Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya Elméletek, munkadefiníciók, nézőpontok fogalma (általános áttekintés)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya Elméletek, munkadefiníciók, nézőpontok fogalma (általános áttekintés)"— Előadás másolata:

1 A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya Elméletek, munkadefiníciók, nézőpontok fogalma (általános áttekintés)

2 A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya A tudomány kritériumai A tudomány kritériumai –A valóság leírására alkotott hipotézisek megléte –Ezek bizonyíthatóságának kritériumai Pontosan körülhatárolt tárgy, amit vizsgál Pontosan körülhatárolt tárgy, amit vizsgál Tudományos szakkifejezések rendszere Tudományos szakkifejezések rendszere Vizsgálati módszerek, eljárások Vizsgálati módszerek, eljárások Mértékegységek Mértékegységek Kísérletek megismételhetősége, hasonló eredménnyel Kísérletek megismételhetősége, hasonló eredménnyel Szakember-gárda; kompetens személyek megléte Szakember-gárda; kompetens személyek megléte

3 A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya Pro – kontra érvek a tudományosságra vonatkozóan: Pro – kontra érvek a tudományosságra vonatkozóan: –Mértékegység –Ellentmondás-mentesség –Törvények –Mérés –Bizonyíthatóság –Definíció/munkadefiníció –Egységesség

4 A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya A személyiség köznyelvi értelmezése A személyiség köznyelvi értelmezése –Konzisztencia (következetesség – ismétlődés) a viselkedésben –Érzés kifejezése, hogy magatartásunkat belső erők hozzák létre –Jellemző tulajdonságok listája helyett Munkadefiníciók: Munkadefiníciók: Pszichofizikai rendszerek olyan szerveződése a személyen belül, mely az egyén jellegzetes viselkedés- érzelem-motívum- viselkedésmintázatát hozza létre

5 A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya Biológiai alapokon alakuló, folyamatosan változó rendszer, melyben a változás többségében valamilyen tanulás alapján jön létre úgy, hogy e tanulás, újabb tanulást indukál. Genetikai alapokon, a környezet hatására változó rendszer, melynek lényege az egyediség, mert a külvilág ingereire minden rendszer más-más módon változik.

6 A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya Van-e, létezhet-e egységes elmélet a személyiségre vonatkozóan? Van-e, létezhet-e egységes elmélet a személyiségre vonatkozóan? Metateóriák (feltevések rendszere, értelmezési keret) a személyiségre vonatkozóan 1. Diszpozicionális: viszonylag stabil (állandó) hajlamok, különbözőképpen mutatkoznak meg, de ezek összessége a személyiség (típus, vonás, szükséglet, motívum)

7 A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya 2. Biológiai: a személyiség-diszpozíciók öröklődnek – a hormonműködés, központi idegrendszer sajátosságai hogyan befolyásolják a viselkedést. 3. Pszichoanalitikus: belső erők (ösztön) versengésének, együttműködésének eredménye a személyiség 4. Neoanalitikus: az ego hogyan fejlődik a szociális kapcsolatok hatására.

8 A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya 5. Tanuláselméleti: a személyes tapasztalatok összessége, a megtanult dolgok rendszere a személyiség 6. Fenomenológiai: az egyéni – szubjektív – élményvilág határozza meg, fejleszti önmagát – mit akar saját létezéséből „kihozni” 7. Kognitív: információfeldolgozó rendszer, melyben az érzelmek motívumokat hoznak létre, s annak folyamatos ellenőrzése folyik, hogy az elérendő céloknak a motívumok megfelelnek-e

9 A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya Hasznosíthatók-e az elméletek a mindennapi életben? Hasznosíthatók-e az elméletek a mindennapi életben? Konkrét elméletekkel célszerű-e azonosulni, vagy más módszer a célszerű? Konkrét elméletekkel célszerű-e azonosulni, vagy más módszer a célszerű? Lesz-e kapcsolat a további pszichológiai ismeretek, valamint e tárgy ismeretanyaga között? Lesz-e kapcsolat a további pszichológiai ismeretek, valamint e tárgy ismeretanyaga között?


Letölteni ppt "A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya Elméletek, munkadefiníciók, nézőpontok fogalma (általános áttekintés)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések