Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A termelés Átlagtermék, határtermék, optimális inputkombináció.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A termelés Átlagtermék, határtermék, optimális inputkombináció."— Előadás másolata:

1 A termelés Átlagtermék, határtermék, optimális inputkombináció

2 A termelés elemzése különböző időtávokon piaci időtáv: minden erőforrás mennyisége adott; rövid táv: vannak változtatható és vannak fix tényezők (parciális termelési függvény); hosszú táv: minden tényező változtatható (isoquant görbék); nagyon hosszú táv: fennáll a technológia megváltoztatásának lehetősége is.

3 Termelés és skálahozadék Q = F(K,L) → β Q=F(αK; αL) a = t állandó mérethozadék→zéró profit, tökéletes verseny a > t növekvő mérethozadék →nincs megoldás, végtelen termelés a < t csökkenő mérethozadék →valódi megoldás MegnevezésFüggvényMérethozadékTermelésProfit CDQ=K C. L D c+d = 1, állandó c+d>1, növekvő c+d<1, csökkenő pozitív végtelen pozitív nulla végtelen bármilyen HelyettesítésQ=(aK+bL) c c = 1, állandó c >1, növekvő c <1, csökkenő bármilyen nem értelmezzük pozitív bármilyen nem értelmezzük bármilyen KiegészítésQ=min(aK;bL)c c = 1, állandó c >1, növekvő c <1, csökkenő bármilyen nem értelmezzük pozitív bármilyen nem értelmezzük bármilyen

4 Az egyes tényezők átlag- és határtermelékenysége a munka és a tőke átlagtermelékenysége (átlagterméke), AP L és AP K (average product of labour, average product of capital) a munka és tőke határtermelékenysége (határterméke), MP L és MP K (marginal product of labour, marginal product of capital)

5 A parciális termelési függvény, valamint az AP L és az MP L függvény növekvő hozadék csökkenő hozadék technikailag nem hatékony tartomány a változó tényező technikai optimuma a változó tényező technikai maximuma, a fix tényező technikai optimuma

6 Termelési rugalmasság az átlagtermék, határtermék függvényében

7 Az optimális tényezőkombináció meghatározása hosszú távon Az optimális inputkombináció meghatározható az isoquant görbék és az isocost egyenes segítségével; Egy vállalat adott mennyiségű kibocsátásának legkisebb költségű változatát az a tényező kombináció jelenti, amelyet az isoquant görbe és az azt érintő isocost egyenes közös pontja képvisel; Optimális inputfelhasználás feltétele hosszú távon:

8 A termelés hosszú távon L K Q0Q0 Q1Q1 K opt L opt A tervezett kibocsátási szint legyen Q 1 ! TC (Total Cost)  min TC 2 TC 1 TC 0

9 A termelés rövid távon - példa 1. Egy vállalat termelési függvénye: Q=4(KL) 1/2 a rövid távon felhasznált tőke mennyisége 4 egység. A termék ára 600 pénzegység, a munkabérek nagysága 200, míg a tőke ára ennek háromszorosa. Mekkora a vállalat rövid távon realizálható maximális profitja? Milyen skálahozadék jellemzi a termelési függvényt?

10 A termelés hosszú távon - példa 2.Egy vállalat termelési függvénye: Q=KL 2. A munkaerő ára 400 dollár/fő, a tőke ára pedig 1000 dollár/egység. Hogyan alakul az optimális inputkombináció, ha az összköltség 66000 dollár? Mekkora a tőke és a munka parciális rugalmassága?


Letölteni ppt "A termelés Átlagtermék, határtermék, optimális inputkombináció."

Hasonló előadás


Google Hirdetések