Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ady Endre (1877 – 1919) Tóth Zsuzsanna. A XIX. Sz. végének és a XX. Sz. elejének legnagyobb költője. A fiatal Ady A gondolkodó Ady.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ady Endre (1877 – 1919) Tóth Zsuzsanna. A XIX. Sz. végének és a XX. Sz. elejének legnagyobb költője. A fiatal Ady A gondolkodó Ady."— Előadás másolata:

1 Ady Endre (1877 – 1919) Tóth Zsuzsanna

2 A XIX. Sz. végének és a XX. Sz. elejének legnagyobb költője. A fiatal Ady A gondolkodó Ady

3  Iskolái:  Érmindszent – elemi  Nagykároly – gimnázium  Zilah – gimnázium: első versek  Debrecen – jogi akadémia

4 Állomásai  Nagyvárad : Nagyváradi Napló, Holnap irodalmi társaság, Diósiné Brüll Adél  Párizs: 7-szer, az itt szerzett tudás és élmények meghatározták világnézeti-emberi fejlődését. A szimbolizmust is Párizsból hozza.

5 Ignotus: „A nap s az emberiség s a történelem keletről nyugatra tart.“  Budapest: újságíró, a Nyugat munkatársa.  Csucsa: háborús évek; feleségül veszi Boncza Bertát; öregkor - betegsége

6 Legismertebb kötetei  Új versek  Vér és arany  A menekülő Élet  Szeretném, ha szeretnének  A halottak élén  Ki látott engem  Az utolsó hajók

7 „Mert a világ siet s most kerül dűlőre: Érdemesek vagyunk életre s jövőre?” (Ady Endre) Köszönöm a figyelmet.


Letölteni ppt "Ady Endre (1877 – 1919) Tóth Zsuzsanna. A XIX. Sz. végének és a XX. Sz. elejének legnagyobb költője. A fiatal Ady A gondolkodó Ady."

Hasonló előadás


Google Hirdetések