Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az elmemegfigyelés javaslatának szakértői kérdései Módis Katalin (igazságügyi elmeorvos szakértő)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az elmemegfigyelés javaslatának szakértői kérdései Módis Katalin (igazságügyi elmeorvos szakértő)"— Előadás másolata:

1 Az elmemegfigyelés javaslatának szakértői kérdései Módis Katalin (igazságügyi elmeorvos szakértő)

2 Az elmeállapot megfigyelése A Be. 74.§ (1) szerint: A terheltet a vádirat benyújtásáig az ügyész, a bírósági eljárás során a bíróság elmegyógyintézetbe utalhatja, ha a szakvélemény szerint elmeállapotának hosszabb megfigyelése szükséges. A Be. 74.§ (1) szerint: A terheltet a vádirat benyújtásáig az ügyész, a bírósági eljárás során a bíróság elmegyógyintézetbe utalhatja, ha a szakvélemény szerint elmeállapotának hosszabb megfigyelése szükséges. A megfigyelés egy hónapig tarthat, ezt a határidőt az elrendelő hatóság az elmegyógyintézet véleménye alapján egy hónappal meghosszabbíthatja. A megfigyelés egy hónapig tarthat, ezt a határidőt az elrendelő hatóság az elmegyógyintézet véleménye alapján egy hónappal meghosszabbíthatja.

3 OIOI 14 sz. módszertani levele Az igazságügyi pszichiátriai szakértői vizsgálatokról és véleményezésről kimondja: Az igazságügyi pszichiátriai szakértői vizsgálatokról és véleményezésről kimondja: -ha a terhelt pszichés állapotát ambuláns vizsgálattal nem lehet véleményezni, az orvos- szakértőnek megfigyelést kell javasolnia. -ha a terhelt pszichés állapotát ambuláns vizsgálattal nem lehet véleményezni, az orvos- szakértőnek megfigyelést kell javasolnia.

4 A megfigyelés helye Az R 52. §-nak (3) bekezdése kimondja: Az R 52. §-nak (3) bekezdése kimondja: - ha a szakértő véleménye szerint az előzetes letartóztatásban lévő terhelt elmeállapotának megfigyelése szükséges, őt az IMEI-be - ha a szakértő véleménye szerint az előzetes letartóztatásban lévő terhelt elmeállapotának megfigyelése szükséges, őt az IMEI-be - a szabadon lévő terheltet az ideggondozó intézet útján kórházi pszichiátriai osztályra kell beutalni. - a szabadon lévő terheltet az ideggondozó intézet útján kórházi pszichiátriai osztályra kell beutalni.

5 A megfigyeltekre az eü. törvény vonatkozik Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. Törvény X. fejezete szól a pszichiátriai betegek gyógykezeléséről és gondozásáról. Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. Törvény X. fejezete szól a pszichiátriai betegek gyógykezeléséről és gondozásáról. A 196. § c. pontja szerint a bíróság kötelező intézeti gyógykezelést elrendelő határozata alapján van helye a beteg intézeti gyógykezelésbe vételének. A 196. § c. pontja szerint a bíróság kötelező intézeti gyógykezelést elrendelő határozata alapján van helye a beteg intézeti gyógykezelésbe vételének.

6 Az ombudsman szerint: Az ombudsman szerint: a hatályos törvények alapján nem ítélhető meg egyértelműen, hogy milyen beavatkozások, illetve korlátozó intézkedések alkalmazhatók az elmeállapot megfigyelésére beutalt, büntető eljárás alatt álló emberek esetében. a hatályos törvények alapján nem ítélhető meg egyértelműen, hogy milyen beavatkozások, illetve korlátozó intézkedések alkalmazhatók az elmeállapot megfigyelésére beutalt, büntető eljárás alatt álló emberek esetében.

7 Elmemegfigyelés 1885 „Ítélő tehetsége teljesen hamis alapra van felépítve…..Felfogása lopás és sikkasztás ténye iránt egyszerűen a hazugság köpönyege alá van burkolva, hazudik, mert neki ösztönszerűen hazudnia kell.” „Ítélő tehetsége teljesen hamis alapra van felépítve…..Felfogása lopás és sikkasztás ténye iránt egyszerűen a hazugság köpönyege alá van burkolva, hazudik, mert neki ösztönszerűen hazudnia kell.” Beszámíthatatlannak véleményezték. Beszámíthatatlannak véleményezték.

8 Esetismertetés: emberölési kísérlet R.A. 31 éves nő R.A. 31 éves nő a cselekmény napján zaklatottan megjelent munkahelyén, egy általános iskolában a cselekmény napján zaklatottan megjelent munkahelyén, egy általános iskolában a magával vitt késsel 8 gyermeknek és 3 nevelőnek különböző sérüléseket okozott. a magával vitt késsel 8 gyermeknek és 3 nevelőnek különböző sérüléseket okozott.

9 Élettörténeti adatok -1,5 éves, amikor szülei elválnak, akik később sem tudtak együttműködni -1,5 éves, amikor szülei elválnak, akik később sem tudtak együttműködni -tanítóképző főiskolát végzett -tanítóképző főiskolát végzett -kezdetben általános, majd kisegítő iskolákban tanít, legutóbb napközis nevelő -kezdetben általános, majd kisegítő iskolákban tanít, legutóbb napközis nevelő -csak rövid ideig tartó, átmeneti partnerkapcsolatok -csak rövid ideig tartó, átmeneti partnerkapcsolatok -pszichiátriai előzménye nincs, büntetlen előéletű -pszichiátriai előzménye nincs, büntetlen előéletű

10 Cselekményről elmondja Hosszabb ideje nem aludt, kimerült volt kést vitt aznap a munkahelyére Hosszabb ideje nem aludt, kimerült volt kést vitt aznap a munkahelyére úgy gondolta, végez magával is úgy érezte, a gyerekek fenyegető hangon beszélnek vele úgy gondolta, végez magával is úgy érezte, a gyerekek fenyegető hangon beszélnek vele szúrnia kellett, olyat érzett, hogy ölnie kell, a gyerekek szeme felé szúrt szúrnia kellett, olyat érzett, hogy ölnie kell, a gyerekek szeme felé szúrt az igazgató fogta le az igazgató fogta le nem tudja, mi az a sajnálat nem tudja, mi az a sajnálat

11 A cselekmény előtti idő adatai 3 hónappal korábban szállásadónője felakasztotta magát 3 hónappal korábban szállásadónője felakasztotta magát 24 éves kora körül a vallás felé fordult, saját vallást alakított ki, szellemekről, démonokról beszélt 24 éves kora körül a vallás felé fordult, saját vallást alakított ki, szellemekről, démonokról beszélt az utóbbi időben lakásából alig mozdult ki,környezetét, önmagát elhanyagolta az utóbbi időben lakásából alig mozdult ki,környezetét, önmagát elhanyagolta anyja szerint feszült és szorongó volt anyja szerint feszült és szorongó volt lakásában időnként késeket találtak lakásában időnként késeket találtak

12 Elmeállapot -vizsgálatkor gyógyszeres állapotban van -vizsgálatkor gyógyszeres állapotban van -a szemkontaktust kerüli -a szemkontaktust kerüli -válaszai hárítók, kitérők -válaszai hárítók, kitérők -magatartása bizalmatlan -magatartása bizalmatlan -a cselekményről részlegesen számol be -a cselekményről részlegesen számol be -érzelmi rezonancia nincs -érzelmi rezonancia nincs -korábbi akusztikus hallucinációkat említ -korábbi akusztikus hallucinációkat említ -gondolkodásban kóros jelentőségtulajdonítások, vallási téveseszme-töredékek -gondolkodásban kóros jelentőségtulajdonítások, vallási téveseszme-töredékek -érzelmileg sivár, paranoid élményfeldolgozás -érzelmileg sivár, paranoid élményfeldolgozás

13 Előzetes vélemény Elmebetegségben szenved, amely feltehetően tudathasadásos jellegű /Dg.: Sch. Paranoides / Elmebetegségben szenved, amely feltehetően tudathasadásos jellegű /Dg.: Sch. Paranoides / tekintettel gyógyszeres állapotára, részleges együttműködésére, IMEI-ben történő megfigyelését javasoltuk. tekintettel gyógyszeres állapotára, részleges együttműködésére, IMEI-ben történő megfigyelését javasoltuk.

14 IMEI-ben elmondta saját istene van saját istene van nagyon fél a kárhozattól nagyon fél a kárhozattól hangokat is hall hangokat is hall valami rettenetes dolgot kell tennie valami rettenetes dolgot kell tennie korábban mostohaapjára fogott kést korábban mostohaapjára fogott kést

15 IMEI vélemény Pszichológiai vizsgálat: pszichotikus mérvű regresszív állapot, paranoid schizophreniában szenved. Pszichológiai vizsgálat: pszichotikus mérvű regresszív állapot, paranoid schizophreniában szenved. Heveny pszichotikus állapot észlelhető kezelés mellett is. Heveny pszichotikus állapot észlelhető kezelés mellett is.

16 Végleges szakértői vélemény Nevezett tudathasadásos elmebetegségben szenved /Dg.: Schizophrenia paranoides/ Nevezett tudathasadásos elmebetegségben szenved /Dg.: Schizophrenia paranoides/ A megfigyelés feltárta, hogy gyermekkorától szorongó, visszahúzódó volt. A megfigyelés feltárta, hogy gyermekkorától szorongó, visszahúzódó volt. Pár éve magatartása megváltozott, bizarr szervérzés, érzékcsalódások,vallásos gondolatok uralták. Pár éve magatartása megváltozott, bizarr szervérzés, érzékcsalódások,vallásos gondolatok uralták. Környezetétől fokozatosan izolálódott. Környezetétől fokozatosan izolálódott. Cselekményét parancsoló hallomások és vallási téveszmék hatására követte el. Cselekményét parancsoló hallomások és vallási téveszmék hatására követte el. Beszámíthatatlan, kényszergyógykezelése szükséges. Beszámíthatatlan, kényszergyógykezelése szükséges.

17 Emberölés bűntette R.I. 38 éves ffi R.I. 38 éves ffi Lakásukon, előzetes szóváltásuk után egy konyhakéssel megszúrta testvérét, aki a sérülésekbe belehalt Lakásukon, előzetes szóváltásuk után egy konyhakéssel megszúrta testvérét, aki a sérülésekbe belehalt Előzőleg 6-7 dl bort ivott Előzőleg 6-7 dl bort ivott Nem emlékszik, hogyan került a kezébe a kés és hányszor szúrt Nem emlékszik, hogyan került a kezébe a kés és hányszor szúrt A vért felmosta, hogy „rend legyen” A vért felmosta, hogy „rend legyen”

18 Vérvételi jegyzőkönyv adatai Lehelet alkohol-szaga gyengén érezhető Lehelet alkohol-szaga gyengén érezhető Horizontális nisztagmus pozitív Horizontális nisztagmus pozitív Romberg tünet bizonytalan Romberg tünet bizonytalan Beszéde akadozó Beszéde akadozó Emlékezése részlegesen megtartott a cselekményre Emlékezése részlegesen megtartott a cselekményre Véralkohol koncentrációja: 1,21 ezrelék (cselekmény idején 1,61-1,81) Véralkohol koncentrációja: 1,21 ezrelék (cselekmény idején 1,61-1,81)

19 Élettörténeti adatok 8 általánost és 3 éves iparit végzett, épületasztalos szakmát szerzett 8 általánost és 3 éves iparit végzett, épületasztalos szakmát szerzett 17 éves kortól építőiparban dolgozik 13 évig, majd két további munkahelye volt 17 éves kortól építőiparban dolgozik 13 évig, majd két további munkahelye volt Sorkatonai szolgálatra alkalmatlan volt, gyermekkori altesti forrázás miatt Sorkatonai szolgálatra alkalmatlan volt, gyermekkori altesti forrázás miatt Büntetlen előéletű Büntetlen előéletű

20 Élettársa nem volt Élettársa nem volt Anyja egy éve meghalt Anyja egy éve meghalt Apjával és két fiútestvérével lakott Apjával és két fiútestvérével lakott Ha ittak, veszekedtek Ha ittak, veszekedtek Pszichiátriai előzménye nincs Pszichiátriai előzménye nincs

21 Italfogyasztás 17 éves korától, időnként, 1-2- héten át 17 éves korától, időnként, 1-2- héten át Jól bírta Jól bírta 31 éves kortól (1990) 3-4 évig rendszeresen, heti 3-4x ittas, vagy részeg (bátyja halála miatt) 31 éves kortól (1990) 3-4 évig rendszeresen, heti 3-4x ittas, vagy részeg (bátyja halála miatt) Munkahelyéről ittassága miatt elbocsátják Munkahelyéről ittassága miatt elbocsátják 1,5 évig nem iszik orvosi tanácsra 1,5 évig nem iszik orvosi tanácsra 2 éve kezd újra inni, napi 6-7- dl bort 2 éve kezd újra inni, napi 6-7- dl bort

22 Tünetek ital hatására Ingerlékeny Ingerlékeny Kötözködik Kötözködik Nem emlékszik, ha többet iszik Nem emlékszik, ha többet iszik 25 éves kora óta kézremegés 25 éves kora óta kézremegés 35 éves kortól alkoholmentesen: látomások (macskák, bogarak) 35 éves kortól alkoholmentesen: látomások (macskák, bogarak)

23 Cselekményére vonatkozóan Cselekmény napján, munka után fél óra alatt 6- 7 dl bort ivott Cselekmény napján, munka után fél óra alatt 6- 7 dl bort ivott Később további 4-6 dl bort fogyaszt Később további 4-6 dl bort fogyaszt Este 9 körül ér haza, bátyja rátámad, megüti Este 9 körül ér haza, bátyja rátámad, megüti Ekkor kést vesz elő Ekkor kést vesz elő Dulakodás közben szúr Dulakodás közben szúr

24 Cselekmény utáni magatartás Segítséget kér a bátyja ellátásához Segítséget kér a bátyja ellátásához Felmossa a vért, hogy „rend legyen” Felmossa a vért, hogy „rend legyen” Mintha síró női hangot hallana Mintha síró női hangot hallana Felelősnek érzi magát Felelősnek érzi magát Megbánást mutat Megbánást mutat

25 Elmeállapot Együttműködő Együttműködő A fontosabb részleteket felidézi A fontosabb részleteket felidézi „ez nem is vér, hanem piros festék” „ez nem is vér, hanem piros festék” Valódi érzékcsalódás nincs Valódi érzékcsalódás nincs Érzelmileg kissé színtelen, egyszerű személyiség Érzelmileg kissé színtelen, egyszerű személyiség Paranoid élményfeldolgozás Paranoid élményfeldolgozás

26 Vélemény Gyenge-átlagos értelmi képességű Gyenge-átlagos értelmi képességű Nincs olyan mérvű személyiségzavara, mely korlátozó tényezőt jelent Nincs olyan mérvű személyiségzavara, mely korlátozó tényezőt jelent Pathológiás részegsége nem volt Pathológiás részegsége nem volt Beszámítható Beszámítható Alkoholista Alkoholista

27 Újabb szakértői vizsgálat adatai Rajzos intelligenciateszt alapján: organikus károsodás Rajzos intelligenciateszt alapján: organikus károsodás Döntéseiben bizonytalan Döntéseiben bizonytalan Realitáskontroll gyenge Realitáskontroll gyenge

28 Új szakértői vélemény „Organikus agykárosodás és mentális zavar felvetődik” „Organikus agykárosodás és mentális zavar felvetődik” Schizotíp-paranoid személyiségzavar Schizotíp-paranoid személyiségzavar IMEI-ben való megfigyelés javasolt IMEI-ben való megfigyelés javasolt

29 IMEI-ben történt vizsgálatok MAWI IQ: 105, VQ: 109, PQ:100, DI: 0 % MAWI IQ: 105, VQ: 109, PQ:100, DI: 0 % EEG: kóros nincs EEG: kóros nincs Koponya CT: enyhe vascularis encephalopathia Koponya CT: enyhe vascularis encephalopathia Pszichózisa nincs Pszichózisa nincs

30 IMEI vélemény A CT-n látható vascularis laesiók klinikai konzekvenciáit nem észlelték A CT-n látható vascularis laesiók klinikai konzekvenciáit nem észlelték Mindvégig rendezett volt Mindvégig rendezett volt Szenzitív-paranoid személyiségzavara van Szenzitív-paranoid személyiségzavara van Alkoholista Alkoholista Elmebetegség, elbutulás nem áll fenn Elmebetegség, elbutulás nem áll fenn

31 Ellenőrző szakértői vélemény „az IMEI megfigyelése részben alátámasztotta a realitáskontroll zavart, az ítéletalkotás zavarát” „az IMEI megfigyelése részben alátámasztotta a realitáskontroll zavart, az ítéletalkotás zavarát” „személyiségzavara, alkoholizmusa és vasc. encephalopathiaja miatt beszámítási képessége enyhe fokban korlátozott „személyiségzavara, alkoholizmusa és vasc. encephalopathiaja miatt beszámítási képessége enyhe fokban korlátozott

32 ETT vélemény Nem igazolható szenzitív-paranoid személyiségzavar Nem igazolható szenzitív-paranoid személyiségzavar Az első szakvéleményt fogadják el Az első szakvéleményt fogadják el Beszámítható Beszámítható

33 Életveszélyt okozó testi sértés M.V.H. 34 éves ffi lakásukon előzetes szóváltás után egy késsel mellkason szúrta élettársát. M.V.H. 34 éves ffi lakásukon előzetes szóváltás után egy késsel mellkason szúrta élettársát.

