Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az elektromos áramkör A fogyasztók soros és párhuzamos kapcsolása Az elektromos feszültség GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ! OLDJUNK MEG FELADATOKAT! SZÁMÍTSD KI!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az elektromos áramkör A fogyasztók soros és párhuzamos kapcsolása Az elektromos feszültség GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ! OLDJUNK MEG FELADATOKAT! SZÁMÍTSD KI!"— Előadás másolata:

1 Az elektromos áramkör A fogyasztók soros és párhuzamos kapcsolása Az elektromos feszültség GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ! OLDJUNK MEG FELADATOKAT! SZÁMÍTSD KI!

2 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!  Bekapcsolt zseblámpád nem világít. Mi lehet az oka? Hogyan keresed meg a hibát? Magyarázd meg a tapasztalatokat az elektromosságtanban tanultak alapján! (TK. 25.old. 3.)  Nincs benne elem, vagy lemerült.  Érintkezési hiba.  Kiégett az izzó (elszakad az izzószál).  A fenti okokat kivizsgálom.  Nem folyik áram az áramkörben, mert nem jön létre áramkör.

3 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!  Olvasd le az ampermérő által jelzett értéket! A méréshatár: a.) 0,5 A b.) 2,5 A  a.) 0,5A 5 ? 4,5 (4,5:5)∙0.5=0,45A  b.) 2,5A 5 ? 4,5 (4,5:5)∙2,5=2,25A

4 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!  Melyik áramkörbe kapcsolták helyesen az ampermérőket? (TK 25.old. 5.)  a.)

5 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!  Egy háromágú csillár két kapcsolóval működtethető. Az egyik kapcsoló egy izzót, a másik kettőt kapcsol be. Rajzold le az áramkör kapcsolási rajzát!

6 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!  Állapítsd meg, hogyan vannak kapcsolva az alábbi kapcsolási rajzokon a fogyasztók!

7 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!  Olvasd le az ábráról a voltmérő által jelzett feszültséget, ha a műszer méréshatára: a.) 5 V b.) 25V  a.) 4,2V  b.) 21V

8 OLDJUNK MEG FELADATOKAT!  Mekkora a feszültség a mező két pontja között, ha 5 C töltés átszállításakor a végzett munka 400J? Q = 5 C W = 400 J U = ?

9 SZÁMÍTSD KI!  Egy áramforrás elektromos mezője 6J munkát végez, miközben 1C töltést áramoltat át egyetlen fogyasztón. Mekkora az áramforrás feszültsége? Q = 1 C W = 6 J U = ?

10 SZÁMÍTSD KI!  Az elektromos mező 10 J munkát végez, miközben 2 C töltést áramoltat át két pontja között. Mekkora a két pont közötti feszültség? Q = 2 C W = 10 J U = ?

11 SZÁMÍTSD KI!  Mekkora az áramforrás feszültsége, ha elektromos mezője 1320 J munkát végez 6 C töltés átáramoltatása közben? Q = 6 C W = 1320 J U = ?

12 Jó tanulást kívánok!


Letölteni ppt "Az elektromos áramkör A fogyasztók soros és párhuzamos kapcsolása Az elektromos feszültség GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ! OLDJUNK MEG FELADATOKAT! SZÁMÍTSD KI!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések