Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

BRONCHITIS – HÖRGHURUT

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "BRONCHITIS – HÖRGHURUT"— Előadás másolata:

1 BRONCHITIS – HÖRGHURUT
A hörgők nyálkahártyájának gyulladása. Akut és krónikus formája létezik.

2 A akut bronchitist leggyakrabban vírus (90%) vagy baktérium okozza
A akut bronchitist leggyakrabban vírus (90%) vagy baktérium okozza. Ritkábban kórok lehet valamely irritáló tényező, pl. por vagy légúti allergén.

3 Gyermekeknél 6 éves kor alatt a bronchitis leggyakrabban vírusfertőzés következménye. Felső légúti betegség szövődménye.

4

5 Mik a bronchitis tünetei
Mik a bronchitis tünetei? A gyerekek egy részénél nehezített, sípoló légzés jelentkezik, mely sokszor szabad füllel is hallható.

6 Ha nagyfokú a légzési nehezítettség, akkor a légzési segédizmok, mint például a bordaközti izmok aktívan részt vesznek a légzésben, mely szabad szemmel is látható.

7 A köhögés kezdetben száraz, majd később átalakul hurutossá (köpetürítés). Kisebb gyermekeknél a köhögés hányást is provokálhat. A tünetek általában 7-14 napig tartanak.

8 Amennyiben az obstructiv bronchitis több mint évi 3 alkalommal jelentkezik, kivizsgálás történik, hogy mi okozza a tüneteket, mi áll a hátterében (allergia teszt), differenciál dg asthma.

9 Akut bronchitis kezlése Hörgőtágító, gyulladáscsökkentő szerek, váladékoldó és bő folyadék fogyasztása javasolt. Ez utóbbi a váladék feloldásában segít. Ritkán antibiotikumos terápia.

10 Hörgőtágítók - bronchodilatátor a levegőáramlás megkönnyítésére salbutamol – SPALMOTIL, VENTOLIN, (ALOPROL)... fenoterol, ipratropijum bromid – BERODUAL

11

12

13

14 A kortikoszteroidok kémiailag a mellékvese kéregben normálisan is termelődő kortizol nevű hormonhoz hasonló anyagok. A kortikoszteroid tartalmú szerek a leghatékonyabb gyulladáscsökkentő gyógyszerek.

15 Alkalmazásuk történhet injekció, tabletta, oldat, aerosol és kenőcs formájában, szisztémás vagy helyi kezelésként. metilprednizolon - LEMOD SOLU i.m. budesonid – PULMICORT inh. SYMBICORT TURBUHALER

16 Fontos tudni, hogy a szteroid gyulladáscsökkentők bármely gyulladásos folyamatban hatékonyak, de csak a tüneteket csökkentik, a kiváltó okot nem szüntetik meg, és súlyos mellékhatásokat okozhatnak.

17 A krónikus bronchitisben krónikus irritáció miatt alakul ki a gyulladás, a duzzanat pedig légúti akadályt hoz létre - krónikus obstruktív tüdőbetegség egyik formája. Leggyakrabban a dohányosoknál fordul elő.

18

19 A bronchiolitis az alsóbb légutak - hörgőcskék gyullladásos megbetegedése csecsemőkorban.

20 A betegségre hajlamosító tényezők: dohányfüst, közösség (bölcsőde, nagyobb testvérek), ha a gyermek anyatej helyett tápszert kap. A veszélyeztetett korosztály a 2-6 hónapos csecsemők.

21 A betegség leggyakoribb oka vírusos fertőzés: RSV (Respiratory Syncytial Virus) - ez a leggyakoribb Parainfluenza vírus Adenovírus

22 Mik a bronchiolitis tünetei
Mik a bronchiolitis tünetei? Orrfolyás, orrdugulás, láz, egyre súlyosbodó köhögés, a légzés megváltozása - szaporább, erőlködő légzés, esetleg sípoló hanggal együtt.

23 Bronchiolitis kezelése: Az orrváladék gyakori leszívása, hörgőtágító, gyulladáscsökkentő szerek. Kórházi kezelést igényel, amennyiben nehezített a légzés.

24 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "BRONCHITIS – HÖRGHURUT"

Hasonló előadás


Google Hirdetések