Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TARTALOM 1.Savas és lúgos kém- hatású anyagok környeze- tünkbenSavas és lúgos kém- hatású anyagok környeze- tünkben 2.Néhány ismertebb indikátor- hatású.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TARTALOM 1.Savas és lúgos kém- hatású anyagok környeze- tünkbenSavas és lúgos kém- hatású anyagok környeze- tünkben 2.Néhány ismertebb indikátor- hatású."— Előadás másolata:

1 TARTALOM 1.Savas és lúgos kém- hatású anyagok környeze- tünkbenSavas és lúgos kém- hatású anyagok környeze- tünkben 2.Néhány ismertebb indikátor- hatású anyagNéhány ismertebb indikátor- hatású anyag 3.Az eső pH-jaAz eső pH-ja 4.Jó tudni!Jó tudni! 5.Válaszok a közben feltett kér- désekreVálaszok a közben feltett kér- désekre 1.Savas és lúgos kém- hatású anyagok környeze- tünkbenSavas és lúgos kém- hatású anyagok környeze- tünkben 2.Néhány ismertebb indikátor- hatású anyagNéhány ismertebb indikátor- hatású anyag 3.Az eső pH-jaAz eső pH-ja 4.Jó tudni!Jó tudni! 5.Válaszok a közben feltett kér- désekreVálaszok a közben feltett kér- désekre

2 TARTALOM 1.Savas és lúgos kém- hatású anyagok környeze- tünkbenSavas és lúgos kém- hatású anyagok környeze- tünkben 2.Néhány ismertebb indikátor- hatású anyagNéhány ismertebb indikátor- hatású anyag 3.Az eső pH-jaAz eső pH-ja 4.Jó tudni!Jó tudni! 5.Válaszok a közben feltett kér- désekreVálaszok a közben feltett kér- désekre Sav-bázis reakciók Gyakorlati alkalmazások 1)Savas és lúgos kémhatású anyagok környezetünkben -Ecet /savas -Szódabikarbóna-oldat /lúgos -Tehéntej /savas -Paradicsomlé /savas -Szalakáli-oldat / lúgos -Vér /lúgos -Citrom /savas -Konyhasóoldat / semleges -Esővíz /savas általában -Hypo /lúgos stb…

3 TARTALOM 1.Savas és lúgos kém- hatású anyagok környeze- tünkbenSavas és lúgos kém- hatású anyagok környeze- tünkben 2.Néhány ismertebb indikátor- hatású anyagNéhány ismertebb indikátor- hatású anyag 3.Az eső pH-jaAz eső pH-ja 4.Jó tudni!Jó tudni! 5.Válaszok a közben feltett kér- désekreVálaszok a közben feltett kér- désekre Savas illetve bázikus (lúgos) anyagok pontosabb pH-ja: Anyag neve:pH: Akkumulátorsav1 Ecet2,3 Almabor3,1 Paradicsomlé4,2 Tehéntej6,4 Desztillált víz7,0 Szalakáli8,3 Ammónia11,6 Erős lúgok14

4 TARTALOM 1.Savas és lúgos kém- hatású anyagok környeze- tünkbenSavas és lúgos kém- hatású anyagok környeze- tünkben 2.Néhány ismertebb indikátor- hatású anyagNéhány ismertebb indikátor- hatású anyag 3.Az eső pH-jaAz eső pH-ja 4.Jó tudni!Jó tudni! 5.Válaszok a közben feltett kér- désekreVálaszok a közben feltett kér- désekre -Mik a savak? -Mik a bázisok? -Mi a szódabikarbóna képlete? Mire használjuk? -Mi az ecetsav képlete? Hogyan kerül forgalomba? -Kémiailag mi az akkumulátorsav? -Milyen a lúgos anyagok tapintása? -Milyen a savas anyagok tapintása?

5 TARTALOM 1.Savas és lúgos kém- hatású anyagok környeze- tünkbenSavas és lúgos kém- hatású anyagok környeze- tünkben 2.Néhány ismertebb indikátor- hatású anyagNéhány ismertebb indikátor- hatású anyag 3.Az eső pH-jaAz eső pH-ja 4.Jó tudni!Jó tudni! 5.Válaszok a közben feltett kér- désekreVálaszok a közben feltett kér- désekre 2) Néhány ismertebb indikátor-hatású anyag !! Kísérletezzünk! -Üres tealé + pár csepp citromlé. Mi történt? Mi az indikátor?

6 TARTALOM 1.Savas és lúgos kém- hatású anyagok környeze- tünkbenSavas és lúgos kém- hatású anyagok környeze- tünkben 2.Néhány ismertebb indikátor- hatású anyagNéhány ismertebb indikátor- hatású anyag 3.Az eső pH-jaAz eső pH-ja 4.Jó tudni!Jó tudni! 5.Válaszok a közben feltett kér- désekreVálaszok a közben feltett kér- désekre Vöröskáposzta + kevés citromlé. Mi a tapasztalat? Mi az indikátor? Általában milyen anyagokat nevezünk indikátoroknak?

7 TARTALOM 1.Savas és lúgos kém- hatású anyagok környeze- tünkbenSavas és lúgos kém- hatású anyagok környeze- tünkben 2.Néhány ismertebb indikátor- hatású anyagNéhány ismertebb indikátor- hatású anyag 3.Az eső pH-jaAz eső pH-ja 4.Jó tudni!Jó tudni! 5.Válaszok a közben feltett kér- désekreVálaszok a közben feltett kér- désekre 3) Az eső pH-ja: „Az ideálisan tiszta csapadék is savas kissé (pH=5,6), ez a savasság a légköri szén-dioxidnak a vízcseppekben való oldódása hatására jön létre. Ezt az értéket tekintjük a csapadék semlegességi pontjának… …A viszonylag tiszta déli féltekén: pH=5,1. …Magyarországon 1978 és 1986 között 4,8 volt. …Az esők nagyobb hányadának a pH-ja 3,8-4,7 közé esik. Nyugatról kelet felé haladva 4,5-től 5,5-ig fokozatosan nő. …Lúgos eső (pH=6-7) Magyarországon néha azért is előfordul, mert a légörvények felkapják a szikes talajok porát, ez a csapadékkal reakcióba lép, majd kiülepedik. …A tengerparti országokban is gyakran észlelik, hogy a tengeri eredetű légtömegek által szállított csapadék lúgos kémhatású. Ennek oka az, hogy a tengerek felszínét súroló légáramlatokkal sószemcsék jutnak a levegőbe. ÉT/1993/47 Olvass ÉLET ÉS TUDOMÁNYT!

8 TARTALOM 1.Savas és lúgos kém- hatású anyagok környeze- tünkbenSavas és lúgos kém- hatású anyagok környeze- tünkben 2.Néhány ismertebb indikátor- hatású anyagNéhány ismertebb indikátor- hatású anyag 3.Az eső pH-jaAz eső pH-ja 4.Jó tudni!Jó tudni! 5.Válaszok a közben feltett kér- désekreVálaszok a közben feltett kér- désekre 4) Jó tudni! Erősebb sav a gyengébbet sójából felszabadítja. A HCl emlősök gyomornedvében is előfordul. „A gyomornedv annyira savas vegyhatású, hogy nemcsak a mészkövet képes oldani, hanem akár a cinket is…részint fellazítja a táplálékot, részint a fehérjebontó enzim (pepszin) működéséhez szükséges… Érzelmi állapot, a stressz is kiválthatja a sósav képződését...A fekete- kávé és a bor is savképzésre ingerel… A gyomorfalat nyálkahártya védi meg… ÉT/1993/15. A réz-szulfát (kékkő) – amely a bordói-lé alapja; ez egy permetszer, gombaölőszer – vízes oldata igen savas, ezért kevernek bele kellő mennyiségű mésztejet. A Hypo a NaOCl vizes oldata. Lúgos kémhatású.

9 TARTALOM 1.Savas és lúgos kém- hatású anyagok környeze- tünkbenSavas és lúgos kém- hatású anyagok környeze- tünkben 2.Néhány ismertebb indikátor- hatású anyagNéhány ismertebb indikátor- hatású anyag 3.Az eső pH-jaAz eső pH-ja 4.Jó tudni!Jó tudni! 5.Válaszok a közben feltett kér- désekreVálaszok a közben feltett kér- désekre A szóda alkalmas pl. magas hőmérsékleten automata mosógépek átmosására. Az ecetsav (különösen a 20%-os) ideális konyhai tisztítószer: Eltávolítja a vízkövet. A szódabikarbóna vizes oldata enyhén lúgos. Túlzott gyomorsav- képződés esetén segít visszaállítani a gyomor normális állapotát. A hegyibetegség kialakulásakor a vér pH-ja (ami épphogy csak lúgos 7,3) növekszik. Ennek mindaddig (egy-két napig) észlelhetők a tünetei, amíg a vizelettel ürülő hidrogén-karbonát révén helyre nem áll a rendes pH. ÉT/2000/15

10 TARTALOM 1.Savas és lúgos kém- hatású anyagok környeze- tünkbenSavas és lúgos kém- hatású anyagok környeze- tünkben 2.Néhány ismertebb indikátor- hatású anyagNéhány ismertebb indikátor- hatású anyag 3.Az eső pH-jaAz eső pH-ja 4.Jó tudni!Jó tudni! 5.Válaszok a közben feltett kér- désekreVálaszok a közben feltett kér- désekre 5) Válaszok a közben feltett kérdésekre Savak: Azokaz anyagok, amelyek protont képesek leadni (köznapi értelemben a víznek). Bázisok: Azok az anyagok, amelyek protont képesek felvenni. A proton: hidrogénion A szódabikarbóna képlete: NaHCO 3 Pl. süteményekbe használják sütőpor helyett. Az ecetsav képlete: CH 3 COOH 10 vagy 20 %-os változata kapható az élelmiszerboltokban. Az akkumulátorsav: kénsav (dihidrogén-szulfát)

11 TARTALOM 1.Savas és lúgos kém- hatású anyagok környeze- tünkbenSavas és lúgos kém- hatású anyagok környeze- tünkben 2.Néhány ismertebb indikátor- hatású anyagNéhány ismertebb indikátor- hatású anyag 3.Az eső pH-jaAz eső pH-ja 4.Jó tudni!Jó tudni! 5.Válaszok a közben feltett kér- désekreVálaszok a közben feltett kér- désekre A lúgos anyagok tapintása: síkos A savas anyagok tapintása: érdes A kísérletekben a tealé illetve a vöröskáposzta az indikátor. A citrom, csak a kémhatást adja. Indikátorok: Olyan anyagok, melyek színváltozással reagálnak a kémhatás- illetve a pH megváltozására, ugyanis ezzel egyidejűleg a szerkezetük is változik. Az enzimek: Az élő szervezet katalizátorai. A sav-bázis reakciók megfordítható folyamatok általában.


Letölteni ppt "TARTALOM 1.Savas és lúgos kém- hatású anyagok környeze- tünkbenSavas és lúgos kém- hatású anyagok környeze- tünkben 2.Néhány ismertebb indikátor- hatású."

Hasonló előadás


Google Hirdetések