Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Átlagtermék, határtermék, optimális inputkombináció

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Átlagtermék, határtermék, optimális inputkombináció"— Előadás másolata:

1 Átlagtermék, határtermék, optimális inputkombináció
A termelés Átlagtermék, határtermék, optimális inputkombináció

2 A termelés elemzése különböző időtávokon
piaci időtáv: minden erőforrás mennyisége adott; rövid táv: vannak változtatható és vannak fix tényezők (parciális termelési függvény); hosszú táv: minden tényező változtatható (isoquant görbék); nagyon hosszú táv: fennáll a technológia megváltoztatásának lehetősége is.

3 Termelés és skálahozadék
Q = F(K,L) →βQ=F(αK; αL) a = t állandó mérethozadék→zéró profit, tökéletes verseny a > t növekvő mérethozadék →nincs megoldás, végtelen termelés a < t csökkenő mérethozadék →valódi megoldás Megnevezés Függvény Mérethozadék Termelés Profit CD Q=KC.LD c+d = 1, állandó c+d>1, növekvő c+d<1, csökkenő pozitív végtelen nulla bármilyen Helyettesítés Q=(aK+bL)c c = 1, állandó c >1, növekvő c <1, csökkenő nem értelmezzük Kiegészítés Q=min(aK;bL)c

4 Az egyes tényezők átlag- és határtermelékenysége
a munka és a tőke átlagtermelékenysége (átlagterméke), APL és APK (average product of labour, average product of capital) a munka és tőke határtermelékenysége (határterméke), MPL és MPK (marginal product of labour, marginal product of capital)

5 A parciális termelési függvény, valamint az APL és az MPL függvény
növekvő hozadék csökkenő hozadék technikailag nem hatékony tartomány a változó tényező technikai optimuma a változó tényező technikai maximuma, a fix tényező technikai optimuma

6 Termelési rugalmasság az átlagtermék, határtermék függvényében

7 Az optimális tényezőkombináció meghatározása hosszú távon
Az optimális inputkombináció meghatározható az isoquant görbék és az isocost egyenes segítségével; Egy vállalat adott mennyiségű kibocsátásának legkisebb költségű változatát az a tényező kombináció jelenti, amelyet az isoquant görbe és az azt érintő isocost egyenes közös pontja képvisel; Optimális inputfelhasználás feltétele hosszú távon:

8 A termelés hosszú távon
K A tervezett kibocsátási szint legyen Q1! TC (Total Cost)  min TC2 TC1 TC0 Kopt Q1 Q0 Lopt L

9 A termelés rövid távon - példa
1. Egy vállalat termelési függvénye: Q=4(KL)1/2 a rövid távon felhasznált tőke mennyisége 4 egység. A termék ára 600 pénzegység, a munkabérek nagysága 200, míg a tőke ára ennek háromszorosa. Mekkora a vállalat rövid távon realizálható maximális profitja? Milyen skálahozadék jellemzi a termelési függvényt?

10 A termelés hosszú távon - példa
2.Egy vállalat termelési függvénye: Q=KL2 . A munkaerő ára 400 dollár/fő, a tőke ára pedig 1000 dollár/egység. Hogyan alakul az optimális inputkombináció, ha az összköltség dollár? Mekkora a tőke és a munka parciális rugalmassága?


Letölteni ppt "Átlagtermék, határtermék, optimális inputkombináció"

Hasonló előadás


Google Hirdetések