoggal, óvadékkal biztosított követelések az államot megillető visszafizetések, visszterhes támogatások TB tartozások, adók és adók módjára behajtható köztartozások egyéb követelések kamatkövetelések Akinek követelése a sorrendben előbb foglal helyet, úgy annak teljes kiegyenlítése után következhet a soron következő hitelező kielégítése


Letölteni ppt "Polgármesteri Akadémia A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról Dr. Lóránt Zoltán főigazgató 2010. február 26-27."

Hasonló előadás


Google Hirdetések