Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Több fogyasztó az áramkörben Gondolkozzunk és számoljunk!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Több fogyasztó az áramkörben Gondolkozzunk és számoljunk!"— Előadás másolata:

1 Több fogyasztó az áramkörben Gondolkozzunk és számoljunk!

2 Sorosan kapcsolt fogyasztók, kísérletezzünk…

3 Eredő ellenállás

4 Mérés

5 Párhuzamosan kapacsolt fogyasztók, kísérletezzünk…

6 Eredő ellenállás

7 Gondolkozz és válaszolj!  1.Két sorosan kapcsolt fogyasztó mellé egy harmadikat is sorosan kapcsolunk az áramkörbe. Hogyan változik az eredő ellenállás és az áramerősség. Az eredő ellenállás a harmadik fogyasztó ellenállásával nő. Az áramerősség csökken.

8 Gondolkozz és válaszolj!  2. Két sorosan kapcsolt fogyasztó kivezetései között külön-külön megmérték a feszültséget. Meg lehet- e mondani ezek alapján, hogy melyik fogyasztónak nagyobb az ellenállása? Indokold állításod! Ahol a feszültség nagyobb ott az ellenállás is nagyobb.

9 Gondolkozz és válaszolj!  3. Hogyan változik a főágban folyó áram erőssége, ha két párhuzamosan kapcsolt fogyasztó mellé egy harmadikat is párhuzamosan kapcsolunk? A főágban folyó áram erőssége megnő.

10 Gondolkozz és válaszolj!  4. Ugyanarra az áramforrásra külön- külön kapcsolunk egy-egy fogyasztót és mérjük az áramerősséget. Meg tudjuk-e mondani, hogy a két fogyasztó párhuzamos kapcsolása esetén melyiken folyik át nagyobb erősségű áram és melyiken végez nagyobb munkát az áramforrás elektromos mezője? Indokolj!

11 Gondolkozz és válaszolj!  5. Három izzó párhuzamosan van kapcsolva. Az egyiket kikapcsoljuk. Változik-e a főágban folyó áram erőssége? Változik-e a bekapcsolva maradt izzók fényessége? Az áramerősség változik, a fényesség nem.

12 Oldjunk meg feladatokat!  1.  TK. 42. oldal

13 Oldjunk meg feladatokat!  2.  TK. 42. oldal

14 Számítsd ki!  1. Sorosan kapcsolt fogyasztók ellenállása 12Ω és 60Ω. Mekkora az eredő ellenállás? R 1 =12Ω R 2 =60Ω R e =? R e =R 1 +R 2 =12Ω+60Ω=72Ω

15 Számítsd ki!  6. Számítsd ki a hiányzó mennyiségeket a kapcsolási rajzon megadott adatok alapján! U=120V I=300mA=0,3A R 1 =45Ω R 2 =15Ω R 3 =? U 1 =? U 2 =?U 3 =?

16 Számítsd ki!  8. Számítsd ki az ismeretlen mennyiségeket a kapcsolási rajzon megadott adatokalapján! U=18V R 1 =6Ω R 2 =4Ω I 1 =? I 2 =? I=? R e =?

17 Házi feladat  Tanulni: TK. 40. oldaltól 43. oldalig.  Írásbeli: TK. 43. oldalán a SZÁMÍTSD KI!-ből a második feladat.


Letölteni ppt "Több fogyasztó az áramkörben Gondolkozzunk és számoljunk!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések