Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A vérkeringés szerepe.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A vérkeringés szerepe."— Előadás másolata:

1 A vérkeringés szerepe

2

3

4

5 A vér Mennyi van belőle? Mennyi a pH-ja?
Milyen szövettípushoz tartozik?

6 A vér összetevői 90%- Kis szerves molekulák Ionok Fehérjék: 1. 2. 3.

7

8

9 A VVT már az embrionális életben képzõdik a szikhólyag falában, késõbb a lépben és a májban, majd a hetedik hónaptól a vörös csontvelõben. Érése során felszívódik a mag anyaga. A nem teljesen érett VVT-ket retikulocitáknak nevezzük a sejtben lévõ finom hálózat (retikulum) miatt. Ezek aránya a keringõ vérben 2-3 % lehet. A VVT képzéshez feltétlenül szükséges anyagok: a B12 vitamin, a vas, aminosavak és a vese által termelt erithropoetin nevû hormon, mely serkenti a VVT képzést. A VVT-k átlagos élettartama 120 nap, az öreg sejteket a lép kiszûri és a lép lebontja. A VVT hemoglobint tartalmaz, mely vastartalmú, porfirin típusú hem vázból és globin fehérjébõl épül fel. A hemoglobin a tüdõben 100 %-ig telítõdik oxigénnel, és élénkpiros színû oxihemoglobinná alakul. Ez adja az artériás vér élénk vörös színét A szövetekben az oxigént leadja, és redukált hemoglobinná alakul, oxigéntelítettsége 70 %-os. Jellegzetes kékes-vörös színe van, ez a vénás vér A szén-monoxid tartós kötést hoz létre a hemoglobinnal, így oxigénhiányt okoz, mely halálhoz vezethet.

10 vörösvérsejtek Hol képződik? Mennyi ideig él? Mennyi van 1mm3 vérben?
Milyen az alakja? Feladata? Milyen molekula van benne? Milyen vitamin és fém szükséges a képzéséhez?

11 A hemoglobin felépítése

12 Az AB0 vércsoportrendszer1901 óta ismert ez a megkülönböztetés - Landsteiner fedezte fel.
A VVT-k membránjában A és B vércsoport antigének lehetnek. Az emberek egy része A agglutinogént tartalmaz, más része B-t, de vannak olyanok is, akik mindkettõt. Az elsõ az A, második a B, harmadik az AB vércsoport. Ha antigént (az antigén és az agglutinogén szinonim fogalmak) nem tartalmaz a VVT, az illetõ 0 vércsoportú. A plazmában kicsapó anyagok, izohemagglutininek találhatók, melyek a saját VVT-ket nem csapják ki. Így az AB vércsoportú egyénekben nincs egyik sem, míg a 0 vércsoportban van anti-A és anti-B izohemagglutinin is. Szigorú transzfúziós szabály, hogy csak csoportazonos vér transzfúziójára kerülhet sor. Ez fontos szervátültetésnél is, mely kizárólag csoportazonos egyének között történhet.

13 Az ABO vércsoportrendszer

14 Az Rh vércsoportrendszer
Az Rh vércsoportrendszert az 1940-ben fedezte fel - szintén - Landsteiner. Rh+ az az illetõ, akinek a VVT-jében D-antigén van. Közép-Európa lakossága 85 %-ban Rh+, a lakosság 15%-ában nincs meg ez a tulajdonság (Rh-). Hangsúlyozni kell, hogy a két vércsoport egymástól független, valamint normál körülmények között anti-D ellenanyag nincs jelen a plazmában. A jelentõsége abban áll, hogy ha Rh+ VVT-k kerülnek Rh- egyénbe, akkor ellenük ellenanyag képzõdik. Ha ez elér egy bizonyos szintet, az Rh+ VVT-ket kicsapja. Ezt véradásnál – és terhesség esetén, ha az anya Rh- – figyelembe kell venni.

15 Granulocita

16 Monocita

17 Limfocita

18 Véralvadás

19 véralvadás fibrinogén fibrinszálak

20 Hemofília Öröklött Májkárosodás (alkoholizmus) Ca hiány

21

22 A szív belülről

23 A vérkörök A pitvarok fala vékony-
A kamrák közül a bal kamráé a vastagabb- A tüdőbe azért megy a vér, hogy

24 A vér útja- a vérkörök

25 A szív koszorúserei

26

27

28

29

30 Az EKG

31

32 A keringés adatai

33 Az erek felépítése

34

35 Visszerek

36 verőéraneurizma

37

38 Érszűkület a koszorúerekben

39

40 Nyirokkeringés


Letölteni ppt "A vérkeringés szerepe."

Hasonló előadás


Google Hirdetések