34 Élettörténeti adatok 7 osztályt végzett, több évismétléssel 7 osztályt végzett, több évismétléssel elvált, élettársi kapcsolatban él elvált, élettársi kapcsolatban él 10 alkalommal volt büntetve, többnyire lopások miatt 10 alkalommal volt büntetve, többnyire lopások miatt pszihiátrián kezelték korábban öngyilkossági kísérlet miatt pszihiátrián kezelték korábban öngyilkossági kísérlet miatt Dg.: Pszichopátia. Mentális retardáció Dg.: Pszichopátia. Mentális retardáció

35 Cselekményről elmondja Szóváltásba került élettársával – aki el akarta hagyni. Szóváltásba került élettársával – aki el akarta hagyni. Hangot hallott, mintha százan ordítottak volna. Hangot hallott, mintha százan ordítottak volna. Élettársát véresen látta. Élettársát véresen látta. A szúrásra nem emlékszik. A szúrásra nem emlékszik. Ittas volt, de nem részeg. Ittas volt, de nem részeg. Ő telefonált a rendőrségre. Ő telefonált a rendőrségre.

36 Vérvételi jegyzőkönyv adatai Lehelet alkoholszaga jól érezhető. Lehelet alkoholszaga jól érezhető. Romberg bizonytalan. Romberg bizonytalan. Beszéde akadozó. Beszéde akadozó. Magatartása nyugtalan. Magatartása nyugtalan. Véralkohol: 2,76 ezrelék (cselekmény idején 2,96-3,06). Véralkohol: 2,76 ezrelék (cselekmény idején 2,96-3,06).

37 Elmeállapot Megviselt küllem. Megviselt küllem. Cselekményről nem tud beszámolni. Cselekményről nem tud beszámolni. Bizonytalan hanghallást említ. Bizonytalan hanghallást említ. Szenzitív-paranoid élményfeldolgozás. Szenzitív-paranoid élményfeldolgozás. Intelligenciában kezdődő hanyatlás. Intelligenciában kezdődő hanyatlás.

38 Pszichológus szakértői vélemény Alkoholos eredetű, pszichotikus szintű paranoid állapot. Alkoholos eredetű, pszichotikus szintű paranoid állapot.

39 Elmeszakértői vélemény Paranoid tébolyállapota miatt beszámíthatatlan. Paranoid tébolyállapota miatt beszámíthatatlan. Kényszergyógykezelés javasolt. Kényszergyógykezelés javasolt. (A szakértők 2 évvel korábban még schizophrenia paranoidest állapítottak meg). (A szakértők 2 évvel korábban még schizophrenia paranoidest állapítottak meg). (Régebbi szakvéleményekben korlátozó tényező nem volt). (Régebbi szakvéleményekben korlátozó tényező nem volt).

40 IMEI vélemények Érzékcsalódások, patológiás gondolattartalmak nincsenek. Érzékcsalódások, patológiás gondolattartalmak nincsenek. Dg.: Kevert személyiségzavar. Dg.: Kevert személyiségzavar. Pszichiátriai teendő nincs. Pszichiátriai teendő nincs.

41 Újabb elmeszakértői vélemény Cselekményét féltékenységgel indokolja. Cselekményét féltékenységgel indokolja. Hanghallásai soha sem voltak, ezt célszerűségből mondta. Hanghallásai soha sem voltak, ezt célszerűségből mondta. Tesztvizsgálatkor is célzottan félrevezető válaszokat adott. Tesztvizsgálatkor is célzottan félrevezető válaszokat adott.

42 A véleményből A hosszmetszeti kép alapján elmebetegség nem diagnosztizálható. A hosszmetszeti kép alapján elmebetegség nem diagnosztizálható. Személyiségzavarától nem idegen a figyelemfelkeltő, manipulatív viselkedés. Személyiségzavarától nem idegen a figyelemfelkeltő, manipulatív viselkedés. Tartós megfigyelés sem igazolt pszichózis maradványtünetet. Tartós megfigyelés sem igazolt pszichózis maradványtünetet. Súlyos fokú alkoholos befolyásoltság mellett is célszerűen cselekedett a cselekmény után. Súlyos fokú alkoholos befolyásoltság mellett is célszerűen cselekedett a cselekmény után. Beszámítható. Beszámítható.

43 Hivatalos személy elleni erőszak B.R.19 éves ffi. szgk.-val közlekedett, rendőri jelzésre nem állt meg, hosszasan menekült. B.R.19 éves ffi. szgk.-val közlekedett, rendőri jelzésre nem állt meg, hosszasan menekült. Az egyik rendőrnek félre kellett ugrania, hogy el ne üsse. Az egyik rendőrnek félre kellett ugrania, hogy el ne üsse. Jogosítványa sosem volt. Jogosítványa sosem volt.

44 Élettörténeti adatok 10 osztályt végzett kisegítőben. 10 osztályt végzett kisegítőben. 3 éves szakképzőt sikerrel elvégzett. 3 éves szakképzőt sikerrel elvégzett. Büntetlen, de jogosítvány nélküli vezetés miatt másik ügye is van. Büntetlen, de jogosítvány nélküli vezetés miatt másik ügye is van. A jelen ügy óta pszichiátriai gondozóba jár. A jelen ügy óta pszichiátriai gondozóba jár.

45 Cselekményéről elmondja Jogosítvány nélkül vezetett, „de nem halt meg senki”. Jogosítvány nélkül vezetett, „de nem halt meg senki”. A rendőröknek nem állt meg, „mert félt”. A rendőröknek nem állt meg, „mert félt”. „Nem veszélyeztetett senkit”. „Nem veszélyeztetett senkit”.

46 Elmeállapot Lassabb pszichés tempó. Lassabb pszichés tempó. Magatartása panaszait hangsúlyozó. Magatartása panaszait hangsúlyozó. Felfogása időnként szándékoltan lassabb. Felfogása időnként szándékoltan lassabb. Időben részlegesen tájékozatlan. Időben részlegesen tájékozatlan. Ismeretanyag hiányos. Ismeretanyag hiányos. Hanghallások: „vigyél kocsit”. Hanghallások: „vigyél kocsit”. Enyhe fokban gyengeelméjű. Enyhe fokban gyengeelméjű. Érzelmileg kissé színtelen, ideges reakciókra hajlamos. Érzelmileg kissé színtelen, ideges reakciókra hajlamos.

47 Vélemény Enyhe fokú gyengeelméjűsége és személyisége mellett is beszámítható. Enyhe fokú gyengeelméjűsége és személyisége mellett is beszámítható. Elmebetegség színlelése nem áll fenn, de személyiségéből adódóan időnként manipulatív megnyilvánulások jellemzik. Elmebetegség színlelése nem áll fenn, de személyiségéből adódóan időnként manipulatív megnyilvánulások jellemzik.

48 Ismételt vizsgálata bíróság kérésére Újabb orvosi adatok: Újabb orvosi adatok: - 10 évesen MAWGYI IQ=69. - 10 évesen MAWGYI IQ=69. - dg (pszichiátriai gondozó): - dg (pszichiátriai gondozó): poszttraumás stressz zavar, poszttraumás stressz zavar, határeseti intellektus. (cselekmény előtt) határeseti intellektus. (cselekmény előtt)

49 Pszichiátriai osztályon történő megfigyelés Utóbbi hetekben feszült. Utóbbi hetekben feszült. Gyakori éjszakai ágybavizelés. Gyakori éjszakai ágybavizelés. Felfogása kissé nehezített. Felfogása kissé nehezített. Anxiózus. Anxiózus. Tesztvizsgálattal nem működik együtt. Tesztvizsgálattal nem működik együtt. Dg.: Közepes mentális retardáció. Dg.: Közepes mentális retardáció. Gondnokság alá helyezés javasolt. Gondnokság alá helyezés javasolt. (1 évvel a cselekmény után). (1 évvel a cselekmény után).

50 Elmeszakértői vélemény Enyhe fokban gyengeelméjű. Enyhe fokban gyengeelméjű. Korábbi adatok nem utalnak imbecillitásra. Korábbi adatok nem utalnak imbecillitásra. Eredeti szakvéleményünket fenntartjuk. Eredeti szakvéleményünket fenntartjuk. Beszámítható. Beszámítható.

51 Gondnoksági ügyben készült szakértői vélemény Enyhe fokban gyengeelméjű. Enyhe fokban gyengeelméjű. Tüneteit súlyosbító magatartás, védekezési stratégia Tüneteit súlyosbító magatartás, védekezési stratégia Gondnokság alá helyezés nem szükséges. Gondnokság alá helyezés nem szükséges.

52 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Az elmemegfigyelés javaslatának szakértői kérdései Módis Katalin (igazságügyi elmeorvos szakértő)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések