Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A gyermekrajz A 0-3 évesek rajzfejlődése Kárpáti Andrea

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A gyermekrajz A 0-3 évesek rajzfejlődése Kárpáti Andrea"— Előadás másolata:

1 A gyermekrajz A 0-3 évesek rajzfejlődése Kárpáti Andrea karpatian@axelero.hu

2 VIKTOR LÖVENFELD: A gyermeki ábrázolás fejlődésének korszakai FIRKAKORSZAK: 2-4 év a)A gyermek megtanul bánni a nyomhagyó eszközzel és a vonalhúzás műveletének élményéért (ez a „funkcióöröm”) elkezd rajzolni. b)Összefüggéstelen firkáit megnevezi, de ezek az asszociatív, önkényes, változó elnevezése még nem kapcsolódnak a rajz tartalmához.

3 Löwenfeld: Forkakorszak 1 1 - 3. év  MOZGÁSÖRÖM, feszültség-levezetés  ASSZOCIATÍV, ÖNKÉNYESEN VÁLTOZÓ JELENTÉS  SZINKRETIKUS SZEMLÉLET: a képzet, a belső séma hozzátapad a tárgyhoz;  EGY és SOK, RÉSZ és EGÉSZ, azonos / különböző elkülönítése - DIFFERENCIÁLÓDÓ ábrázolás

4 FIRKAKORSZAK 3/3 1 - 5. év  Előbb a kör, ív, függőleges és ferde, mint a négyzet, egyenes, vízszintes  FIRKA-fajták: motorikus, lengő, gomolyag, végül zárt: emocionális tartalom és jelentés nélkül, csak elhatárolja a formát.  IDEOVIZUÁLIS kép: amit tud, azt rajzolja  ALAPSZÍNEK kedveltségi sorrendje: piros, kék, fehér, sárga, fekete - érzelmi kötődés; telítettség, tisztaság szerepe

5

6

7 Kombinátumok (COMBINES) Aggregátumok (AGGREGATES ) Rhoda Kellogg: Analyzing Children’s Art Alapfirkák (BASIC SCRIBBLES)

8

9 AGGREGÁTUMOK R. KELLOGG gyűjtése

10 ( ARNHEIM )

11 VIKTOR LÖVENFELD: A gyermeki ábrázolás fejlődésének korszakai FIRKAKORSZAK: 2-4 év d)Véletlen firkanyomatát is értelmezi, alakot lát belé. Szinkretrikus szemléletéből következően az alakok, formák részeit egészként értelmezi és elkülönülten rajzolja le – ezt nevezik szintetizálási képtelenségnek. Az aránytalanság, az érintkezés és a benne foglalás adekvát ábrázolására nem képes.

12 KELLOGG : Placement Patterns

13

14

15

16


Letölteni ppt "A gyermekrajz A 0-3 évesek rajzfejlődése Kárpáti Andrea"

Hasonló előadás


Google Hirdetések