Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Művészetterápia csoportban Az alkotó műhelycsoporttól a művészet-csoportterápiáig.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Művészetterápia csoportban Az alkotó műhelycsoporttól a művészet-csoportterápiáig."— Előadás másolata:

1 Művészetterápia csoportban Az alkotó műhelycsoporttól a művészet-csoportterápiáig

2 Csoportterápia Az ember szociális magatartását helyezi a középpontba. Nem lehet nem kommunikálni. A csoportterápia a kommunikáció szintjét vizsgálja. „Kollektíven megtestesítjük azt az abszolút normát, amitől egyenként eltérünk.” Foulkes Története, elméletalkotói (Foulkes, Yalom, Bion, Dalal) Csoportanalízis – analízis a csoportban és a csoport analízise

3 A csoportok működési szintjei Bion a nagycsoport két szintjét különítette el:  Munkacsoport  Alapfeltevés csoport (harc-menekülés, dependencia, párképzés)

4 A csoportos művészetterápia spektruma Nyitott alkotóműhely- csoport  A csoportdinamikát nem (vagy alig) veszi figyelembe, a hangsúly a művészi alkotófolyamaton van. Analitikus művészetterápiás csoport  A csoportdinamika áll a fókuszban, az alkotó munka ezt csak intenzívebbé teszi.

5 Az analitikus csoportterápia A vezetőnek figyelni kell:  Mi történik az egyénnel  Mi történik a tagok között  Mi történik a csoporttal,mint egésszel Összefonódó szintek:  Az egyén előzménye  Az aktuális események  A csoport története

6 Pszichoanalízis a csoportban Szabadon lebegő kommunikáció szigorúan következetes keretek között, köztes térben. A csoportban az egyén csomópont a csoport kommunikációs hálójában. Rezonancia: a tagok tudattalan egymásra hangolóádsa. A pszichopatológia zavart, blokádot okoz a kommunikáció hálóján. A tagok közötti kommunikáció képezi a reflexió alapját. Áttétel - viszontáttétel: kapcsolat a külvilággal.

7 Az analitikus csoport működése A csoport vezetője nem válhat vezérré, bár a csoport alapvető dependencia igénye ezt kívánná. Működő csoport: kül. diskurzusok ütközése. Másfajta diskurzusok megtapasztalása terápiás hatású: beengedjük az idegent otthonunkba. Lassú és fájdalmas differenciálódás a kezdeti fúzióból.

8 Művészetterápiás csoport A művészi alkotófolyamat és a verbális interakció kombinációja. Sajátos feszültségek:  A verbális és képi kifejeződés között  Az egyes szakaszok közötti átmenet miatt  Az egyén és a csoport között

9 Nehézségek a művészetterápiás csoportban I. A csoport vezető:  Hatalmas anyagot kell kezelnie  Néha pszichodráma terapeuta is  Átvezető a kül. csoportszakaszok között  Ellentmondásos szerep (aktív-passzív)

10 Kép – szó kapcsolat feszültsége  Nehéz szavakban képekről  Potenciálisan veszélyes találkozás az irracionálissal, a tartalmazhatatlannal  A verbális interakció eluralkodhat  Fennáll a „betű szerinti fordítás” esélye Nehézségek a művészetterápiás csoportban II.

11 Feszültség az egyén és a csoport között  Lehetséges-e individuális alkotás?  Vagy csak nem keresi az alkotások egyéni értelmét? Nehézségek a művészetterápiás csoportban III.

12 Lehetőségek az analitikus művészetterápiás csoportban: Rezonancia és kohézió a művekben A csoport-kép megjelenése  Az egyén nukleáris konfliktusa fokálissá válik a csoportban, feloldó vagy elkerülő megoldások lehetségesek

13 A művészetterápiás csoport tagozódása: szonáta forma Expozíció: bemelegítő beszélgetés Kifejtés: az individuális alkotó folyamat Feloldás: a verbális interakciós szakasz.

14 Alkotóműhely-csoport Adott időben mindig nyitva áll a betegek számára Kezdeti kontaktusfelvétel, majd egyéni, szabad munka A terapeuta észleli a non-verbális utalásokat, ha segítség kell Az ülés végén mindenkivel beszél a művéről Ritkán többen közösen is beszélnek, ha ez nem túl szorongáskeltő

15 Alkotóműhely keretek Szigorú idő keretek Meghatározott struktúra Kapcsolat az intézménnyel, a kezelő stábbal, a művészetterápiával kapcsolatos tévhitek eloszlatása A „beutalás” oka, körülményei Kapcsolatfelvétel a beteggel még az ülés előtt, orvosi anyagát ismerni

16 Az alkotóműhely elmélete Alapvető a keretek és a struktúra állandósága, hogy kötődni tudjanak a csoporthoz. A csoport, mint „anya” jelenik meg. Konténer-funkció, mely én-erősítő. Kezdetleges, szavak nélküli kötődés a csoporthoz, mint egészhez  korrektív élmény, biztonságos.

17 Művészetterápiás csoport  Fókuszban a dinamika, a verbális interakció.  Értelmezés van.  A csoport vezető nem szolgálja ki a dependenciát.  Többnyire zárt csoport.  Diagnosztikus heterogenitás.  Feltáró, szorongást provokáló. Alkotóműhely-csoport  A csoportdinamikát nem veszi figyelembe, a hangsúly a művészi alkotófolyamaton.  Értelmezés nincsen.  A csoport, mint anya.  Többnyire nyitott.  Diagnoszikus homogenitás is lehet.  Szupportív, én-erősítő.


Letölteni ppt "Művészetterápia csoportban Az alkotó műhelycsoporttól a művészet-csoportterápiáig."

Hasonló előadás


Google Hirdetések