Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kultúrnemzeti Akadémia tudománypolitikájáról

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kultúrnemzeti Akadémia tudománypolitikájáról"— Előadás másolata:

1 A kultúrnemzeti Akadémia tudománypolitikájáról
MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság A kultúrnemzeti Akadémia tudománypolitikájáról Tarnóczy Mariann osztályvezető NyMTT ülés Budapest, november 9.

2 államnemzet – kultúrnemzet
MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság államnemzet – kultúrnemzet A rendszerváltás utáni politikai-gazdasági-társadalmi átalakulások során megfogalmazódott végre nyíltan az a gondolat, hogy a magyar nemzet határai nem esnek egybe a magyar államhatárokkal, s a magyar határokon kívüli magyarok is a magyar nemzet részei. Ez az álláspont jelenik meg több területen, az államnemzeti felfogást felváltja a kultúrnemzeti szemlélet, az Akadémián is és másutt is. NyMTT ülés Budapest, november 9.

3 MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság
Magyar nemzetiségűek ben ben A csökkenés mértéke (1991 =100%) Szlovákiában – 8,2% Ukrajnában (1989) – 4% Romániában (1992) (2002) – 11,73% Szerbiában (Vajdaság) (2002) – 15,5% Horvátországban – 25,8% Szlovéniában (2002) – 22,5% Magyar nyelvcsoportok Ausztriában/Burgenlandban – 5,5% – Felsőőr/Oberwart – 31% – Ausztriában magyar köznyelvűek (Umgangssprache) % NyMTT ülés Budapest, november 9.

4 MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság
Magyar nemzeti kisebbségek a Kárpát-medencében évi népszámlálások alapján NyMTT ülés Budapest, november 9.

5 A kultúrnemzeti Akadémia tudománypolitikája
MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság A kultúrnemzeti Akadémia tudománypolitikája A kultúrnemzeti Akadémia egyaránt fontos kérdésnek tekinti a határon túli magyarság és a hazai kisebbségek megmaradását, ennek érdekében tudományos törekvéseik támogatását. Kapcsolatok Program (1996) Domus Hungarica Ösztöndíjprogram (1997) Köztestület Program (2000) Szülőföld Ösztöndíjprogram (2001) Műhelytámogatás Program (2005) MTA Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézet megalakítása (2001) NyMTT ülés Budapest, november 9.

6 MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság
Az MTA határon túli magyar tudományosságot támogató programjának szervezete Magyar Tudományosság Külföldön (MTK) elnöki bizottság koncepcióalkotás, a határon túli akadémiai program elvi kérdéseinek megvitatása, javaslatok kidolgozása Nyugati Magyar Tudományos Tanács a Nyugat-Európában és a tengeren túl élő magyar tudósok integrációja Határon Túli Magyarok Titkársága az alprogramok összefogása, a program akadémiai adminisztrációja, az MTK elnöki bizottság titkári teendőinek ellátása, a Kapcsolatok Program végrehajtása Domus és Szülőföld Kuratóriumok az ösztöndíjakra vonatkozó döntések meghozatala Pályázati Iroda / Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézet a pályázatok és a műhelytámogatás adminisztrációja NyMTT ülés Budapest, november 9.

7 MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság
MTA határon túli köztestület Az MTA – kultúrnemzeti megfontolás alapján – 2000 tavasza óta a magukat magyarnak (is) tartó, tudományos fokozattal rendelkező kutatóknak felajánlotta azt a lehetőséget, hogy belépjenek az Akadémia köztestületébe, mely az évi akadémiai törvénnyel jött létre. Az MTA tudományos osztályai bevonják munkájukba a határon túli köztestületi tagokat, tudományterületüknek megfelelően. Jelentkezési lap elérhető az MTA honlapján, melyhez kérjük csatolni a tudományos fokozatot igazoló dokumentum másolatát. A tagságot igazoló okleveleket az új tagoknak évente kétszer, májusban és novemberben postázzuk. NyMTT ülés Budapest, november 9.

8 MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság
NyMTT ülés Budapest, november 9.

9 MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság
NyMTT ülés Budapest, november 9.

10 MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság
NyMTT ülés Budapest, november 9.

11 MTA Határon Túli Magyarok Tudományos Titkársága
Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság MTA Határon Túli Magyarok Tudományos Titkársága 1051 Budapest, Nádor u. 7. Tel/Fax: (36-1) NyMTT ülés Budapest, november 9.


Letölteni ppt "A kultúrnemzeti Akadémia tudománypolitikájáról"

Hasonló előadás


Google Hirdetések