Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ragadozó atka reprodukciós teszt talajban OECD 226 Készítette: Magai Zsolt.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ragadozó atka reprodukciós teszt talajban OECD 226 Készítette: Magai Zsolt."— Előadás másolata:

1 Ragadozó atka reprodukciós teszt talajban OECD 226 Készítette: Magai Zsolt

2 Teszt jellemzése A teszt célja, hogy értékeljük a vegyi anyagok hatását a talajban élő atkafajok (Hypoaspis (Geolaelaps) aculeifer) reproduktivitására. Ezáltal becsülhetjük az adott faj növekedési rátáját. Reproduktivitás itt azt jelenti, hogy hány ‘fiatal’ élőlény marad a teszt végén. Hypoaspis (Geolaelaps) aculeifer reprezentálja a tesztben a ragadozó atkákat. Ez a faj, könnyen beszerezhető, tenyészthető a laboratóriumi körülmények között. A teszt végpontja a reprodukciós ráta (utódok száma edényenként). Időtartam: 14 nap

3 A vizsgálat elve Az atkák a vizsgált anyag különböző koncentrációinak vannak kitéve. A teszt elején 10 felnőtt nőstény egyedet juttatnak a teszt edényekbe (szinkrontenyészetből). A hímeket nem használják fel. A tesztben felhasznált nőstények 28-35 naposak. A vizsgálat 14. napon ér véget (a nőstények talajba tevésétől számítva). Ekkora érik el a ‘fiatalok’ a deutonymph szakaszt fejlődésükben. Amit mérünk az az, hogy hány ‘fiatal’ egyed van egy kísérleti edényben és emellett túlélő nőstények száma. Meghatározzuk az ECx-et (pl. EC10, EC50) vagy a nem megfigyelhető hatást okozó koncentrációt (NOEC). Előbbi meghatározásához 12 mérési pontot veszünk fel.

4 A Hypoaspis (Geolaelaps) aculeifer A Lealapidae családjába tartozó atkafaj. Mindenféle talajon megélnek és fő táplálékul egyéb atkák, fonálférgek, collembolák szolgálnak. Élelemhiány esetén váltanak kannibalizmusra. Ízeltlábúak, minden lábon tövis és sörte található, utóbbit ásásra használja. 4 pár lába van, ebből az első pár antennaként funkcionál. A hím 0,55-0,65 mm hosszú, és súlya 10 - 15 µg. A nőstény 0,8-0,9 mm hosszú, és súlya 50-60 µg.

5 Az atkák kb. 7 nap alatt fejlődnek petéből lárvává, és 28-35 naposan használjuk fel a teszthez. Egy nőstény egyed élhet 100 napig is, ezalatt akár 100 tojást is lerakhat.

6 Vizsgált anyag tulajdonságai Vízben való oldhatóság log K ow (oktanol-víz megoszlási hányados) Gőznyomás Ezek lehetőleg ismertek legyenek. Ami még fontos lehet: A vizsgált anyag sorsa a talajban, biotikus, abiotikus degradáció. A tesztelés során vízben oldható vagy oldhatatlan anyagokat használunk. A teszt nem alkalmazható illékony anyagokra, azaz azokra, amelyeknek a Henry állandója, vagy a levegő / víz megoszlási hányadosa nagyobb mint egy, vagy olyan anyagokra, amelyeknél a gőz nyomása meghaladja a 0,0133 Pa-t 25 ° C-on.

7 A referencia anyag A referencia anyagra meg kell határozni ECx (EC20, EC50) és/vagy a NOEC értékeket annak bizonyításához, hogy a laboratóriumi vizsgálati körülmények megfelelőek, és ellenőrzésként, hogy a vizsgált szervezetek reakciója idővel nem változott. Két referencia anyagot használnak: –Dimetoát (CAS 60-51-5) –Bórsav (CAS 10043-35-3)

8 A teszt menete Előszőr létrehozzuk a szinkrontenyészetet. –Az optimális tenyésztési hőmérséklet 20 ± 2 ° C. –A generációk nagyrészt fedik egymást. A nőstényeket egy edénybe tesszük, majd adjunk hozzá megfelelő mennyiségű táplálékot. Két-három napig lehetővé tesszük, hogy lepetézzenek, majd eltávolítjuk a nőstényeket. 28-35 nappal később kivesszük a szinkron tenyészetből a hasonló korú kifejlett élőlényeket és a tesztedénybe juttatjuk. Összeállítjuk a talajunkat

9 –Ehhez a vizsgálathoz egy mesterséges talajt kell használni. A mesterséges talaj áll a következő összetevőkből: 5% tőzegmoha 20% kaolin agyag 75% ipari homok Kiszámítjuk, hogy megfelelő-e a talaj maximális víztartó képessége (20-30%-nak kell lennie, és a későbbiekben nem térhet el ennél 10%-nál jobban. ) S = vízzel telített szubsztrát + cső tömege + szűrőpapír tömege T = tára (+ szűrőpapír tömege) D = szubsztrát száraz tömege TESZTELÉS (10 ‘felnőtt’ nőstény atkára és 20 g mesterséges talajra van szükség mintánként, kontrollonként )

10 14 nap után vége a tesztelésnek Megszámoljuk a túlélő atkákat (külön a lárvákat, ‘fiatalokat’ és külön a ‘felnőtteket’).

11 Vizsgálati edények és eszközök Edények A vizsgálati edények 3 - 5 cm átmérőjű üvegből vagy más, kémiailag inert anyagból készültek. Csavaros fedeleket előnyben részesítik. Olyan fedél kell, mely megakadályozza az atkák elszökését. Eszközök Szabványos laboratóriumi eszközökre van szükség, különösen a következőkre: Szárító szekrény; Sztereomikroszkóp; pH-mérő; Megfelelő pontosságú mérleg; Megfelelő felszerelés a hőmérséklet szabályozásához; Hőmérséklet-vezérelt inkubátor

12 Vizsgálati jelentés tartalma Vizsgálati anyag –azonosítás (név, CAS-szám) –fizikai-kémiai tulajdonságok Tesztorganizmusok –azonosítása –tenyészet leírása, jellemzése (melyik fejlődési szakaszban vannak a tesztorganizmusok) Vizsgálati körülmények –eljárás leírása –előkészítés leírása –talaj maximális víztartó képessége –alkalmazott technológia leírása –edények mérete, talaj száraz tömege –hőmérséklet, fény intenzitás, sötét-világos ciklus hossza –pH és víztartalom mérés –táplálék fajtája, etetési időpontok Vizsgálati eredmények –Fiatal egyedek száma a teszt végén –Felnőtt egyedek száma a teszt végén és ebből mortalitás (%) számítása –ECx és/vagy NOEC meghatározása

13 A teszt érvényessége A következő kritériumoknak kell teljesülnie: –Az átlagos ‘felnőtt’ nőstény mortalitás nem haladhatja meg a 20%-ot. –Az átlagos ‘fiatalok’ száma egy (10 ‘felnőtt’ nősténynél bevezetett) mérésnél min. 50-nek kell lennie a vizsgálat végén. –A fiatal atkáknak a száma ne legyen 30% felett a teszt végén.

14 Forrás OECD GUIDELINE FOR TESTING OF CHEMICALS 226 – Predatory mite (Hypoaspis (Geolaelaps) aculeifer) reproduction test in soil; http://oberon.sourceoecd.org/vl=19224635/cl=13/nw=1/rpsv/cw/vho sts/oecdjournals/1607310x/v1n2/contp1-1.htm Képek: http://www.aguafilter.hu/atka3.jpg http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&vie w=article&id=202:ragadozo-atkak-a-lathatatlan-segitk- 2&catid=112:bionovenyektermesztese&Itemid=43&lang=hu http://daam.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=621211


Letölteni ppt "Ragadozó atka reprodukciós teszt talajban OECD 226 Készítette: Magai Zsolt."

Hasonló előadás


Google Hirdetések