Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Testek úszása, lebegése, elmerülése Gondolkozzunk és kísérletezzünk!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Testek úszása, lebegése, elmerülése Gondolkozzunk és kísérletezzünk!"— Előadás másolata:

1 Testek úszása, lebegése, elmerülése Gondolkozzunk és kísérletezzünk!

2 Kísérletezzünk! Hajtogass alumíniumfóliából hajót, és helyezd a vízre! Ezután gyűrd össze a hajót úgy, hogy ne maradjon benne levegő! Helyezd vízre! Mit tapasztalsz, és miért? Az első esetben a hajó úszott, mert az átlagsűrűsége kisebb volt mint a vízé. –Második esetben a galacsin elmerül, mert átlagsűrűsége nagyobb lett mint a víznek.

3 Kísérletezzünk! Készíts hurkapálcából a következő módon úszó sűrűségmérőt! Csavarj a pálca végére annyi fémhuzalt, hogy a vízben függőleges helyzetben ússzék! Hogyan döntheted el ezzel az eszközzel két különböző folyadékról, hogy melyiknek nagyobb a sűrűsége?

4 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ! 2. Egy tengeralattjáró tartályaiból vizet távolítanak el. Változik-e a tengeralattjáróra ható gravitációs erő? Miből következtettél? Változik, csökken a ráható gravitációs erő, mert vizet távolítottak el belőle. Változik-e a tengeralattjáróra ható felhajtóerő? –Változik, nő a felhajtóerő, mert megváltozott a test átlagsűrűsége.

5 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ! 3. Úszik-e a jégdarab a benzinben, illetve a petróleumban? A jég sűrűsége (0 0 C): 999,868 kg/cm 3 A benzin sűrűsége (18 0 C): 740 kg/cm 3 A petróleum sűrűsége (18 0 C): 850 kg/cm 3 A jég nem úszik a benzinben és a petróleumban.

6 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ! 4. Egy fa és vashordó színültig van töltve vízzel. Elsüllyednek-e, ha vízbe helyezzük őket! Ha az átlagsűrűségük nagyobb, mint a víznek, akkor elsüllyednek.

7 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ! 5. Miért süllyed el a vasból készült hajó, ha léket kap? A hajóba beáramló víz megváltoztatja a hajó átlagsűrűségét. A hajó átlagsűrűsége megnő és nagyobb lesz mint a vízé, ezért elsüllyed.

8 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ! 6. Milyen sorrendben helyezkedik el egy edényben az egymással nem keveredő víz, olaj és higany? A folyadékok sűrűségétől függ, a legnagyobb sűrűségű van a legalul. –Olaj –Víz –Higany

9 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ! 7. Hogyan változik a folyóról a sós vizű tengerre úszó hajó merülése? A sós víznek a sűrűsége nagyobb, mint a folyóvíznek. A hajó merülése kisebb lesz.

10 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ! 8. Hol nehezebb az embernek a víz felszínén tartani magát: a Balatonban vagy az erősen sós vizű Holt- tengerben. A Balatonban nehezebb, mert a Balaton vizének sűrűsége kisebb, mint a Holt- tengernek.

11 Holt-tengeri képek …

12 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ! 9. Miért emelkedik fel a meleg levegővel töltött „hőlégballon”? http://sdt.sulinet.hu/Player/default.aspx?g=62516af 6-9ab6-4545-99b2- cabfd79d74fc&v=1&b=2&t=mozgokep&newnav=true&c id=eb63048f-4468-4d59-8d41-38b2a2d94fe8 Hőlégballon

13 Házi feladat Tanulni: TK. 68. oldalától a 86. oldaláig. Írásbeli: Írj három kérdést a nyomás témaköréből és válaszold is meg!


Letölteni ppt "Testek úszása, lebegése, elmerülése Gondolkozzunk és kísérletezzünk!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések