Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TÁMOP 5.5.6-08-0002 ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TÁMOP 5.5.6-08-0002 ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület."— Előadás másolata:

1 TÁMOP 5.5.6-08-0002 ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület

2 TÁMOP 5.5.6-08-0002 2 Európai Unió többször deklarált és következetesen alkalmazott élelmiszer szabályozási filozófiája: a fogyasztók megfelelő tájékoztatása, az élelmiszerek szabad áramlását az EU-n belül biztosítania, míg a nemzetközi (tehát az un. harmadikországokkal való) kereskedelmet segítenie kell

3 TÁMOP 5.5.6-08-0002 3 Alapfogalmak: „élelmiszer” minden olyan feldolgozott, részben feldolgozott vagy feldolgozatlan anyagot, vagy terméket jelent, amelyet emberi fogyasztásra szánnak, illetve amelyet várhatóan emberek fogyasztanak el. „fogyasztó”: az élelmiszer végső fogyasztója, valamint az élelmiszert tevékenységéhez felhasználó élelmiszer-vállalkozó „élelmiszer-biztonság”: annak biztosítása a termelés, az élelmiszer- előállítás, a tárolás és forgalomba hozatal teljes folyamatában, az élelmiszer nem veszélyezteti a végső fogyasztó egészségét „élelmiszer-minőség”: az élelmiszer azon tulajdonságainak összessége, amelyek alkalmassá teszik az élelmiszert a rá vonatkozó előírásokban rögzített, valamint a fogyasztók által elvárt igények kielégítésére.

4 TÁMOP 5.5.6-08-0002 4 Élelmiszerk jelölése: 19/2004. (II. 26.) FVM-ESZCSM-GKM rendelet az élelmiszerek jelölésének általános – minden élelmiszerre kiterjedő – szabályait tartalmazza Jelölés: bármely, az élelmiszerre vonatkozószó, jel, védjegy, márkanév, ábra vagy szimbólum, amelyet az élelmiszer csomagolásán helyeznek el Előrecsomagolt élelmiszer: olyan egység, amely az élelmiszerből és az élelmiszer azon csomagolásából áll, amelybe az élelmiszert forgalomba hozatal előtt csomagolták be

5 TÁMOP 5.5.6-08-0002 5 Kötelező adatok: Megnevezés; összetevők felsorolása; bizonyos összetevők mennyisége (pl. darált hús zsírtartalma); nettó mennyiség; minőségmegőrzési idő lejárati dátuma; különleges tárolási vagy felhasználási feltételek; az előállító, vagy forgalmazó neve; felhasználási útmutató; alkoholtartalom; Kivétel a 10 cm 2 -nél kisebb felületű élelmiszerek

6 TÁMOP 5.5.6-08-0002 6 Minőségre vonatkozó előírások: Magyar Élelmiszerkönyv I.kötetet: kötelező előírások II. kötetet: Irányelvek, ajánlások III. kötetet: Vizsgálati módszerek FAO/WHO Codex Alimentarius Általásnos szabványok (pl. jelölés, adalékanyagok)‏ Termék szabványok (pl. Csokoládé)‏ Vizsgálati, mintavételi szabványok Peszticid-, állatgyógyszer maradék szabványok Gyakorlati szabályok (pl. HACCP)‏

7 TÁMOP 5.5.6-08-0002 7 Az élelmiszerelőállítás termékspecifikus szabályai Az egyes élelmiszerekre vonatkozóan speciális rendeletek(pl bor, ásványvíz), szabványok formájában (pl Magyar Élelmiszerkönyv, vagy Codex) létrehozott előírások, amelyeket a fogyasztó közveltenül nem érzékel, de az élelmiszer gyártóknak és forgalmazóknak be kell tartani. Élelmiszerbiztonsági szabályok Általános szabályok Higiénia rendeletek Új élelmiszerek rendelet GMO élelmiszerek, technológiák

8 TÁMOP 5.5.6-08-0002 8 A termékekre vonatkozó specifikus szabályok Adalékanyagok Aromák Ivóvíz Ionizáló energiával kezelt élelmiszerek Élelmiszerekben megengedett szennyeződések ( vegyi, mikrobiológiai, radiológiai stb.)‏ Csomagolóanyagok előírásai

9 TÁMOP 5.5.6-08-0002 9 Egészségvédelmi szabályok Általános szabályok Egészségügyi Egészsésgvédelmi rendeletek A termékekre vonatkozó specifikus szabályok Különleges táplálkozási célú élelmiszerek, étrend- kiegészítők Tápérték jelölés, tápanyag összetételre vonatkozó állítások, vitaminozott élelmiszerek

10 TÁMOP 5.5.6-08-0002 10 Az élelmiszer-forgalmazás szabályai Általános előírások Kereskedelemre vonatkozó törvények és rendeletek Vendéglátás szbályai Az élelmiszer-forgalmazás specifikus szabályai Vásárok, piacok Üzletszabályzat Agroturizmus

11 TÁMOP 5.5.6-08-0002 11 Élelmiszerek hatósági ellenőrzésének szabályai Általános feladatok, felhatalmazások Az élelmiszerlánc szabályainak betartására irányuló ellenőrzés Az élelmiszerlánc és hatósági felügyelet Nemzeti ellenőrzési terv és jelentés Speciális feladatok Zöldség-gyümölcs ellenőrzés Vágóállat minősítés Monitoring Gyógynövény forgalombahozatala, ellenőrzése

12 TÁMOP 5.5.6-08-0002 12 Szervezetek Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal: a teljes élelmiszerlánc ellenőrzésére hívatott, a szó szoros értelmében a termőföldtől a fogyasztó asztaláig terjedően. Egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenysége Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és a gyógyszerészeti államigazgatási szerv kijelölése, amely az élelmiszerlánc higiéniai ellenőrzését jogosult ellenőrizni. Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság feladatai, piacfelügyelet gyakorlása, ellenőrzési feladatok a többi ellenőrző szervvel kooperálva. Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal, kontakt pont az EFSA (Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal) irányába, koordinálja az éves ellenörzési terveket és azok, végrehajtását, valamint a jelentések elkészítését.

13 TÁMOP 5.5.6-08-0002 13 Fogyasztói magatartás, választás, vásárlás, élelmiszerek kezelése, háztartás higiénia A fogyasztó az élelmiszerek minőségén csak rontani tud, ezért nagyon fomtos, hogy mind a vásárlás, mind az otthoni kezelés során gondosan járjon el. Az élelmiszer eredetű megbetegedések 80%-a a háztartásokban következik be. Figyelni kell: Bolt és a kiszolgáló tisztaságára A sértetlen csomagolásra A pénz kezelésére stb.

14 TÁMOP 5.5.6-08-0002 14 Háztartás higiénia Személyi higiénia – kézmosás Hűtőszekrény, fagyasztóláda hőmérséklete Tárolás csomagolva és a megfelelő helyen Főzés során az eszközök tisztasága Kész ételek tárolása Mosogatás gyakorisága Konyhai eszközök pl. konyharuha tisztasága Zöldség gyümölcs mosása, mazsola, citrom is!

15 TÁMOP 5.5.6-08-0002 15 Vásárlás: Bolt és eladó tisztasága Sértetelen csomagolás Pénkezelés Vásárlás sorrendje Hűtő és fagyasztó hőmérséklete Súlyellenőrzés

16 TÁMOP 5.5.6-08-0002 16 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "TÁMOP 5.5.6-08-0002 ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület."

Hasonló előadás


Google Hirdetések