Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZERKEZETTAN I. Burkolatok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZERKEZETTAN I. Burkolatok"— Előadás másolata:

1 SZERKEZETTAN I. Burkolatok
Frank Lloyd Wright Fallingwater Ber Run PA 1936 SZERKEZETTAN I. Burkolatok

2

3 Homlokzatburkolatok

4 Monolit kéreg jellegű felületképzések
Monolit felületképzések fő csoportjai: vakolások, helyszínen felhordott műkő burkolatok

5 Vakolások A vakolások külső és belső falak (és födémszerkezetek), valamint egyéb látható szerkezetek monolit kéreg jellegű felületképzései. Céljuk a felületek nedvesség, vagy egyéb hatások elleni védelme és megfelelő aljzat biztosítása festés, mázolás, tapétázás vagy egyéb burkolatok részére. A különleges vakolások hő- hang- és sugárvédelmet is biztosíthatnak. A külső vakolatok vastagsága 1,5-2,0 cm, a belső vakolatoké 1,0-1,5 cm. A vakolatok adalékanyagból, kötőanyagból és vízből állnak.

6 Vakolatok Adalékanyagok: Kötőanyagok: homok, kőliszt, kőzúzalék,
perlit, színezőanyag, stb. Kötőanyagok: mész, cement, gipsz, műanyagok, stb.

7 Külső vakolatok fajtái
egyrétegű durva vakolat, kétrétegű sima vakolat, kőporos fröcskölt vakolat, nemes vakolat, perlit vakolat, műanyag adalékos vakolat.

8 Belső vakolatok fajtái
bedörzsölés (ált. híg habarccsal pl. pincében) egyrétegű durva vakolat, egyrétegű sima vakolat, egyrétegű sima cementvakolat, kétrétegű sima vakolat, kétrétegű sima cementvakolat, kétrétegű sima gipszvakolat, betétes vakolatok, perlit vakolatok.

9 A vakolatok készítésének feltételei
Megfelelően előkészített aljzat viszonylag sík, tiszta, kellően érdes felületű legyen. Nedvszívó aljzatnál megfelelő nedvességtartalom biztosítása szükséges. Mozgásra hajlamos aljzatoknál vakolattartó betétek elhelyezésére van szükség.

10 Korszerűsítés A vakolás hagyományos technológiája munkaigényes, az építési víz jelenléte, az időszakos felújítás igénye a vakolatok hátrányos tulajdonsága. Korszerűsítési törekvés a vakolás gépesítése, vagy szerelt burkolatokkal, ill. ún. szárazburkolatokkal helyettesítése.

11 Műkő burkolat A műkő tulajdonképpen finomabb adalékanyaggal, esetleg kőzúzalékkal töltött cement kötőanyagú beton. A helyszínen készített műkő burkolatok a téglafalak hézagaiba vert kampós szögekre vagy betonfalakból kiálló tüskékre erősített rabic háló betéttel készülnek.

12 Műkő burkolat A műkő burkolat látható felületéhez közel eső 1-1,5 cm vastag rétegébe gyakran színes kőzúzalékot adagolnak és a szerkezet megszilárdulása után felületét csiszolják esetleg szemcsézik. A monolit burkolatok szokásos vastagsága 4-8 cm. A monolit műkő burkolatokat 2 m-ként tágulási hézaggal kell ellátni. Leggyakoribb alkalmazási területe a lábazati falszakaszok burkolása.

13 Elemekből készített burkolatok
Az elemekből készített fal- és pillérburkolatok beépítési helyük szerint lehetnek külső és belső burkolatok. Megvalósíthatók tömör építőelemekkel, valamint vékony léces, ill. lemezes burkolóelemekkel.

14 Elemekből készített burkolatok
Hátfalazathoz való kapcsolatuk szerint megkülönböztetünk habarcshézaggal vagy ragasztóval, ill. szerelt megoldással rögzített burkolatokat. A szerelt burkolatok készülhetnek légréteges hőszigetelő réteggel, ill. légréteg nélküli hőszigeteléssel.

