Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Amit a radiokemoterápiáról tudni kell… 2012.04.05 Dr.Ing.Molnár Katalin.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Amit a radiokemoterápiáról tudni kell… 2012.04.05 Dr.Ing.Molnár Katalin."— Előadás másolata:

1 Amit a radiokemoterápiáról tudni kell… 2012.04.05 Dr.Ing.Molnár Katalin

2 A tumor definíciója: AAAPPP  Abnormális  Anarchikus  Autonóm  Permanens  Progresszív  Proliferáció

3 A sejtciklus 2 szakasza: M, I  Mitózis – osztódás 2 utódsejtté 30 perc  Interfázis – a mitózisok közötti időszak: S szintézis 6-8 óra G 1 12 óra G 2 3-6 óra G 0 nyugalmi állapot

4 Radiokemoterápia definíciója A daganatos sejtek hatékonyabb pusztítása a normálsejtek elviselhető toxicitása mellett.

5 A radiokemoterápia története  1900-as évek: benzén és RT (leukémia)  Kolloidális ólom,desztillált víz,K vitamin…  1950-es évek: 5FU antimetabolit és RT  RTOG: metotrexát és RT (fej-nyaki tu.)  1960-as évek: Wilms tu,rhabdomyosa.  1974 Nigro: anális tu preoperatív kezelése  Halogenizált pyrimidínek,antibiotikumok,platina származékok,taxánok, Temodal,Erbitux,monoklonális antitestek…

6 A radiokemoterápia legsikeresebb területei  Anális csatorna  Nyelőcső  Tüdö  Hólyagrák  Agy  Lymphomák  Lágyrész szarkómák

7 A radiokemoterápia hatásmechanizmusa  Térbeli együttműködés  Egymástól független toxicitások  Normál szövetek védelme  Közvetlenül a daganatsejtek szintjén kialakuló celluláris kölcsönhatások

8 1.Térbeli együttműködés A radioterápia kizárólag lokálisan hat, a kemoterápia pedig szisztémásan. Pl.prosztatarákban szisztémás endokrin kezelés megtizedeli a potenciálisan klonogén daganatos sejteket a keringésben G1-S, a helyileg alkalmazott RT csökkenti a daganattömeget. Taxánok G2-M fázisban hatnak.

9 2. Az egymástól független toxicitások  Az egyik kezelési mód sem korlátozza a másik teljes dózisának leadását.  A gyakorlatban ritka.  RT és Erbitux kezelés együttesen nem okoz nagyobb akut radiomucositist, mint a solo RT.

10 3. A normál szövetek védelme  Gyógyszerrel megkíséreljük megvédeni a tumor körüli normál szöveteket a sugár- károsodástól. Pl. amifostin alkalmazásával.

11 4. Közvetlenül a daganatsejtek szintjén kialakuló celluláris kölcsönhatások  Mindkét beavatkozás kizárólag daganatsejtek ellen irányul,  összegződésük esetén javul a gyógyulási arány.

12 Celluláris kölcsönhatások 1-5. 1. A szubletális és potenciálisan letális sugárkárosodás repair-jének gátlása 2. A sejtkinetikai fázisok befolyásolása 3. A daganat méreteinek és vérellátásának befolyásolásolása 4. A repopulációra való hatás 5. Hatás a hypoxiás sejteken és az alacsony pH-jú sejteken.

13 Celluláris kölcsönhatások 6-8. 6. A sejtek túlélésének befolyásolása 7. Az apoptózis befolyásolása (p53) 8. Termorádioterápia.

14 Alkalmazási lehetőségek  ST folyamatosan,a szokásosnál kisebb napi frakciókban,közben dinamikus mezőszűkítés mellett gyógyszeres kezelés, additív hatás,pl.húgyhólyag daganat radiokemoterápiája.  Alacsony sejtkinetikájú daganatnál folyamatos infuzió,pl.rectum RT és 5FU.  Split kurzusok – radiobiológialag és tumorbiológiailag nem szerencsés.

15 A radiokemoterápia célja  Gyógyulás valószínűségének növelése  Definitív RT-ra jól reagáló tumorok kiszűrése és így a radikális műtét elkerülése  A KT hat a besugárzási területen kívül eső mikrometasztázisokra  Kihasználja az additív és szinergista hatásokat  Nincs időveszteség a lokális kezelésben  Csökkenti a keresztrezisztencia kialakulásának kockázatát  Különböző mechanizmusokkal fokozza a sugárhatást

16 Eredmények fej-nyaki daganatoknál  Előrehaladott fej-nyaki tumorokon RT szimultán KT-val hatásosabb,mint a konvencionálisan frakcionált egyedüli ST  A konkurráló terápia hatásosabbnak tűnik,mint a maximálisan intenzív hiperfrakcionálás.  Akut és a lehetséges késői toxicitás növekszik konkomitáns KT használatakor  Pignon,14 randomizált tanulmány alapján: egyedül a konkomitáns RKTbiztosít 8%-os javulást az 5 éves túlélésben.

17 Eredmények NSCLC  A konkomittálló RKT jobb eredményeket hoz,mint az egyedüli ST,Cochrane dok.  A konkomittálló RKT jobb klinikai eredményeket hoz,mint a szekvenciális RKT, Cochrane dokumentum (2393 beteg)  DEGRO a III.st.NSCLC kezelésére konkomittáns radiokemoterápiát ajánl,egyedüli ST-t csak akkor,ha a beteg más okból a kombinált kezelésre nem alkalmas.

18 Nyelőcsőrák radiokemoterápiája  Az inoperábilis nyelőcsőrák korszerű onkoradiológiai ellátása a RKT és üregi HDR Al kezelés vagy nyelési funkció miatt elsődleges üregi kezelés majd RKT.  Az idősebb életkor,közepes vagy előrehaladott stádium nem feltétlenül kizáró ok,kontraindikáció szűkebb a műtéténél.

19 A gyomorrák radiokemoterápiája  Postop.RKT magasabb rizikójú betegeknél javítja a betegek túlélését,csökkenti a lokoregionális relapszus gyakoriságát.  M+ palliatív RKT

20 Rectum daganatok radiokemoterápiája  T3-4 endoscopos lelet - preoperatív RKT  Cél - sphincter megőrzés esélyének növekedése,késői mellékhatások csökkentése  Egyedüli sebészi ellátást követően magas a lokális recidíva arány.  Swedish Rectal Cancer Trial: 5x5Gy praeop.kezelés  RKT-val 20-26% patológiai komplett remisszió,egyedüli irradiáció esetén csupán 6-12%.  RKT-val a distalis rectum tumorok 60-80% válik alkalmassá sphincter megtartásos műtét elvégzésére.

21 Analis daganatok radiokemoterápiája  Egyedüli ST 39-76% 5-éves túlélés  RKT műtéttel szembeni szuperioritása bizonyított  A 4cm-nél nagyobb tumorok esetében is 70-85% lokális controll  A túlélés jobb a megszakítás nélküli kezelések esetén.  3-16% késői szövődmény a RKT-t követő 3 és 10 év között.

22 Méhnyakrák radiokemoterápiája  Bizonyított,hogy hosszabb a progresszió mentes és a teljes túlélési idő  Standard kezelés magas kockázatú korai ill.lokálisan előrehaladott méhnyakrák esetén.  Gold standard III.B és IV.kl.st.

23 Hólyagrák radiokemoterápiája  Megfelelően szelektált beteganyagon a kombinált kezeléssel a cystectomiához hasonló terápiás eredmények érhetők el a hólyag funkciójának megőrzésével.  A kombinált kezeléssel 50-70% komplett remisszió érhető el.  Európában ismert az Erlangeni protokoll.  Jól funkcionáló hólyaggal 50% 5-éves túlélés.

24 Lágyrésztumorok radiokemoterápiája  Adjuváns ST szignifikánsan növeli a lokális kontrollt és javítja a túlélést.

25 RT és Temodal  Glioblastoma multiforme kezelése  Eredmények EORTC study (573),III.fázis, 30x2Gy konformális irradiáció,49 napon keresztül per os Temodal,1 hónap szünet után Temodal monoterápia.  2-éves túlélés a radiokemoterápiás csoportban 27%,a csupán sugárterápiával kezelt betegcsoportban 10%.

26 Protokollok  Szimultán RKT protokollok külön csoportot képeznek,mert az adagolás rendje és a gyógyszer mennyisége eltér a hagyományos kemoterápiás protokollokban szereplő adatoktól.

27 A RKT előnyei:  A KT megakadályozhatja a repopulációt a sugárkezelés ideje alatt.  A KT fokozhatja az irradiáció hatékonyságát.  A KT a távoli metasztázisok eliminálásával javíthatja a terápiás eredményt.

28 Nyitott kérdések és döntések  Mi a legjobb KT,amely a ST-val alkalmazható?  Az újabb gyógyszerek hatásosabbak-e,kevesebb-e a mellékhatás a Pt derivátumokhoz viszonyítva?  Van-e szerepe a RKT-t követő adjuváns KT-nak?  Mi a leghatékonyabb ST-ás protokoll a RKT keretében?  Mekkora dózis szükséges az optimális lokális kontrollhoz a RKT alkalmazásával?  Mekkora legyen a kemoterápia összdózisa a ST alatt?  Milyen frekvenciával adjunk KT-t?  Az anémia jelentősége a RKT hatékonyságának szempontjából

29 Kösznönöm a figyelmet.  Köszönet a radiokemoterápiában tevékenykedő kedves kollégáknak.  Köszönet a Nutricia cégnek dr.Molnár Katalin

30

31

32

33


Letölteni ppt "Amit a radiokemoterápiáról tudni kell… 2012.04.05 Dr.Ing.Molnár Katalin."

Hasonló előadás


Google Hirdetések