Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szervezet természetes védekezőképessége. Testünk minden nap megküzd ártalmas mikrobákkal. Mielőtt bajt okozhatnának, a mikrobáknak szervezetünk három.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szervezet természetes védekezőképessége. Testünk minden nap megküzd ártalmas mikrobákkal. Mielőtt bajt okozhatnának, a mikrobáknak szervezetünk három."— Előadás másolata:

1 A szervezet természetes védekezőképessége

2 Testünk minden nap megküzd ártalmas mikrobákkal. Mielőtt bajt okozhatnának, a mikrobáknak szervezetünk három védelmi vonalán kell átküzdeniük magukat: az első védelmi vonalon, a második védelmi vonalon és a harmadik védelmi vonalon.

3 Az első védelmi vonal

4 A szemek Az emberi könny enzimeknek nevezett kémiai anyagokat tartalmaz, amelyek elpusztítják a szem felületén található mikrobákat.

5 Az első védelmi vonal A bőr Ha nem sérült vagy károsodott, megakadályozza a mikrobák szervezetbe jutását.

6 Az első védelmi vonal A légzőrendszer Az orrban található nyálka és a csillószőrök meggátolják, hogy a mikrobák tüdőnkbe jussanak. Időnként tüsszentéssel vagy köhögéssel szabadítjuk meg szervezetünket a kórokozóktól.

7 A második védelmi vonal

8 nem-specifikus fehérvérsejtek (falósejtek, fagociták) A vér alkotó- elemei: vörös vértestek: vasat és oxigént szállítanak a szervezetben fehérvérsejtek:segítik a fertőzéssel szembeni harcot plazma: ez a folyadék szállítja a vérsejteket és vértesteket a szervezetben

9 A második védelmi vonal nem-specifikus fehérvérsejtek A vér egy irányban áramlik az erekben, a test minden részén.

10 A második védelmi vonal nem-specifikus fehérvérsejtek Ha a bőr megsérül, mikrobák hatolhatnak be a véráramba, és megbetegíthetnek.

11 A második védelmi vonal nem-specifikus fehérvérsejtek A „fagocitáknak” (falósejteknek) nevezett fehérvérsejtek felismernek minden idegen vagy furcsa anyagot, ami átjutott az első védelmi vonalon, és elindulnak az „idegen test” felé.

12 A második védelmi vonal nem-specifikus fehérvérsejtek A fagociták körbeveszik és megsemmisítik az idegen objektumot, jelen esetben kórokozót. www.csulb.edu/depts/biology/media/cell751.gif

13 A harmadik védelmi vonal

14 A harmadik védelmi vonal specifikus fehérvérsejtek A szervezetet megtámadó sejtek felszínén megkülönböztető jelek vannak, amelyeket antigéneknek nevezünk. Amikor egy specifikus fehérvérsejt mikrobával találkozik: a) egy bizonyos ellenanyagot termel, ami megfelel az adott mikroba antigénjének b) üzen a többi specifikus fehérvérsejtnek, hogy termeljenek sok-sok ellenanyagot.

15 A harmadik védelmi vonal specifikus fehérvérsejtek A szervezet ellenanyagai rátalálnak az ártalmas mikrobák velük összeillő antigénjeire, és rájuk csatlakoznak.

16 A harmadik védelmi vonal specifikus fehérvérsejtek Az ellenanyagok ezután a) megjelölik az ártalmas mikrobákat, hogy a falósejtek semmisítsék meg őket, és b) az ártalmas mikrobák elpusztítása után a vérben maradnak, és készen állnak arra, hogy ha még egyszer ugyanilyen mikrobák bejutnak, megküzdjenek velük.


Letölteni ppt "A szervezet természetes védekezőképessége. Testünk minden nap megküzd ártalmas mikrobákkal. Mielőtt bajt okozhatnának, a mikrobáknak szervezetünk három."

Hasonló előadás


Google Hirdetések