15 Külső burkolatok A külső burkolatok leggyakrabban alkalmazott anyagai:
tégla, kerámia, kő, előregyártott műkő, beton, fa, üveg, azbesztcement, acél, alumínium, műanyag, műfa.

16 Téglaburkolatok A téglaburkolatokat a hátfalazat elkészítése és ülepedése után célszerű elkészíteni. A téglaburkolatok anyagai: üreges vagy tömör falburkoló tégla, iker falburkoló tégla, klinker vagy mázas falburkoló tégla. (Az ikertégla a hosszirányú horony mentén kettéhasítható.)

17 Téglaburkolatok A burkolótégla elemek méretei a mögöttes szerkezetek falazóelem méreteivel összefüggenek. A burkolótéglákat minden negyedik vagy ötödik sorban a hátfalazatban kihagyott horonyba kell bekötni és javított mészhabarccsal a hátfalhoz erősíteni. A burkolat hézagképzése lehet mélyített, domború, rézsűs, vagy teli. A hézagoláshoz javított mészhabarcsot vagy erősen javított mészhabarcsot használnak.

18 Kőburkolatok A kőlemez burkolatok 2,5-5,0 cm vastag fűrészelt kőlapokból készülnek. Rögzítés: fémkapcsokkal függesztve konzolosan megtámasztva és hátfalhoz horgonyozva. korszerű rögzítőelemekkel A kőlapok és a hátfal között a kőfal "lélegzése" biztosítása néhány cm vastag légréssel történik.

19 Kőburkolatok A kőlemez burkolatok anyaga:
puha vagy kemény mészkő (esetleg márvány, travertin), homokkő, gránit, stb. Külső kőburkolat csak fagyálló tulajdonságú kőanyagból készíthető. Az alkalmazható kőlap méretek a kőzet anyagától (szilárdságától) függően A legnagyobb felület 0,6-0,8 m2, a legnagyobb oldalhossz 0,8-1,4 m lehet. A kőlapok felületét a kőburkolat anyagától és felhasználási helyétől függően munkálják meg. A kőlap felülete lehet: gyalult, durván csiszolt, finoman csiszolt, fényezett, stb.

20 Műkő burkolatok Az előregyártott műkő lemezek általában 3-6 cm vastagságban készülnek, felerősítésük, hézagképzésük megegyezik a kőlemez burkolatokkal.

21 Kerámia anyagú külső burkolatok
Anyaguk magas hőfokon égetett finoman megmunkált anyag (majolika, pirogránit, stb.), a látható felületen színtelen vagy színes ráégetett mázzal. A burkolóelemek szokásos mérete 0,15-0,20 m2. A kerámia elemek felerősítése általában erősen javított mészhabarccsal történik. Nagyobb elemeket horganyzott huzalokkal erősítenek a hátfalazathoz.

22 Faanyagú külső burkolatok
Magyarországon a népi építészet emlékei között találunk lécvázra erősített pikkelyes fazsindely külső falburkolatokat. A finom kivitelű, esztétikus és környezetbarát jellegű fazsindely falburkolatok ma is elterjedtek Svájcban és Németország egyes vidékein. A fazsindely burkolat hátránya nedvességre érzékeny volta és tűzveszélyessége, ami napjainkban már különböző bevonatokkal mérsékelhető.

23 Könnyű szerelt homlokzati falburkolatok
A leggyakrabban alkalmazott szerelt homlokzatburkolati anyagok a következők: alumínium (rendszerint már színes beégetett lakkos felületképzéssel), rozsdamentes acél, eternit (újabban már azbesztmentes összetételben), műanyaggal bevont farost, színezett üveg, kemény PVC stb.

24 Belső burkolatok A belső burkolatok szokásos anyagai: kő, műkő,
műanyag, kerámia, fajansz, ritkán fém, üveg vagy égetett agyagtégla.

