Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GAZDA – ÁLLATTARTÁS II. 13. JELLEMEZZE A FELSOROLT SZARVASMARHA FAJTÁK SZÁRMAZÁSÁT, KÜLLEMÉT, BELSŐ ÉRTÉKMÉRŐIT ÉS HASZNOSÍTÁSÁTÁS!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GAZDA – ÁLLATTARTÁS II. 13. JELLEMEZZE A FELSOROLT SZARVASMARHA FAJTÁK SZÁRMAZÁSÁT, KÜLLEMÉT, BELSŐ ÉRTÉKMÉRŐIT ÉS HASZNOSÍTÁSÁTÁS!"— Előadás másolata:

1 GAZDA – ÁLLATTARTÁS II. 13. JELLEMEZZE A FELSOROLT SZARVASMARHA FAJTÁK SZÁRMAZÁSÁT, KÜLLEMÉT, BELSŐ ÉRTÉKMÉRŐIT ÉS HASZNOSÍTÁSÁTÁS!

2

3 Magyar szürke szarvasmarha

4 Őshonos magyar fajta - Igavonó erejét használták Szoros rokonság olasz fajtákkal – Romagnola, Marchigiana, Maremann Jó legelő és gulyakészség, ellenálló – lassú növekedés Testtömeg ♀: 500-550 kg ; 1000-1500 kg (4-4,5% zsír) tej; 3 éves tenyészérettség Testtömeg ♂ : 750-850 kg, gyenge izmoltság Hasznosítási lehetőség – hústípusú állományokkal történő keresztezés (nagyobb növekedési erély)

5

6 Magyar tarka

7 Fajtajellemzők: Hegyitarka + szimentáli – Hegyi tarka fajtaváltozat Közepes tejtermelés 4000-4500 kg; 3,8- 4,2 % tejzsír Testtömeg ♀: 600-700 kg, tenyésztésbevétel ideje 17-18 hónap (380-400 kg é.t.) Kettős hasznosítású fajta

8

9

10

11

12 Jersey

13 Fajtajellemzők: Angol fajta – Jersey sziget Kis testtömeg (♀ : 350-500 kg) Tejtermelés: 3500-4500 kg; 5-6% zsírtartalom (!) Könnyű ellés – borjú 20-22 kg Finom csontozatú, szilárd szervezetű, „teknőtőgy”, jó gépi fejhetőség. Több fajtaváltozat – legelterjedtebb a Dán-fajtaváltozat.

14 Ayrshire

15 Ayrshire - teknőtőgy

16 Fajtajellemzők: Alap - Skót fajta – Finn fajtaváltozata terjedt el Átl. tejtermelés 4500-5000 kg, 4,2-4,5 % tejzsír Mintaszerű tőgy – teknőtőgy Korán tenyésztésbe vehető – 16-17 hónap ♀ 500-550 kg Könnyen ellő – szilárd szervezetű fajta Gyenge hústermelés

17

18 Holsteinfríz

19 Fajtajellemzők: Nagy testtömeg (♀: 650-750 kg) Tejtermelés: 6000-7000 kg; 3,4-3,7% tejzsír Tenyésztésbe vétel 360-380 kg testtömegnél, 16-18 hónapos korban Takarmányozással szemben igényes – Önfeláldozó típus

20 Hungarofríz

21 Fajtajellemzők: Államilag elismert fajta (1990) Új fajtát előállító keresztezéssel jött létre Holstein-fríz (50-75%), jersey (25%), Magyartarka (0-25%) Testtömeg: ♀: 500-600 kg; Tejtermelés 4200-4800 kg, 4-4,5% tejzsír; Tenyésztésbevétel: 16-17 hónapos kor Gyenge hústermelés

22

23

24 Fajtajellemzők: Kistestű húsmarha (skót eredetű) Korán faggyúsodik, szarvtalan Igen korán érő, 13-15 hónaposan tenyésztésbe vehető ♀: 450-550 kg, könnyen ellik, borjak születéskori tömege 20 kg

25 Hereford

26

27 Fajtajellemzők: A világ legelterjedtebb kistestű húsmarhája – Angol eredetű ♀ : 500-600 kg; mérsékelten koraérő (16- 18 hó tenyésztésbevétel) Hízlalási végtömeg 450-480 kg (faggyú!) Jó legelőkészség Ellések lefolyása – általában könnyű, de előhasi üszőknél lehetnek komplikációk.

28

29 Limusin

30 Fajtajellemzők: Francia fajta –régebben igás marha – húskonjuktúra + jó legelőterületek=> Húsirányú szelekció ♀: 600-700 kg, nehéz ellésre kevésbé hajlamos, mint a charolais, 18-20 hónaposan vehető etnyésztésbe Kitűnő vágóérték – kedvező hús csont arány, jó márványozottság, kis faggyútartalom.

31 Kékbelga

32 Fajtajellemzők: Belga fajta, nevét a gyakori tűzöttségről kapta A világ egyetlen olyan fajtája, ahol a „culard” jelleg tenyészcél. Nehézellés – zömében császármetszés. ♀: 800-850 kg, későn érő fajta a tenyésztésbe vétel ideje 22-26 hó

33 Blonde D’ Aquitaine

34 Fajtajellemzők: Francia fajta – „szőke” Hosszú testű, jól izmolt, viszonylag kisebb szélességi méretek ♀ : 650-750 kg, tenyésztésbe vétel: 18-22 hónap. Kiváló növekedési erély, jó vágóérték – vékony csontozat

35 Charolais

36 Fajtajellemzők: Francia fajta – jellegzetes tejfölös szín Nagytestű húsmarha (♀: 700-800 kg), jó húsformák, nagy növekedési erély, nagy végtömegre is kiválóan hizlalható. Rossz a hús-csont arány (durva, erős csontozat) + nehézellés gyakori Középkésőn érő fajta – tenyésztésbevétel: 20-24 hónap

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49


Letölteni ppt "GAZDA – ÁLLATTARTÁS II. 13. JELLEMEZZE A FELSOROLT SZARVASMARHA FAJTÁK SZÁRMAZÁSÁT, KÜLLEMÉT, BELSŐ ÉRTÉKMÉRŐIT ÉS HASZNOSÍTÁSÁTÁS!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések