Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vállalatgazdaságtani alapfogalmak. Hozam, termelési érték A termelés célja, termékek és szolgáltatások előállítása, melyek későbbi értékesítéséből tudunk.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vállalatgazdaságtani alapfogalmak. Hozam, termelési érték A termelés célja, termékek és szolgáltatások előállítása, melyek későbbi értékesítéséből tudunk."— Előadás másolata:

1 Vállalatgazdaságtani alapfogalmak

2 Hozam, termelési érték A termelés célja, termékek és szolgáltatások előállítása, melyek későbbi értékesítéséből tudunk jövedelmet realizálni Az előállított termékeket három osztályba sorolhatjuk: –fő termék –ikertermék –melléktermék A megtermelt termékek, szolgáltatások naturális egységben kifejezett mértékét hozamnak nevezzük Fajlagos hozam

3 Hozam, termelési érték A különböző naturális egységben mért hozamokat közös nevezőre kell hoznunk. A legegyszerűbb és legáltalánosabb ilyen mérőszám, a pénz Hozamérték: a vállalat tevékenysége során előállított termékek és szolgáltatások hozamának pénzben kifejezett értéke Termelési érték: az előállított termékekés szolgáltatások pénzben kifejezett értéke kiegészítve az egyéb hozamtartalommal nem rendelkező tényezőkkel Hozamérték = hozam x egységár

4 Az árak fajtái 1. Piaci ár: –Értékesítési - beszerzési –Termelői – nagykereskedelmi - fogyasztói 2. Védő ár: –Hatósági ár –Intervenciós ár (alulról védett) –Felülről védett ár 3. Önköltségi ár 4. Irányár

5 Piaci ár A termékek döntő része a piacon – piaci áron – kerül értékesítésre. A vállalkozó célja, hogy a termékét minél magasabb áron értékesítse Értékesítési – beszerzési ár Termelői – nagykereskedelmi – kiskereskedelmi ár Nagykereskedelmi árrés, kiskereskedelmi árrés

6 Védő ár A védő ár célja, hogy védjen az esetleges alacsony vagy magas árak okozta kellemetlen gazdasági hatástól Hatósági ár: az állam határozza meg Intervenciós ár: ennek célja a termelő védelme Felülről védett ár: alapvetően a fogyasztót védi

7 Önköltségi ár A vállalkozások az önköltségi árat a belső elszámolásban alkalmazzák Azt mutatja meg, hogy az adott termék előállítása – általános költségek nélkül – mennyibe került a termelőnek

8 Irányár Az irányárra jellemző, hogy a termelő és a termeltető a termelési szerződések megkötésekor, bizonyos irányárakban egyezik meg, amitől – a szerződésben szabályozottaknak megfelelően – a termék értékesítésekor eltérhetnek Az irányárnak nyereség tartalma van

9 A termelési érték kategóriái Bruttó termelési érték: időegység alatt előállított összes termék, szolgáltatás értéke Halmozatlan termelési érték: a bruttó termelési érték és a termelés során újra felhasznált termékek értékének különbsége Árutermelési érték: időegység alatt a vállalat által értékesített termékek, szolgáltatások értéke Hozzáadott érték: a bruttó termelési érték valamint az újrafelhasználás és a vásárolt áruk értékének különbözete Nettó termelési érték: a bruttó termelési érték, valamint az újrafelhasználásnak, a vásárolt áruk értékének és az amortizációnak a különbözete

10 Ráfordítás, termelési költség A ráfordítások és a termelési költségek ismerete az eredményes gazdálkodás feltétele A ráfordítás a termelés érdekében felhasznált erőforrások naturális mértékegységgel kifejezett mennyisége Fajlagos ráfordítás

11 Ráfordítás, termelési költség A termelési költség a termelés, szolgáltatás érdekében felhasznált ráfordítások pénzben kifejezett értéke De vannak olyan költségek, amelyeknek nincs ráfordítástartalmuk TK = ráfordítás x egységár

12 A termelési költségek csoportosítása A termelési költségek csoportosítása több szempont szerint lehetséges: –megjelenési forma –elszámolhatóság –termelés volumenével való kapcsolat –tevékenységek, munkaműveletek

13 Megjelenési forma szerint Ebben az esetben azt vizsgáljuk, hogy a költség megjelenésekor, felmerülésekor elemi vagy összetett költségként jelentkezik Elemi költségek: anyagjellegű költségek, személyi jellegű költségek, értékcsökkenési leírás költsége Összetett költségek: általános költségek, speciális tárgyi eszközök költsége, segédüzemi szolgáltatás költsége

14 Elszámolhatóság szerint Közvetlen költségek: anyagjellegű költségek, személyi jellegű költségek Közvetett költségek: általános költségek A közvetett költségek felosztása lehetséges: –termelési érték arányában –közvetlen költségek alapján –anyagmentes termelési költség alapján –személyi jellegű költségek alapján –az ágazatok területi igénybevétele alapján –az ágazatok erőforrás-igénybevétele alapján

15 A termelés volumenével való kapcsolat szerint Állandó költség: értékcsökkenési leírás, igazgatás költsége, egyéb általános költségek, bérköltség Változó költségek: anyagköltségek, segédüzemi szolgáltatás A változó költségek lehetnek: –proporcionális, –degresszív, –progresszív költségek Lépcsőzetesen változó költségek

16 Tevékenységek, munkaműveletek szerint A munkaművelet a termelési folyamat önállóan elhatárolható része: tápanyag-ellátás, talajművelés, szabás, ácsolás Ez alkalommal csak a közvetlen költségeket vizsgáljuk, mivel a gazdálkodás során csak ezeket tudjuk befolyásolni Miért lényeges a munkaműveleti költségvizsgálat?

17 Fajlagos termelési költség (önköltség) Termékegységre vagy egységnyi szolgáltatásra jutó költséget önköltségnek nevezzük Az önköltséget számíthatjuk főtermékre, ikertermékre és melléktermékre

18 Az önköltségszámítás esetei 1. Önköltségszámítás egy főtermék esetén A termelés összes költségét elosztva a megtermelt termék mennyiségével, megkapjuk az egységnyi termékre eső átlagköltséget 2. Önköltségszámítás fő- és melléktermék esetén A termelés összes költségéből le kell vonnunk a melléktermék értékét vagy költségét, így megkapjuk a főtermék önköltségét 3. Önköltségszámítás iker- és melléktermék esetén Az önköltségszámítást végezhetjük arányszámos- vagy egyenértékszámos osztókalkulációval

19 A költségelemzés jelentősége A gazdálkodás fontos feladata a költségek illetve az önköltség csökkentése Ennek többféle lehetősége van: –csökkentjük a termelés költségeit –növeljük az előállított termékmennyiséget –növeljük a termelési költségeket, ameddig az megfelelő mértékű termelési érték emelkedéssel jár

20 Jövedelem A jövedelem a termelési érték és a termelési költség különbözete A jövedelem negatív előjelű is lehet Jövedelem = Termelési érték – Termelési költség

21 A jövedelem kategóriái Nettó jövedelem: a termelési érték és a termelési költség különbözete Bruttó jövedelem: a termelési érték, valamint a személyi jellegű költségekkel csökkentett termelési költség különbsége Fedezeti hozzájárulás: a termelési érték és a változó költségek különbsége Fedezeti összeg: a termelési érték és a közvetlen költségek különbsége

22 A jövedelem növelésének lehetőségei A vállalkozó célja, hogy növelje a jövedelmét A jövedelem növelhető: –termelési érték növelésével –termelési költség csökkentésével Hogyan növelhetjük a termelési értéket?

23 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Vállalatgazdaságtani alapfogalmak. Hozam, termelési érték A termelés célja, termékek és szolgáltatások előállítása, melyek későbbi értékesítéséből tudunk."

Hasonló előadás


Google Hirdetések