Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Etna Az Etna (szicíliai nyelven Muncibeddu,olaszul Mongibello vagy Etna, latinul Aetna) egy napjainkban is aktív vulkán Szicília északkeleti részén,Atania.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Etna Az Etna (szicíliai nyelven Muncibeddu,olaszul Mongibello vagy Etna, latinul Aetna) egy napjainkban is aktív vulkán Szicília északkeleti részén,Atania."— Előadás másolata:

1 Etna Az Etna (szicíliai nyelven Muncibeddu,olaszul Mongibello vagy Etna, latinul Aetna) egy napjainkban is aktív vulkán Szicília északkeleti részén,Atania és Messina között,a sziget keleti partján.

2 A Hawai-szigetek vulkánjaihoz hasonlóan az Etna sem pusztító erejéről híres.

3 Az ember azt gondolhatná,hogy ez a hely nem éppen ideális a letelepedésre.

4 S mégis az Etna lejtői Szicília legsűrűbben lakott vidékei közé tartoznak.

5 Bár a lávafolyamok mérhetetlen pusztítást okoznak az épületekben,országutakban és vasútvonalakban,kiömlésük időszakos folyásuk lassú, s ritkán követelnek emberéletet.

6 A vidék vonzereje abban áll,hogy a lejtők forrásokban gazdagok, és a vulkáni hamu a világ egyik legtermékenyebb talajfajtája.

7 Az Etna Európa legmagasabb vulkánja 329 méter, ami állandóan változik a kitörések miatt.

8 Bevetette hát az olasz légierő és az amerikai tengerészgyalogság helikoptereit,hogy a hegyoldal magasabb részein lévő árkokba egymáshoz láncolt, hatalmas betontömböket dobjanak le, miközben az alacsonyabban fekvő járatokat felrobbantották.

9 Neve valószínűleg a görög aitho (égni) vagy föníciai athana (tűzhely) szavakból ered.

10 Franco Barberi professzor rámutatott,hogy a legnagyobb veszélyt nem a szétterülő s a szabad levegőn gyorsan megszilárduló lávaréteg jelenti, hanem a föld alatti, maga vájta csatornákon és vájatokon szélsebesen lefutó keskeny, olvadt lávapatakok, melyek az alacsonyabban fekvő járatokat felrobbantották.


Letölteni ppt "Etna Az Etna (szicíliai nyelven Muncibeddu,olaszul Mongibello vagy Etna, latinul Aetna) egy napjainkban is aktív vulkán Szicília északkeleti részén,Atania."

Hasonló előadás


Google Hirdetések