Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZEMPONTOK AZ ÖNÁLLÓ TERVEZÉSHEZ

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZEMPONTOK AZ ÖNÁLLÓ TERVEZÉSHEZ"— Előadás másolata:

1 SZEMPONTOK AZ ÖNÁLLÓ TERVEZÉSHEZ
PATAK ÉS HOLTÁG REVITALIZÁCIÓ NÉVVÁLASZTÁSI VÁLTOZATOK: TERMÉSZET HARMONIKUS VÍZFOLYÁS RENDEZÉS VÍZFOLYÁS EREDETI ÁLLAPOTÁNAK HELYREÁLLÍTÁSA HOLTÁG REHABILITÁCIÓ VÍZFOLYÁS REKONSTRUKCIÓ VÍZFOLYÁS KREÁCIÓ Dr. Madarassy László SZEMPONTOK AZ ÖNÁLLÓ TERVEZÉSHEZ

2 A vízfolyások „kordában tartásának”, vagy megfékezésének hagyományos útjai

3 A vízfolyások sokszor félelmet keltenek, … joggal

4 Óvatosan szabad eljárni
Óvatosan szabad eljárni! Mátrakeresztesen a Csörgő-patak természet-harmonikus rendezése katasztrófához „villám-árvízhez” vezetett „Rövid idő alatt felhőszakadás formájában nagy mennyiségű csapadék hullott le a völgyben fekvő falu környékén található patakok vízgyűjtő területére, így azok gyorsan és nagymértékben felduzzadtak. A medréből kilépő Csörgő- és Kövicses-patak iszappal és több tonnás kődarabokkal borította el a települést, az özönvíz összességében egymilliárd forint körüli kárt okozott.”

5 A természet harmonikus módszerek iránti igény kialakulásának okai (megegyezik a tájépítészet kialakulásának okaival) a természeti erőforrások csökkenése, a gazdasági ágazatok területéhsége, a környezeti ártalmak növekedése, a társadalmi kontrol igénye, az optimalizálás kényszere, az „érintetlen” helyek iránti kereslet növekedése, az ökológiai szempontokat előtérbe helyező döntés előkészítési módszerek iránti igény.

6 A hagyományos és a természet harmonikus tervezés összehasonlítása
egyenes vonalvezetés, meanderező vonalvezetés, szabályos prizmatikus keresztszelvények, „lekerekített” és változó keresztszelvény alak, azonos fenékesés, változó fenékesés, sima (burkolt) meder, benőtt élőhely, növénytelepítés az élőhely hiánya, fajgazdagság, öntisztulás hiánya miatt rossz vízminőség, jelentős öntisztulás által jobb vízminőség, a tájidegen építőanyagok túlsúlya, helyi és term. építőanyagok és biotechnika alkalmazása, egyfunkciós megoldások alkalmazása tájesztétikai megoldások alkalmazása

7 A természetharmonikus megoldás többfunkciós
műszaki: – a partvédelem, – a rézsű felületek védelme a csapadék, a szél és a fagy ellen, – a rézsű állékonyság növelése a talaj-gyökérzet által, gazdasági: – építési és fenntartási költségek csökkentése, – rekreációs és pihenési használható területek, ökológiai: – kedvezőbb mikroklíma, – a talajvízháztartás javítása a tározás által, – talajképződés, illetve humuszképződés elősegítése, – élőhely teremtése a növények és az állatok számára, – a vízfolyás öntisztuló képességének javítása, esztétikai: – a vonalvezetés tájharmonizálása, – a műtárgyak és épített elemek tájba illesztése.

8 Hogyan lehet az általános célokat természet-harmonikus vízépítési megoldásokkal teljesíteni?
A természet harmonikus (természet közeli) megoldásokat a természettől leshetjük el, mert: a természet megmutatja a hidraulikailag helyes meder formát (pl. összetett lefolyási keresztszelvény, parabola szelvény, görgeteges meder, meanderező meder) a természeti elemek megfigyelésével kiválasztható a statikus és dinamikus terheléseknek ellenálló műszaki megoldás (pl. kövek, fák és anyagok), a természet maga formálja a medret vízhozamával és hordalék szállításával; ez alapján meghatározható az önmagát fenntartó meder, ezáltal az optimális gazdasági cél is teljesülhet a környezet vízháztartását legjobban a természet biztosítja (ökológiai cél)

9 hagyományos mintakeresztszelvény
Az átépítést igénylő hagyományos mintakeresztszelvény

10 ESETTANULMÁNY: A Dobl patak rendezése mérnökbiológiai módszerekkel
kukoricaföld betonlap Egyenes meder

11 A meanderek kialakulásának elősegítésére fa fenékküszöbbel vagy fenékbordával
A mederben a sodorvonalat az egyik part irányába eltoljuk, e miatt ezt az oldalt a kimosódás ellen jobban kell védeni.

12 A meanderek kialakulásának elősegítésére sarkantyúval és a
veszélyeztetett oldalon a rézsűláb védelem farönk fallal

13 1. példa: Part(rézsüláb)védő fa cölöpfal

14 2. példa: Fa cölöpfal (Krainer fal) fűzfa dugványokkal megerősítve

15 3. példa: Háromszög sarkantyú, rézsűvédelem kókusz szövettel

16 4. példa: Geotextilia henger fűzfa dugványokkal erősítve

17 5. példa: Szakadópart madár fészkelő üregekkel

18 6. példa: Torkolati szakasz kialakítása fenéklépcsővel, rézsűvédelem Krainer fallal

19 7. példa: Rézsűláb védelem farönkökkel és fenékküszöb

20 A mintakeresztszelvény megválasztásának ökológiai szempontjai

21 Vízpótlás elvi tervezési
Indokolt-e holdmeder esetén a vízpótlás, A természet harmonikus megoldásoknál milyen szerepe van a mesterséges vízpótlásnak, Milyen legyen a holtág „természetes” vízjárása? Lehetőségek: vízpótlés a csapadékvíz átmeneti tározóból, Talajvízből történő pótlás, Cseszmei-vízből beeresztés vagy szivattyúzás, Cső-kutakból rétegvíz kitermeléssel vízpótlás.

22 A fenéklépcső és fenékküszöb

23 A természet harmonikus megoldások ismereti háttere
(Mérnökbiológia avagy biotechnika alkalmazása kisvízfolyások rendezésénél) A mérnökbiológiai építési mód biológiai ismereteken alapuló, a vízépítésben és a földmű-építésben alkalmazott mérnöki építő technikát jelenti. A kisvízfolyások rendezésénél főleg mérnökbiológiai módszereket (biotechnikát) alkalmazunk, vagyis élő építőanyagokat és/vagy élettelen anyagokat kombinálva használunk. Mérnökbiológiai hangsúlyozottan foglalkozik a művi létesítmények tájba illesztésével, vagyis a tájesztétikai szempontok figyelembevételével.

24 Mérnökbiológiai műtárgyak biztonsága
0,5 – 3 év intenzív fenntartás mellett biztonság mérnökbiológiai építési mód hagyományos építési mód építés idő

25 Egy régi példa: Rézsűláb védelem rőzsekolbásszal


Letölteni ppt "SZEMPONTOK AZ ÖNÁLLÓ TERVEZÉSHEZ"

Hasonló előadás


Google Hirdetések