25 Csempeburkolatok A csempeburkolatok anyaga leggyakrabban fajansz, de készítenek fém, műanyag és tükörüveg csempeburkolatokat is. A 4, 6 vagy 8 mm vastag, általában hálós hézagrajzzal hátfalra erősített csempék ragasztása javított mészhabarccsal vagy műanyag ragasztóval történik. Hézagolásra rendszerint fehércementtel kevert mésztejet, vagy korszerű hézagolóanyagot alkalmaznak. A csempeburkolatok fontosabb alkalmazási területei: fürdőszobák, zuhanyozók, WC-k, konyhák, laboratóriumok, kórházak, élelmiszeripari üzemek és élelemiszer üzletek

26 Nagyméretű burkolólapok
Anyaguk legtöbbször farostlemez, faforgácslap, vagy műanyaglemez Méretük általában 80x200 cm, Vastagságuk műanyaglemezek és farostlemezek esetén 3-5 mm, faforgácslapok esetén 8-40 mm. A vékony lemezeket esetleg ragasztással, a vastagabbakat lécvázra erősített hézagtakaró elemmel, vagy szegecseléssel, ill. csavarozással erősítik fel.

27 Tömör fa falburkolatok
Alkalmazásukra száraz helyiségekben általában esztétikai megfontolásból kerül sor. Szerkezeti jellegük szerint léces, vagy vázas táblázatos formában készülnek. Általában falra erősített lécvázra kerülnek 2 cm átszellőztetett légréteg közbeiktatásával. A fallal érintkező elemek teljes hátsó felületét gombásodás elleni szerrel kell kezelni.

28 Ragasztott falburkolatok
A ragasztott falburkolatok leggyakoribb változatai a tapéták, fóliák és textilburkolatok. Az általában néhány tized milliméter vastag burkolatokat jól előkészített, teljesen sima vakolatra vagy acélzsaluzattal készített jó minőségű sima beton felületre ragasztják.

29 Padlóburkolatok

30 Padlóburkolatok A padlóburkolatok feladata a helyiségek rendeltetésének megfelelő minőségű, tulajdonságú és esztétikai megjelenésű padozat és koptatóréteg biztosítása.

31 Padlóburkolatok A padlóburkolat szerkezeti részei:
felső járó (ún. koptató) burkolati réteg, a burkoló réteget hordozó (esetleg a felül sík szilárd födémmel helyettesíthető) aljzat réteg, a padlószerkezet anyagától, a beépítési helytől, ill. a padlóval szemben támasztott követelményrendszertől függő további, közbenső rétegek (pl. ragasztó, kiegyenlítő, kellősítő, vízszigetelő, párazáró, ill. hangszigetelő szűrő, úsztató, stb. réteg).

32 Padlóburkolatokkal szemben támasztott követelmények
megfelelő szilárdság (nyomó- és hajlító igénybevételekkel szemben), kopásállóság, térfogat állandóság, repedésmentesség, kellő rugalmasság, járáskényelem, lépéshang csillapítás, hőszigetelő képesség, nedvesség ellenállás, alacsony szerkezetsúly, csúszásmentesség (esetleg felületérdesítéssel biztosítva), tisztántarthatóság, vegyi ellenállóképesség, tűzbiztonság (rendeltetéstől függő mértékben láng- és szikramentesség), esztétikai igények kielégítése (felület, szín és minta összhangja az építészeti környezettel).

33 Padlóburkolatok osztályozása
A padlók rendszerezésének leggyakoribb módjai az anyag, a hőtechnikai tulajdonságok és a szerkezeti jelleg szerinti osztályozás.

34 Anyag szerinti osztályozás
Az alkalmazott burkolati anyag fajtája szerint megkülönböztetünk fa, kő, műkő, kerámia, műanyag, textil, fém, stb. anyagú padlókat.

35 Hőtechnikai tulajdonság alapján történő osztályozás
meleg tapintású padlók: (fa-, habalátétes műanyag-, szőnyegpadlók), mérsékelten melegtapintású padlók: (magnezit, magnezit esztrichre fektetett lágy lemezes padlók), mérsékelten hidegtapintású padlók (gipszesztrichre vagy betonaljzatra fektetett lágy lemezes padlók), hideg tapintású padlók: kő, beton, tégla, terrazo és keramit padlók). Állandó tartózkodásra szolgáló helyiségekben (pl. lakószobákban) meleg padlóburkolatot kell alkalmazni.

36 Szerkezeti jellegük szerinti osztályozás
elemekből készített padlók, monolit padlók, lemezekből készített padlók.

37 Beépítési helyük szerinti osztályozás
talajon fekvő padlók, közbenső födémek padlói, padlásburkolatok.

38

39 Fapadlók Régen feltöltésre került, napjainkban merev vagy rugalmas aljzatra készítik. Az elemek lehetnek deszka, léc vagy lapformájúak. A fapadlók meleg tapintásúak, nedvességre érzékenyek (alak- és méretváltozók), gombásodásra hajlamosak. Fajtáik: deszkapadló, hajópadló, svédpadló, vakpadlóra fektetett csaphornyos lécparketta, hideg bitumen ragacsba rakott lécparketta, mozaikparketta, parketta panel.

40

41 Természetes anyagú kőlap padlóburkolatok
A fűrészelt kőlapból készülő jó kopásálló tulajdonságú, esztétikus, hidegtapintású burkolatok 2,2-4 cm vastag kőlapokból 2 cm vastag habarcshézagzatba rakva készülnek. Nagyforgalmú létesítmények, reprezentatív középületek gyakori burkolatai.

42 Mesterséges anyagú kőnemű padlóburkolatok
Cementkötésű műkő, égetett agyag burkolóelemekből készülnek, ágyazóhabarcsba fektetve. Valamennyi változatuk a hidegtapintású padlók csoportjába tartozik. Az elemek hézagolására általában cementtejet, vagy hézagológipszet alkalmaznak.

43 Mesterséges anyagú kőnemű padlóburkolatok
Elemekből készített mesterséges anyagú kőnemű padlók fontosabb fajtái: műkőlap padlóburkolat (a drágább természetes kőlap burkolat helyettesítésére), terrazzo (mozaiklap) burkolat (márványmozaiklap burkolat), kőagyaglap burkolat (pl. mettlachi burkolat), mázas kerámialap burkolat, tégla padlóburkolat, keramitlap padlóburkolat (saválló, de nedves állapotban csúszós burkolat).

44 Monolit padlóburkolatok
A helyszínen bedolgozott, öntött vagy kent burkolati kéreggel készült monolit padlókat hézagmentes burkolatoknak szokás nevezni. Ez utóbbi elnevezés ellenére általában dilatációs ill. mozgási hézagokkal készülnek. Fajtái: beton padlóburkolatok (saját levében simított) beton ill. cementsimítással készített beton burkolatok, aszfalt burkolatok, terrazzo burkolatok, magnezit burkolatok, kent műanyag burkolatok (ált.műgyanta burkolatok).

45

46 Lemezekből készített padlóburkolatok
A lemezekből készített padlóburkolatok (más néven lágypadlók) burkolati anyaga általában tekercsekben, ritkábban nagyobb felületű lapokban kerül forgalomba. Általában esztrich rétegre ragasztva, szőnyegpadlók esetén gyakran feszítve rögzítik a lemezeket. Sima felületű födémre közvetlenül is fektethetők.

47 Lemezekből készített padlóburkolatok fajtái
linóleum padlók, gumipadlók, műanyag padlók (leggyakrabban PVC-ből készülnek), szőnyegpadlók (szárazon fektetett, ragasztott ill. feszített).

48

49


Letölteni ppt "SZERKEZETTAN I. Burkolatok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések