Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A fertőzési lánc Hogyan terjed a fertőzés?. A fertőzési lánc A fertőzés forrása = valaki vagy valami, aki/ami hordozza a fertőzést okozó mikrobát Sokféle.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A fertőzési lánc Hogyan terjed a fertőzés?. A fertőzési lánc A fertőzés forrása = valaki vagy valami, aki/ami hordozza a fertőzést okozó mikrobát Sokféle."— Előadás másolata:

1 A fertőzési lánc Hogyan terjed a fertőzés?

2 A fertőzési lánc A fertőzés forrása = valaki vagy valami, aki/ami hordozza a fertőzést okozó mikrobát Sokféle fertőzési forrást ismerünk, például: fertőzött ember háziállat nem tiszta felszínek (ajtókilincs, billentyűzet, WC, stb.)

3 A fertőzési lánc A mikrobák kijutási útja A mikrobának valahogy ki kell jutnia a fertőzött személyből vagy egyéb fertőző forrásból. Kijutási utak pl.: tüsszentés (aeroszolok) testnedvek cseréje

4 A fertőzési lánc Megfertőződés A kórokozónak valamilyen módon át kell jutnia egyik emberről a másikra. Ez történhet: érintés útján szexuális együttlét útján

5 A fertőzési lánc A mikrobák bejutási útja Ahhoz, hogy fertőzést okozhasson, a kórokozónak be kell jutnia a szervezetbe. Ez történhet például: –az elfogyasztott étel útján –aeroszolok belélegzése által –nyílt vágáson, seben át –a szánkba vett dolgok útján

6 A fertőzési lánc Ki van kitéve a fertőzés veszélyének? Mindannyian – de a fiatalok, az idősek és a gyógykezelés alatt fokozottabb mértékben.

7 A fertőzési lánc megszakítása Hogyan előzhetjük meg a fertőzés terjedését?

8 A fertőzési lánc megszakítása A fertőzés forrása a fertőzött személy elkülönítése elővigyázatosság a nyers húsokkal szemben háziállatok rendszeres tisztántartása pelenkák és egyéb szennyezett tárgyak megfelelő elhelyezése

9 A fertőzési lánc megszakítása A mikrobák kijutási útja Kerüld el, hogy –széklet –hányadék –testnedvek –köhögés, tüsszentés kerüljön a kezedre, vagy egyéb felületekre!

10 A fertőzési lánc megszakítása Megfertőződés Moss kezet alaposan ÉS rendszeresen! Takard be a bőrödön keletkező sebeket, vágásokat! Védekezz megfelelően szexuális együttlét alkalmával!

11 A fertőzési lánc megszakítása A mikrobák bejutási útja Kerüld el, hogy –széklet –hányadék –testnedvek –köhögés, tüsszentés kerüljön a kezedre, vagy egyéb felületekre!

12 A fertőzési lánc megszakítása Ki van kitéve a fertőzés veszélyének? Mindenki vedd fel a megfelelő védőoltásokat! Magas kockázatú személyek kerüld el a fertőző embereket! ügyelj fokozottan a tisztaságra! légy fokozottan elővigyázatos az étel (elő)készítése során!


Letölteni ppt "A fertőzési lánc Hogyan terjed a fertőzés?. A fertőzési lánc A fertőzés forrása = valaki vagy valami, aki/ami hordozza a fertőzést okozó mikrobát Sokféle."

Hasonló előadás


Google Hirdetések