Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szétválasztás feltétele: Az alkotórészeknek különböző tulajdonságúaknak kell lenniük.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szétválasztás feltétele: Az alkotórészeknek különböző tulajdonságúaknak kell lenniük."— Előadás másolata:

1 Szétválasztás feltétele: Az alkotórészeknek különböző tulajdonságúaknak kell lenniük

2 Az alkotórészek tulajdonsága alapján Különböző oldhatóság Különböző sűrűség Méretkülönbség

3 Elválasztási műveletek Ülepítés 1.Az oldószerben a homok az edény aljára leülepszik. 2.Az oldószert leöntjük. (Dekantálás) Nem történik tökéletes elválasztás!

4 Szűrés Az alkotórészek tökéletes elválasztási módszere! A folyadék és a szilárd anyag részecskéinek méretkülönbségén alapszik! Szűrőpapír segítségével végezzük.

5 Bepárlás Az oldott szilárd anyag elválasztása az oldószertől Oldatot melegítjük. Az oldószer elpárolog. A szilárd anyag kiválik. Nem kapunk teljesen tiszta szilárd anyagot!

6 Kristályosítás Az oldott szilárd anyag elválasztása az oldószertől. Az oldatot állni hagyjuk. Az oldószer lassan elpárolog. A szilárd anyag kikristályosodik. Tökéletes elválasztási művelet!

7 Desztillálás Az alkotórészek forráspont különbségén alapszik! Folyadékot felforraljuk. Az alkotórészek különböző forráspontjukon gőzzé alakulnak. A gőzöket hűtéssel cseppfolyósítjuk és felfogjuk

8 Összefoglalás Fizikai elválasztási módszerek: 1.Ülepítés 2.Szűrés 3.Bepárlás 4.Kristályosítás 5.Desztillálás


Letölteni ppt "Szétválasztás feltétele: Az alkotórészeknek különböző tulajdonságúaknak kell lenniük."

Hasonló előadás


Google Hirdetések