Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Több fogyasztó az áramkörben

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Több fogyasztó az áramkörben"— Előadás másolata:

1 Több fogyasztó az áramkörben
Gondolkozzunk és számoljunk!

2 Sorosan kapcsolt fogyasztók, kísérletezzünk…

3 Eredő ellenállás

4 Mérés

5 Párhuzamosan kapacsolt fogyasztók, kísérletezzünk…

6 Eredő ellenállás

7 Gondolkozz és válaszolj!
1.Két sorosan kapcsolt fogyasztó mellé egy harmadikat is sorosan kapcsolunk az áramkörbe. Hogyan változik az eredő ellenállás és az áramerősség. Az eredő ellenállás a harmadik fogyasztó ellenállásával nő. Az áramerősség csökken.

8 Gondolkozz és válaszolj!
2. Két sorosan kapcsolt fogyasztó kivezetései között külön-külön megmérték a feszültséget. Meg lehet-e mondani ezek alapján, hogy melyik fogyasztónak nagyobb az ellenállása? Indokold állításod! Ahol a feszültség nagyobb ott az ellenállás is nagyobb.

9 Gondolkozz és válaszolj!
3. Hogyan változik a főágban folyó áram erőssége, ha két párhuzamosan kapcsolt fogyasztó mellé egy harmadikat is párhuzamosan kapcsolunk? A főágban folyó áram erőssége megnő.

10 Gondolkozz és válaszolj!
4. Ugyanarra az áramforrásra külön-külön kapcsolunk egy-egy fogyasztót és mérjük az áramerősséget. Meg tudjuk-e mondani, hogy a két fogyasztó párhuzamos kapcsolása esetén melyiken folyik át nagyobb erősségű áram és melyiken végez nagyobb munkát az áramforrás elektromos mezője? Indokolj!

11 Gondolkozz és válaszolj!
5. Három izzó párhuzamosan van kapcsolva. Az egyiket kikapcsoljuk. Változik-e a főágban folyó áram erőssége? Változik-e a bekapcsolva maradt izzók fényessége? Az áramerősség változik, a fényesség nem.

12 Oldjunk meg feladatokat!
1. TK. 42. oldal

13 Oldjunk meg feladatokat!
2. TK. 42. oldal

14 Számítsd ki! 1. Sorosan kapcsolt fogyasztók ellenállása 12Ω és 60Ω. Mekkora az eredő ellenállás? R1=12Ω R2=60Ω Re=? Re=R1+R2=12Ω+60Ω=72Ω

15 Számítsd ki! 6. Számítsd ki a hiányzó mennyiségeket a kapcsolási rajzon megadott adatok alapján! U=120V I=300mA=0,3A R1=45Ω R2=15Ω R3=? U1=? U2=? U3=?

16 Számítsd ki! 8. Számítsd ki az ismeretlen mennyiségeket a kapcsolási rajzon megadott adatokalapján! U=18V R1=6Ω R2=4Ω I1=? I2=? I=? Re=?

17 Házi feladat Tanulni: TK. 40. oldaltól 43. oldalig.
Írásbeli: TK. 43. oldalán a SZÁMÍTSD KI!-ből a második feladat.


Letölteni ppt "Több fogyasztó az áramkörben"

Hasonló előadás


Google Hirdetések