Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 A különböző típusú pénztárak szerepe a vállalati ösztönzés rendszerében Szűts Ildikó A Magyar Posta Zrt. Vezérigazgatója 2008. november 11.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " A különböző típusú pénztárak szerepe a vállalati ösztönzés rendszerében Szűts Ildikó A Magyar Posta Zrt. Vezérigazgatója 2008. november 11."— Előadás másolata:

1  A különböző típusú pénztárak szerepe a vállalati ösztönzés rendszerében Szűts Ildikó A Magyar Posta Zrt. Vezérigazgatója 2008. november 11.

2 A postás pénztárak típusai Postás Önkéntes Kiegészítő Nyugdíjpénztár

3  Postás Pénztárak megalapítása A Magyar Posta szociálpolitikai célkitűzése munkáltatói számára az öngondoskodás, a korszerű nyugdíjrendszerhez való csatlakozás lehetőségének megteremtése. Ennek fényében járt el a pénztárak létrehozásában, illetve tevékenységük kiterjesztésében; az eltelt évek alatt kiemelkedő módon támogatta és segítette a pénztárak munkáját. Ennek során 1998. január 1-én a Postás Magánnyugdíjpénztár és a Postás Önkéntes Nyugdíjpénztár, 2005. márciusában pedig a Postás Egészségpénztár alakult meg.

4  A pénztárak eredményei - Vagyonkezelés Az önkéntes nyugdíjpénztári és az egészségpénztári tagdíjfizetés a VBKJ keretén belül biztosított, így munkavállalóink az öngondoskodását a Magyar Posta Zrt. támogatja. Ennek köszönhetően is a pénztárak vagyona jelentős mértékben növekedett az elmúlt évek során.

5  Az Egészségpénztár előnyei a munkáltató számára munkáltató

6  Egészségpénztár előnyei a munkavállalók számára  2006. évtől beépült a Választható Béren Kívüli Juttatások (VBKJ) rendszerébe  lehetőség van egyéni befizetésekre is  adókedvezmény és a szerződött szolgáltatóknál árkedvezmény vehető igénybe  szolgáltatások a családtagok részére is elérhetőek Igénybe vehető szolgáltatások  Sport és azzal kapcsolatos szolgáltatások  Életmóddal kapcsolatos szolgáltatások  Optikai, szemészeti szolgáltatások  Fogászati ellátások  Természetgyógyászat  Társadalombiztosítás által nem finanszírozott ellátások ( pl. házi beteg ellátás, gyógyászati segédeszköz stb.)

7  Postás Önkéntes Nyugdíjpénztár előnyei a munkavállalók számára  2006. évtől beépült a Választható Béren Kívüli Juttatások (VBKJ) rendszerébe  a munkaadó által fizetett adómentes juttatás az egyéni számlára kerül  Öngondoskodás attitűdjének erősítése minden korosztálynak!

8  Pénzügyi válság hatása az önkéntes nyugdíjpénztárakra 2007. év vége szabályozói előírás: a kockázati befektetések ( részvények) arányának növelése a befektetési portfolióban A legtöbb ( köztük a Postás is) a fentiek szerint alakította a 2008. évi befektetési politikáját pénzügyi és tőzsdei válság – a részvényárfolyamok csökkenése ! – hozamcsökkenés és tömeges kilépések?

9  Postás Kiegészítő Nyugdíjpénztár adatai nem ezt bizonyítják  A többi nyugdíjpénztárnál tapasztalható, első féléves – 6.91%-os hozamhoz képest csak – 1.62 %-os hozamadat  Nem ugrott meg a kilépő tagok száma, sőt a tavalyi év hasonló időszakához képest a kilépők száma 516 fővel még csökkent is. lojalitás, bizalom 13 %-os részvényarány a portfolióban

10 A MAGYAR POSTA ZRT. VÁLASZTHATÓ BÉREN KIVÜLI JUTTATÁSI RENDSZERE

11 A Magyar Posta Zrt. VBKJ stratégiája A Magyar Posta Zrt. hagyományosan nagy figyelmet fordít munkavállalói jóléti és szociális ellátására. A VBKJ rendszer 2005. január 1-től került bevezetésre. Kialakításának legfontosabb alapelvei:  önrendelkezés,  öngondoskodás,  igény szerinti választás,  költség-hatékonyság.

12 VBKJ kialakításának alapelvei  Csomagok közötti választási lehetőség.  Csomagok csak adómentes elemeket tartalmaznak.  Az elemek elsősorban pénzhelyettesítő juttatások.  Nincs lehetőség számlás elszámolásra.  A keretösszeg évente kerül meghatározásra.  A juttatási csomagok egyes alkotóelemei egymással nem cserélhetők ki.  Évenkénti választási lehetőség a munkavállalók részéről.

13 Kik jogosultak VBKJ keretösszegre? Az a munkavállaló, akinek postai folyamatos munkaviszonya legalább egy éve fennáll és  teljes- és részmunkaidőben határozatlan idejű,  vagy folyamatos határozott idejű teljes és részmunkaidőben foglalkoztatott munkaszerződéssel rendelkezik, A részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállaló esetén a jogosultsági keret összege 2006. évtől kétóránkénti bontásban került meghatározásra. Az évközben VBKJ-ra jogosultságot szerző, a statisztikai állományba visszatérő, valamint a határozott időtartamra foglalkoztatott munkavállalók időarányos keretre jogosultak.

14 A VBKJ 2008. évi juttatási elemei  Önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj-hozzájárulás  Egészségpénztári tagdíj-hozzájárulás  Étkezési hozzájárulás (hideg és meleg étkezési utalvány)  Iskolakezdési támogatási utalvány  Üdülési csekk  Internet utalvány  Évi három alkalommal adható termékre szóló utalvány  Magyar Turizmus Kártya

15 VBKJ csomagok típusai 1. Minden korosztálynak ( elemei: EP hozzájárulás, ÖNYP hozzájárulás, étkezési- és termékre szóló utalvány ) 2. Tanköteles gyereket nevelő, egészségpénztári tagoknak ( elemei: EP hozzájárulás, étkezési-, termékre szóló és iskolakezdési utalvány ) 3. Két tanköteles gyermeket nevelő fiatalnak (elemei: EP hozzájárulás, étkezési- és termékre szóló utalvány ) 4. Gyermeket nevelő mindkét pénztár tagjainak ( elemei: EP hozzájárulás, ÖNYP hozzájárulás, étkezési-, termékre szóló és iskolakezdési utalvány ) 5. Wellnes csomagot kedvelőknek (elemei: EP hozzájárulás, étkezési utalvány,üdülési csekk, Magyar Turizmus Kártya ) 6. Nyugdíjhoz közelálló, öngondoskodóknak ( elemei: ÖNYP hozzájárulás, étkezési- és termékre szóló utalvány ) 7. Otthoni internet használó, egészségpénztári tagoknak ( elemei: EP hozzájárulás, étkezési- és termékre szóló utalvány ) 8. Meleg étkezési utalványt igénybevevő, önkéntes nyugdíjpénztári tagoknak ( elemei: ÖNYP hozzájárulás, étkezési- és termékre szóló utalvány ) 9. Meleg étkezési utalványt igénybevevő, egészségpénztári tagoknak ( elemei: EP hozzájárulás,, étkezési- és termékre szóló utalvány ) 10. Kedvezményes postai üdültetésben nem részesíthetőknek ( elemei: üdülési csekk, étkezési- és termékre szóló utalvány )

16 2008. évi csomagválasztás

17  A pénztárak VBKJ-ban történő szerepeltetésének előnyei  Adómentes  Tanítja az öngondoskodás kultúráját  Rugalmas rendszert biztosít (negyedévi/év végi + összegek)  Erősíti a lojalitást

18  Egészségpénztár – nyitás a külső piac felé  Sokszereplős piac  Szabályozott szolgáltatási kör  Dinamikusan fejlődő piac A taglétszám öt év alatt 151.000-ről 670.000-re nőtt  Telítetlen piac 3,9 millió az aktív keresők száma az egészségpénztár, mint a postai termék- szolgáltatás portfolió része

19  Egészségpénztár – nyitás a külső piac felé  A termék célcsoport:  családos, gyerekeket nevelő férfiak és nők 20-50 év között  kis- és középvállalkozók  A termék értékesítési csatornái:  személyes értékesítési menedzserek  102 kijelölt postahelyen egyedülálló hálózat értékesítési tapasztalat humán tőke

20 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt " A különböző típusú pénztárak szerepe a vállalati ösztönzés rendszerében Szűts Ildikó A Magyar Posta Zrt. Vezérigazgatója 2008. november 11."

Hasonló előadás


Google Hirdetések