Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A foglalkoztatás aktuális kérdései

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A foglalkoztatás aktuális kérdései"— Előadás másolata:

1 A foglalkoztatás aktuális kérdései
Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Balázs Orsolya foglalkoztatás-menedzsment osztályvezető

2 Munkaerő-elhelyezési program – HETA
Távmunka kiterjesztése Munkakör értékelés Témák

3 Munkaerő-elhelyezési program – HETA
Témák

4 MEP működése, felépítésének elemei
1. Szervezet jóváhagyása, szervezeti működés megkezdése A HR terület biztosítja a munkavállalói adatokat 2. A vezető döntése a munkavállalók személyéről, HETA feltöltése A HR terület szükség esetén kiválasztás támogató eszközöket biztosít (pl. mérés) 3. Munkavállalók tájékoztatása A HR terület a vezető részére információs anyagot biztosít az elbeszélgetésekhez MEP M2 adatbank igénybevétele Jelentkezik az adatbanka HR kiajánlja az üres státuszokra Kiválasztás Munkavállaló döntése A munkavállaló nem kéri az adatbanki kezelést, maga kíván a szervezeten belül elhelyezkedni. A munkavállaló nem kíván a továbbiakban a Magyar Postán dolgozni. Humán eszközök alkalmazása outplacement nyugdíjazás esetei irányítási szervezetből → végrehajtási szervezetbe megállapodási keretek biztosítása Rendelkezési állomány

5 MEP elemeinek bemutatása - HETA
Célcsoport: A HETA-ba csak azok a munkavállalók kerülhettek, akiknek a BPR folyamat során, a szervezeten belüli helyük megszűnt. A HETA-ban kezelt munkavállalókra általánosan igaz: jelenlegi saját szervezeti egységen belül nem kívánják őket tovább foglalkoztatni, adott, saját szervezeti egységen belül a munkavégzés alól felmentésre kerülnek, a munkavállalókat az Mt-ben meghatározottak szerinti juttatások illetik meg (alapbér vagy állásidő, illetve VBKJ), rendelkezési állományba kerülhetnek, jogosultak a speciális adatbankban történő kezelésre, jogosultak az erre létrehozott outplacement rendszerben történő kezelésre. 

6 MEP elemeinek bemutatása - outplacement
Célja: Az outplacement szolgáltatás célja, hogy a Társaság a szervezetéből felszabaduló munkatársak belső/külső munkaerőpiacon történő elhelyezkedését gondoskodó munkáltatóként, hatásos eszközökkel elősegítse. Elemei: Tájékoztatás Belső munkaerő-piaci közvetítés Szolgáltatás Támogatás

7 A távmunka társasági szintű kiterjesztése
Témák

8 A távmunka foglalkoztatás főbb ismérvei
A munkavégzés rendszeresen alternatív helyszínen történik. A munkavállaló önállóan dolgozik, munkaidejét saját maga osztja be. A munkaadó és munkavállaló között elektronikus úton történő kapcsolattartás biztosítja a megfelelő információáramlást A távmunka típusai: Helyszín szerint Otthoni távmunka. Mobil, vagy vándor távmunka. Külső, fix helyszínen (távmunka-centrum) végzett távmunka . Gyakoriság szerint Alkalmi távmunka: időnként, szükség esetén. Osztott/részleges távmunka: a hét bizonyos napjain. Folyamatos távmunka: folyamatosan a telephelytől távol történik a munkavégzés.

9 A távmunka előnyei munkáltatói szempontból
A munkavállaló hatékonysága nő (mennyiségi, minőségi). A munkáltató ingatlanbérleti, üzemeltetési költségei csökkennek. A cég vonzóbbá válik a munkaerőpiacon. Alacsonyabb fokú munkahelyi stressz. Fokozza a munkahelyi elégedettséget. Elégedettebbé teszi a munkavállalót és környezetét. Kevesebb a táppénz. Csökken a fluktuáció . Lehetőség nyílik megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására is (költségcsökkentő is!).

10 A távmunka előnyei munkavállalói szempontból
függetlenség, motiváltság, időnyereség, csökkenő az utazással töltött idő, a stressz, egészség, életmódváltás, versenyelőny, pénznyereség, javuló földrajzi mobilitás (vidéki munkavállalók).

11 Családbarát Munkahely 2011. pályázat
Pályázat kiírója: Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális – és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága. Program célja: olyan családbarát munkahelyek kialakítása és fejlesztését megvalósító munkahelyi családbarát programok, melyek elősegítik a munka és a magánélet összeegyeztetését. Magyar Posta Zrt. pályázati programja: Távmunka jellegű foglalkoztatás feltételeinek kialakítása a Magyar Posta Zrt-nél. Pályázat támogatási összege:1,2 millió Ft ( vissza nem térítendő).

12 Távmunka - pilot indítás
Eszközigények felmérése. Munkavédelmi megfelelés kialakítása. Munkaszerződések előkészítése. Képzés, fejlesztés (DC kompetencia mérések, Captain teszt). Távmunka pilot I.:

13 A távmunka kiterjesztése
Bevonni kívánt szakterületek: 2012. július szeptember 30. Gazdasági Vezérigazgató-helyettes szakterületei: Kontrolling Igazgatóság, Humánerőforrás Igazgatóság, Társasági Szolgáltatások Igazgatóság. 2012. II. félévében valamennyi társaságirányítási és szolgáltatói szinten lévő szakterület bevonását tervezzük.

14 Munkakör értékelés Témák

15 Elvárások a munkakör értékeléssel szemben
A Magyar Posta Zrt. munkaköreinek értékelése, a Hay szintek meghatározása: Tudás Problémamegoldás Felelősség Egységes vállalati szempontrendszer kereteinek kidolgozása, a keretrendszerhez input adatok generálása a munkakörök feladat- és felelősségeinek meghatározásához. A munkaköri értékek mentén egységes bértarifa rendszer kidolgozása és bevezetése.

16 Időütemezés - 2012. november 30.
A munkakör értékelés elvégzésének ütemezése: I. modul: társaságirányítási és szolgáltatói szintű vezetői munkakörök értékelése, 2012. június 30. II. modul: végrehajtási szintű vezetői és valamennyi beosztotti munkakör értékelése. november 30.

17 Az értékelés folyamata
Az információgyűjtés vezetői interjúk keretében, illetve szervezeti dokumentumok elemzésével történik. A munkakör elemzés, értékelés folyamata „felülről-lefelé” (top-down) elv alapján történik, ez a megközelítés tükröződik a projekt lépésekben is. A következő hierarchia szint értékelése mindig az előző értékelések lezárása után következhet. A végleges munkaköri struktúra a kereszt-funkcionális egyeztetés eredményeként alakul ki. Az értékelések véglegesítése, elfogadása a felső vezetők kompetenciája.

18 Az eredmények felhasználási lehetőségei
Az egységes szemléletű, jól átlátható, konzisztens munkaköri rendszer széles körben használható, és az emberi erőforrás integrált kezelését teszi lehetővé az alábbi területeken: a toborzás, kiválasztás, képzés-fejlesztés, teljesítmény menedzsment, karrier-, tehetség menedzsment, javadalmazás politika.

19 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A foglalkoztatás aktuális kérdései"

Hasonló előadás


Google Hirdetések