Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szűts Ildikó A Magyar Posta Zrt. Vezérigazgatója november 11.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szűts Ildikó A Magyar Posta Zrt. Vezérigazgatója november 11."— Előadás másolata:

1 Szűts Ildikó A Magyar Posta Zrt. Vezérigazgatója 2008. november 11.
A különböző típusú pénztárak szerepe a vállalati ösztönzés rendszerében Szűts Ildikó A Magyar Posta Zrt. Vezérigazgatója 2008. november 11.

2 A postás pénztárak típusai
Postás Önkéntes Kiegészítő Nyugdíjpénztár A postás pénztárak típusai

3 Postás Pénztárak megalapítása
A Magyar Posta szociálpolitikai célkitűzése munkáltatói számára az öngondoskodás, a korszerű nyugdíjrendszerhez való csatlakozás lehetőségének megteremtése. Ennek fényében járt el a pénztárak létrehozásában, illetve tevékenységük kiterjesztésében; az eltelt évek alatt kiemelkedő módon támogatta és segítette a pénztárak munkáját. Ennek során január 1-én a Postás Magánnyugdíjpénztár és a Postás Önkéntes Nyugdíjpénztár, márciusában pedig a Postás Egészségpénztár alakult meg.

4 A pénztárak eredményei - Vagyonkezelés
Az önkéntes nyugdíjpénztári és az egészségpénztári tagdíjfizetés a VBKJ keretén belül biztosított, így munkavállalóink az öngondoskodását a Magyar Posta Zrt. támogatja. Ennek köszönhetően is a pénztárak vagyona jelentős mértékben növekedett az elmúlt évek során.

5 Az Egészségpénztár előnyei a munkáltató számára

6 Egészségpénztár előnyei a munkavállalók számára
2006. évtől beépült a Választható Béren Kívüli Juttatások (VBKJ) rendszerébe lehetőség van egyéni befizetésekre is adókedvezmény és a szerződött szolgáltatóknál árkedvezmény vehető igénybe szolgáltatások a családtagok részére is elérhetőek Igénybe vehető szolgáltatások Sport és azzal kapcsolatos szolgáltatások Életmóddal kapcsolatos szolgáltatások Optikai, szemészeti szolgáltatások Fogászati ellátások Természetgyógyászat Társadalombiztosítás által nem finanszírozott ellátások ( pl. házi beteg ellátás, gyógyászati segédeszköz stb.)

7 Postás Önkéntes Nyugdíjpénztár előnyei a munkavállalók számára
2006. évtől beépült a Választható Béren Kívüli Juttatások (VBKJ) rendszerébe a munkaadó által fizetett adómentes juttatás az egyéni számlára kerül Öngondoskodás attitűdjének erősítése minden korosztálynak!

8 Pénzügyi válság hatása az önkéntes nyugdíjpénztárakra
2007. év vége szabályozói előírás: a kockázati befektetések ( részvények) arányának növelése a befektetési portfolióban A legtöbb ( köztük a Postás is) a fentiek szerint alakította a évi befektetési politikáját pénzügyi és tőzsdei válság – a részvényárfolyamok csökkenése ! – hozamcsökkenés és tömeges kilépések?

9 Postás Kiegészítő Nyugdíjpénztár adatai nem ezt bizonyítják
A többi nyugdíjpénztárnál tapasztalható, első féléves – 6.91%-os hozamhoz képest csak – 1.62 %-os hozamadat Nem ugrott meg a kilépő tagok száma, sőt a tavalyi év hasonló időszakához képest a kilépők száma 516 fővel még csökkent is. lojalitás, bizalom 13 %-os részvényarány a portfolióban

10 A MAGYAR POSTA ZRT. VÁLASZTHATÓ BÉREN KIVÜLI JUTTATÁSI RENDSZERE

11 A Magyar Posta Zrt. VBKJ stratégiája
A Magyar Posta Zrt. hagyományosan nagy figyelmet fordít munkavállalói jóléti és szociális ellátására. A VBKJ rendszer január 1-től került bevezetésre. Kialakításának legfontosabb alapelvei: önrendelkezés, öngondoskodás, igény szerinti választás, költség-hatékonyság. VBKJ rendszer biztosítson lehetőséget a munkavállalók részére, hogy élethelyzetüknek megfelelően, egyedi igényeik szerint válasszanak a munkáltató által felkínált juttatási csomagok közül.

