Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Művelődésgazdaságtan 2. előadás Szomor Tamás A m űvelő désgazdaságtan tárgya  A művelődést, kultúrát gazdasági szemszögből jellemzi - makro megközelítés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Művelődésgazdaságtan 2. előadás Szomor Tamás A m űvelő désgazdaságtan tárgya  A művelődést, kultúrát gazdasági szemszögből jellemzi - makro megközelítés."— Előadás másolata:

1

2 Művelődésgazdaságtan 2. előadás Szomor Tamás

3 A m űvelő désgazdaságtan tárgya  A művelődést, kultúrát gazdasági szemszögből jellemzi - makro megközelítés  A művelődéssel, kultúrával foglalkozó intézmények működét vizsgálja gazdasági oldalról, elsősorban finanszírozási kérdéseket - mikro megközelítés  A művelődés, kultúra helyét keresi a piacgazdaságban - „Áru-e a kultúra?”

4 A pénzügyi menedzsment célja l A vállalkozás, intézmény működőképességének a fenntartása, ennek érdekében biztosítania kell a forrásokat, és hatékonyan el kell osztania a különböző területek között.

5 Megtérülési követelmény Bevétel -K-KÖLTSÉGEK ---------------------- Eredmény PProfitorientált: Eredmény  0 NNon-profit: Eredmény  0

6 A pénzügyi tevékenységek tartalma lPlPénzügyi stratégia lAlA pénzügyi rendszer működése lBlBefektetés és finanszírozás

7 A vállalati pénzügyi rendszer működése l Pénzügyi elemzés l Pénzügyi tervezés

8 Mi a pénzügyi terv? l Az üzleti terv részeként, a vállalati céloknak alárendelten tartalmazza vállalatvezetés elképzeléseit a vállalkozás egészének és részegységeinek finanszírozásáról, a várható likviditási és jövedelmezőségi helyzetükről.

9 A pénzügyi elemzés legfontosabb információforrása: éves beszámoló. l RÉSZEI: forrás: Számviteli tv. 2000. évi C. lMlMérleg lElEredménykimutatás lKlKiegészítő melléklet l(l(Üzleti jelentés)

10 MÉRLEG l Olyan kétoldalú kimutatás, amely a vállalat vagyonát mutatja egy adott időpontban.  „Egyik oldal”: a vállalat rendelkezésére álló vagyon tárgyi megjelenésük alapján = eszközök  „Másik oldal”: honnan származnak ezek az eszközök = források

11 Eredménykimutatás A vállalat egy adott időszak alatt elért eredményét, azaz bevételeinek és kiadásainak különbözetét mutatja.

12 Fedezeti pont számítása l Lásd Pénzügyi terv felépítése


Letölteni ppt "Művelődésgazdaságtan 2. előadás Szomor Tamás A m űvelő désgazdaságtan tárgya  A művelődést, kultúrát gazdasági szemszögből jellemzi - makro megközelítés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések