Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Savas és lúgos kém-hatású anyagok környeze-tünkben

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Savas és lúgos kém-hatású anyagok környeze-tünkben"— Előadás másolata:

1 Savas és lúgos kém-hatású anyagok környeze-tünkben
Néhány ismertebb indikátor-hatású anyag Az eső pH-ja Jó tudni! Válaszok a közben feltett kér-désekre

2 Gyakorlati alkalmazások
Sav-bázis reakciók Gyakorlati alkalmazások Savas és lúgos kémhatású anyagok környezetünkben Ecet /savas Szódabikarbóna-oldat /lúgos Tehéntej /savas Paradicsomlé /savas Szalakáli-oldat / lúgos Vér /lúgos Citrom /savas Konyhasóoldat / semleges Esővíz /savas általában Hypo /lúgos stb…

3 Savas illetve bázikus (lúgos) anyagok pontosabb pH-ja:
Anyag neve: pH: Akkumulátorsav 1 Ecet 2,3 Almabor 3,1 Paradicsomlé 4,2 Tehéntej 6,4 Desztillált víz 7,0 Szalakáli 8,3 Ammónia 11,6 Erős lúgok 14

4 Mik a savak? Mik a bázisok? Mi a szódabikarbóna képlete? Mire használjuk? Mi az ecetsav képlete? Hogyan kerül forgalomba? Kémiailag mi az akkumulátorsav? Milyen a lúgos anyagok tapintása? Milyen a savas anyagok tapintása?

5 2) Néhány ismertebb indikátor-hatású anyag
!! Kísérletezzünk! Üres tealé + pár csepp citromlé. Mi történt? Mi az indikátor?

6 Vöröskáposzta + kevés citromlé.
Mi a tapasztalat? Mi az indikátor? Általában milyen anyagokat nevezünk indikátoroknak?

7 3) Az eső pH-ja: „Az ideálisan tiszta csapadék is savas kissé (pH=5,6), ez a savasság a légköri szén-dioxidnak a vízcseppekben való oldódása hatására jön létre. Ezt az értéket tekintjük a csapadék semlegességi pontjának… …A viszonylag tiszta déli féltekén: pH=5,1. …Magyarországon 1978 és 1986 között 4,8 volt. …Az esők nagyobb hányadának a pH-ja 3,8-4,7 közé esik. Nyugatról kelet felé haladva 4,5-től 5,5-ig fokozatosan nő. …Lúgos eső (pH=6-7) Magyarországon néha azért is előfordul, mert a légörvények felkapják a szikes talajok porát, ez a csapadékkal reakcióba lép, majd kiülepedik. …A tengerparti országokban is gyakran észlelik, hogy a tengeri eredetű légtömegek által szállított csapadék lúgos kémhatású. Ennek oka az, hogy a tengerek felszínét súroló légáramlatokkal sószemcsék jutnak a levegőbe. ÉT/1993/47 Olvass ÉLET ÉS TUDOMÁNYT!

8 4) Jó tudni! Erősebb sav a gyengébbet sójából felszabadítja.
A HCl emlősök gyomornedvében is előfordul. „A gyomornedv annyira savas vegyhatású, hogy nemcsak a mészkövet képes oldani, hanem akár a cinket is…részint fellazítja a táplálékot, részint a fehérjebontó enzim (pepszin) működéséhez szükséges… Érzelmi állapot, a stressz is kiválthatja a sósav képződését...A fekete- kávé és a bor is savképzésre ingerel… A gyomorfalat nyálkahártya védi meg… ÉT/1993/15. A réz-szulfát (kékkő) – amely a bordói-lé alapja; ez egy permetszer, gombaölőszer – vízes oldata igen savas, ezért kevernek bele kellő mennyiségű mésztejet. A Hypo a NaOCl vizes oldata. Lúgos kémhatású.

9 A szóda alkalmas pl. magas hőmérsékleten automata mosógépek
átmosására. Az ecetsav (különösen a 20%-os) ideális konyhai tisztítószer: Eltávolítja a vízkövet. A szódabikarbóna vizes oldata enyhén lúgos. Túlzott gyomorsav- képződés esetén segít visszaállítani a gyomor normális állapotát. A hegyibetegség kialakulásakor a vér pH-ja (ami épphogy csak lúgos 7,3) növekszik. Ennek mindaddig (egy-két napig) észlelhetők a tünetei, amíg a vizelettel ürülő hidrogén-karbonát révén helyre nem áll a rendes pH ÉT/2000/15

10 5) Válaszok a közben feltett kérdésekre
Savak: Azokaz anyagok, amelyek protont képesek leadni (köznapi értelemben a víznek). Bázisok: Azok az anyagok, amelyek protont képesek felvenni. A proton: hidrogénion A szódabikarbóna képlete: NaHCO3 Pl. süteményekbe használják sütőpor helyett. Az ecetsav képlete: CH3COOH 10 vagy 20 %-os változata kapható az élelmiszerboltokban. Az akkumulátorsav: kénsav (dihidrogén-szulfát)

11 A lúgos anyagok tapintása: síkos
A savas anyagok tapintása: érdes A kísérletekben a tealé illetve a vöröskáposzta az indikátor. A citrom, csak a kémhatást adja. Indikátorok: Olyan anyagok, melyek színváltozással reagálnak a kémhatás- illetve a pH megváltozására, ugyanis ezzel egyidejűleg a szerkezetük is változik. Az enzimek: Az élő szervezet katalizátorai. A sav-bázis reakciók megfordítható folyamatok általában.


Letölteni ppt "Savas és lúgos kém-hatású anyagok környeze-tünkben"

Hasonló előadás


Google Hirdetések