12 VBKJ kialakításának alapelvei
Csomagok közötti választási lehetőség. Csomagok csak adómentes elemeket tartalmaznak. Az elemek elsősorban pénzhelyettesítő juttatások. Nincs lehetőség számlás elszámolásra. A keretösszeg évente kerül meghatározásra. A juttatási csomagok egyes alkotóelemei egymással nem cserélhetők ki. Évenkénti választási lehetőség a munkavállalók részéről. Az elemeknél törekedve az adómentes juttatási mértékek maximális kihasználására.

13 Kik jogosultak VBKJ keretösszegre?
Az a munkavállaló, akinek postai folyamatos munkaviszonya legalább egy éve fennáll és teljes- és részmunkaidőben határozatlan idejű, vagy folyamatos határozott idejű teljes és részmunkaidőben foglalkoztatott munkaszerződéssel rendelkezik, A részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállaló esetén a jogosultsági keret összege évtől kétóránkénti bontásban került meghatározásra. Az évközben VBKJ-ra jogosultságot szerző, a statisztikai állományba visszatérő, valamint a határozott időtartamra foglalkoztatott munkavállalók időarányos keretre jogosultak.

14 A VBKJ 2008. évi juttatási elemei
Önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj-hozzájárulás Egészségpénztári tagdíj-hozzájárulás Étkezési hozzájárulás (hideg és meleg étkezési utalvány) Iskolakezdési támogatási utalvány Üdülési csekk Internet utalvány Évi három alkalommal adható termékre szóló utalvány Magyar Turizmus Kártya

15 VBKJ csomagok típusai 1. Minden korosztálynak ( elemei: EP hozzájárulás, ÖNYP hozzájárulás, étkezési- és termékre szóló utalvány ) 2. Tanköteles gyereket nevelő, egészségpénztári tagoknak ( elemei: EP hozzájárulás, étkezési- , termékre szóló és iskolakezdési utalvány ) 3. Két tanköteles gyermeket nevelő fiatalnak (elemei: EP hozzájárulás, étkezési- és termékre szóló utalvány ) 4. Gyermeket nevelő mindkét pénztár tagjainak ( elemei: EP hozzájárulás, ÖNYP hozzájárulás, étkezési- , termékre szóló és iskolakezdési utalvány ) 5. Wellnes csomagot kedvelőknek (elemei: EP hozzájárulás, étkezési utalvány,üdülési csekk, Magyar Turizmus Kártya ) 6. Nyugdíjhoz közelálló, öngondoskodóknak ( elemei: ÖNYP hozzájárulás, étkezési- és termékre szóló utalvány ) 7. Otthoni internet használó, egészségpénztári tagoknak ( elemei: EP hozzájárulás, étkezési- és termékre szóló utalvány ) 8. Meleg étkezési utalványt igénybevevő, önkéntes nyugdíjpénztári tagoknak ( elemei: ÖNYP hozzájárulás, étkezési- és termékre szóló utalvány ) 9. Meleg étkezési utalványt igénybevevő, egészségpénztári tagoknak ( elemei: EP hozzájárulás,, étkezési- és termékre szóló utalvány ) 10. Kedvezményes postai üdültetésben nem részesíthetőknek ( elemei: üdülési csekk, étkezési- és termékre szóló utalvány )

16 2008. évi csomagválasztás

17 A pénztárak VBKJ-ban történő szerepeltetésének előnyei
Adómentes Tanítja az öngondoskodás kultúráját Rugalmas rendszert biztosít (negyedévi/év végi + összegek) Erősíti a lojalitást

18 Egészségpénztár – nyitás a külső piac felé
Sokszereplős piac Szabályozott szolgáltatási kör Dinamikusan fejlődő piac A taglétszám öt év alatt ről re nőtt Telítetlen piac 3,9 millió az aktív keresők száma az egészségpénztár, mint a postai termék- szolgáltatás portfolió része

19 Egészségpénztár – nyitás a külső piac felé
A termék célcsoport: családos, gyerekeket nevelő férfiak és nők év között kis- és középvállalkozók A termék értékesítési csatornái: személyes értékesítési menedzserek 102 kijelölt postahelyen egyedülálló hálózat értékesítési tapasztalat humán tőke

20 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Szűts Ildikó A Magyar Posta Zrt. Vezérigazgatója november 11."

Hasonló előadás


Google Hirdetések