Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TÁMOP 5.5.6-08-0002 ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TÁMOP 5.5.6-08-0002 ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület."— Előadás másolata:

1 TÁMOP ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület

2 TÁMOP Európai Unió többször deklarált és következetesen alkalmazott élelmiszer szabályozási filozófiája: a fogyasztók megfelelő tájékoztatása, az élelmiszerek szabad áramlását az EU-n belül biztosítania, míg a nemzetközi (tehát az un. harmadikországokkal való) kereskedelmet segítenie kell

3 TÁMOP Alapfogalmak: „élelmiszer” minden olyan feldolgozott, részben feldolgozott vagy feldolgozatlan anyagot, vagy terméket jelent, amelyet emberi fogyasztásra szánnak, illetve amelyet várhatóan emberek fogyasztanak el. „fogyasztó”: az élelmiszer végső fogyasztója, valamint az élelmiszert tevékenységéhez felhasználó élelmiszer-vállalkozó „élelmiszer-biztonság”: annak biztosítása a termelés, az élelmiszer- előállítás, a tárolás és forgalomba hozatal teljes folyamatában, az élelmiszer nem veszélyezteti a végső fogyasztó egészségét „élelmiszer-minőség”: az élelmiszer azon tulajdonságainak összessége, amelyek alkalmassá teszik az élelmiszert a rá vonatkozó előírásokban rögzített, valamint a fogyasztók által elvárt igények kielégítésére.

4 TÁMOP Élelmiszerk jelölése: 19/2004. (II. 26.) FVM-ESZCSM-GKM rendelet az élelmiszerek jelölésének általános – minden élelmiszerre kiterjedő – szabályait tartalmazza Jelölés: bármely, az élelmiszerre vonatkozószó, jel, védjegy, márkanév, ábra vagy szimbólum, amelyet az élelmiszer csomagolásán helyeznek el Előrecsomagolt élelmiszer: olyan egység, amely az élelmiszerből és az élelmiszer azon csomagolásából áll, amelybe az élelmiszert forgalomba hozatal előtt csomagolták be

5 TÁMOP Kötelező adatok: Megnevezés; összetevők felsorolása; bizonyos összetevők mennyisége (pl. darált hús zsírtartalma); nettó mennyiség; minőségmegőrzési idő lejárati dátuma; különleges tárolási vagy felhasználási feltételek; az előállító, vagy forgalmazó neve; felhasználási útmutató; alkoholtartalom; Kivétel a 10 cm 2 -nél kisebb felületű élelmiszerek

6 TÁMOP Minőségre vonatkozó előírások: Magyar Élelmiszerkönyv I.kötetet: kötelező előírások II. kötetet: Irányelvek, ajánlások III. kötetet: Vizsgálati módszerek FAO/WHO Codex Alimentarius Általásnos szabványok (pl. jelölés, adalékanyagok)‏ Termék szabványok (pl. Csokoládé)‏ Vizsgálati, mintavételi szabványok Peszticid-, állatgyógyszer maradék szabványok Gyakorlati szabályok (pl. HACCP)‏

7 TÁMOP Az élelmiszerelőállítás termékspecifikus szabályai Az egyes élelmiszerekre vonatkozóan speciális rendeletek(pl bor, ásványvíz), szabványok formájában (pl Magyar Élelmiszerkönyv, vagy Codex) létrehozott előírások, amelyeket a fogyasztó közveltenül nem érzékel, de az élelmiszer gyártóknak és forgalmazóknak be kell tartani. Élelmiszerbiztonsági szabályok Általános szabályok Higiénia rendeletek Új élelmiszerek rendelet GMO élelmiszerek, technológiák

8 TÁMOP A termékekre vonatkozó specifikus szabályok Adalékanyagok Aromák Ivóvíz Ionizáló energiával kezelt élelmiszerek Élelmiszerekben megengedett szennyeződések ( vegyi, mikrobiológiai, radiológiai stb.)‏ Csomagolóanyagok előírásai

9 TÁMOP Egészségvédelmi szabályok Általános szabályok Egészségügyi Egészsésgvédelmi rendeletek A termékekre vonatkozó specifikus szabályok Különleges táplálkozási célú élelmiszerek, étrend- kiegészítők Tápérték jelölés, tápanyag összetételre vonatkozó állítások, vitaminozott élelmiszerek

10 TÁMOP Az élelmiszer-forgalmazás szabályai Általános előírások Kereskedelemre vonatkozó törvények és rendeletek Vendéglátás szbályai Az élelmiszer-forgalmazás specifikus szabályai Vásárok, piacok Üzletszabályzat Agroturizmus

11 TÁMOP Élelmiszerek hatósági ellenőrzésének szabályai Általános feladatok, felhatalmazások Az élelmiszerlánc szabályainak betartására irányuló ellenőrzés Az élelmiszerlánc és hatósági felügyelet Nemzeti ellenőrzési terv és jelentés Speciális feladatok Zöldség-gyümölcs ellenőrzés Vágóállat minősítés Monitoring Gyógynövény forgalombahozatala, ellenőrzése

12 TÁMOP Szervezetek Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal: a teljes élelmiszerlánc ellenőrzésére hívatott, a szó szoros értelmében a termőföldtől a fogyasztó asztaláig terjedően. Egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenysége Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és a gyógyszerészeti államigazgatási szerv kijelölése, amely az élelmiszerlánc higiéniai ellenőrzését jogosult ellenőrizni. Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság feladatai, piacfelügyelet gyakorlása, ellenőrzési feladatok a többi ellenőrző szervvel kooperálva. Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal, kontakt pont az EFSA (Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal) irányába, koordinálja az éves ellenörzési terveket és azok, végrehajtását, valamint a jelentések elkészítését.

13 TÁMOP Fogyasztói magatartás, választás, vásárlás, élelmiszerek kezelése, háztartás higiénia A fogyasztó az élelmiszerek minőségén csak rontani tud, ezért nagyon fomtos, hogy mind a vásárlás, mind az otthoni kezelés során gondosan járjon el. Az élelmiszer eredetű megbetegedések 80%-a a háztartásokban következik be. Figyelni kell: Bolt és a kiszolgáló tisztaságára A sértetlen csomagolásra A pénz kezelésére stb.

14 TÁMOP Háztartás higiénia Személyi higiénia – kézmosás Hűtőszekrény, fagyasztóláda hőmérséklete Tárolás csomagolva és a megfelelő helyen Főzés során az eszközök tisztasága Kész ételek tárolása Mosogatás gyakorisága Konyhai eszközök pl. konyharuha tisztasága Zöldség gyümölcs mosása, mazsola, citrom is!

15 TÁMOP Vásárlás: Bolt és eladó tisztasága Sértetelen csomagolás Pénkezelés Vásárlás sorrendje Hűtő és fagyasztó hőmérséklete Súlyellenőrzés

16 TÁMOP Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "TÁMOP 5.5.6-08-0002 ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület."

Hasonló előadás


Google Hirdetések