Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Sugárterápia.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Sugárterápia."— Előadás másolata:

1 Sugárterápia

2 Történet 1895. Röntgen felfedezte az ionizáló sugárzást
1900-as évek: tapasztalati tényeken, megfigyeléseken alapuló terápia 1920-as évek: tényeken alapuló,sugárbiológiailag is igazolt terápia 1990-es évek: a kuratív rákterápia hatásos formája, melyet számokban kifejezett dózisértékekkel és izodóziseloszlással ábrázolva pontosan lehet definiálni

3 A sugárterápia korlátai
Nem alkalmazható tumorspecifikus kezelésre A molekuláris biológia eredményei talán növelhetik a sugárkezelés biológiai hatását

4 A sugárterápia szerepe 1.
Preoperatív kezelés: rectum-, méhnyak-,fej-nyaki daganatok Cél: 1. down staging, 2. a daganatsejtek életképességének csökkentése (devitalizáció)

5 A sugárterápia szerepe 2.
Adjuváns (postoperativ) kezelés: rectum-, méhnyak-, méhtest-, emlő-, fej-nyaki daganatok esetén a sebészi resectiós vonal és a nyirokrégiók ellátását szolgálja (local control)

6 A sugárterápia szerepe 3.
Primer (definitív) kezelés: inoperábilis, irrezekábilis daganatok esetén

7 A sugárterápia szerepe 4.
Intraoperatív (perioperatív) sugárkezelés: A műtéttel egyidejűleg elektronbesugárzás vagy brachyterápia. Lágyrészsarcomák, hasnyálmirigyrák, gyomorrák, nőgyógyászati daganatok kismedencei recidivái esetén alkalmazható.

8 A sugárterápia szerepe 5.
Radiokemoterápia: Előrehaladott fej-nyaki-, hólyag-, rectum-, nyelőcső-, tüdőtumorok esetén szinkron formában Gyerekkori tumorok, lymphomák esetén a kemoterápia után történik a sugárkezelés Sandwich forma: kemo-sugár-kemo emlő-, rectumtumor egyes típusaiban

9 Sugárbiológia 1. Holthausen, 1936: A sugárkezelt szövetek és szervek sugárérzékenységét az aktuális oxigénellátottság befolyásolja. A sugárhatás a jobb oxigénellátottsággal fokozható. Oxygen enhancement ratio: OER. Értéke azoknak a dózisoknak a hányadosa, melyekkel azonos biológiai hatás érhető el anaerob ill. aerob körülmények között.

10 Sugárbiológia 2. OER=dózis(anaerob sejtek)/dózis(aerob sejtek)
Oxigénhiányos környezetben a tumorregresszió a sugárkezelés hatására minimális. A mutáns p53 gént tartalmazó tumorsejtek oxigénhiány esetén is jól reagálnak a sugárkezelésre. A sugárbiológia feladata, hogy ajánlást kínáljon arra, hogyan lehet az oxigénellátást fokozni a tumorsejtekben.

11 Sugárbiológia 3. RBE (relative biologic efficiency): A sugárterápia hatékonyságának kiefejezésére szolgál, melyet két különböző dózis, aktivitás vagy sugárenergia hatékonyságának összehasonlításával lehet meghatározni a letálisan károsodott normális sejtek száma alapján. A viszonyítási alap ma a 60Co izotópjának 1,25 MV energiájú sugárzása.

12 Sugárbiológia 4. Az ionizáló sugárzás DNS-károsodást idéz elő.
A sejtekben lévő repair mechanizmusok a sugárkárosodás következtében létrejött hibákat kijavíthatják. Ezek a javító mechanizmusok csak megfelelő oxigénellátottság mellett képesek működni. Jó oxigénellátottság esetén az egészséges sejtekben és szövetekben a helyreállító mechanizmusok hatékonyabban működnek.

13 Sugárbiológia 5. A G0 fázisban lévő sejtek nem reagálnak sugárkezelésre. A legérzékenyebbek a G1/S és a G2/M fázishatáron áthaladó sejtek.

14 Sugárérzékeny daganatok
A seminomák és a dysgerminomák Gy-jel A bőrtumorok, lymphomák Gy-jel A többi solid tumor Gy-jel „gyógyítható”

15 Frakcionálás Konvencionális: 60 Gy ( 5x2 Gy/hét)
Hiperfrakcionált: 60 Gy (napi 2x1 Gy 6 órás szünettel, hetente ötször) Hiperfrakcionált-akcelerált: 60 Gy ( napi 2x1,5-2 Gy 6 órás szünettel, hetente ötször) Hipofrakcionált: 1x8 Gy, vagy heti 4x5 Gy, vagy heti 3x6 Gy (csont-, tüdőáttétek) Split course (megszakításos): Heti 5x2,5 Gy 25 Gy-ig, majd két hét után ugyanez ismételve

16 A sugárterápiás hatást befolyásoló eljárások
Radiokemoterápia: Optimális esetben a két kezelési módszer synergista hatása érvényesül, ekkor a daganatsejtek kevesebb mint 1%-0 éli túl a kezelést, ugyanakkor a környező szövetekben a hatás antagonista. Lokális hyperthermia: A DNS-repair mechanizmus hatékonyáságát fékezi, fokozza az apoptózist, gátolja az angiogenezist.

17 Teleterápia Felületi vagy közelbesugárzás: kV rtg- készülékkel, bőrtumorok kezelésére Ortovoltos rtg-besugárzás: kV: ma csak degeneratív ízületi elváltozások, csontmetasztátisok tüneti kezelésére Megavoltterápia: 4-18 MV foton ill MV elekton (lineáris dual gyorsítóval) Neutronbesugárzás(1-15 MV): agytumorok Proton-,pi-mezon-kezelés

18 Brachyterápia HDR ( high dose rate) MDR (medium dose rate)
LDR ( low dose rate) PDR ( pulsed dose rate) Ezek eltérő dózisteljesítményt jelentenek. Leggyakrabban 192Ir izotópot használnak.

19 Besugárzástervezés Fotonogram: A sugármező tényleges helyét és azon belül az anatómiai struktúrákat és a sugárterápiás célterületet ellenőrzi rtg-filmmel dokumentálva Szimuláció: A képerősítő elven működő szimulátor a besugárzástervezés adatait ellenőrzi és azt rtg-filmmel dokumentálja Electronic portal imaging device: Rtg-film és digitalizálás segítségével ellenőrizhető a kezelés folyamán a betegen áthatoló sugárnyaláb.

20 Újabb lehetőségek A megavoltterápia eltérő frakcionálása: legkorszerűbb a hiperfrakcionált-akcelerált kezelés Sugárvédők:Olyan vegyületek, melyekkel a sugárzás okozta mellékhatások csökkenthetők a tumornövekedés gátlásának szintentartása mellett. Pl. ethyol (Amifostine) Intensity modulated radiation therapy: homogén dózismaximum biztosítása a környező szövetek, szervek minimális dózisterhelése mellett.


Letölteni ppt "Sugárterápia."

Hasonló előadás


Google Hirdetések