Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Dobó esküje Szövegrészlet feldolgozása Készítette: Czékus Lívia Gárdonyi Géza TÁMOP-3.1.4/08/2-2009-0207 Kompetenciaalapú.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gárdonyi Géza: Egri csillagok Dobó esküje Szövegrészlet feldolgozása Készítette: Czékus Lívia Gárdonyi Géza TÁMOP-3.1.4/08/2-2009-0207 Kompetenciaalapú."— Előadás másolata:

1 Gárdonyi Géza: Egri csillagok Dobó esküje Szövegrészlet feldolgozása Készítette: Czékus Lívia Gárdonyi Géza TÁMOP-3.1.4/08/2-2009-0207 Kompetenciaalapú oktatás, egyenlő hozzáférés– Innovatív intézményekben

2 Feladat Olvasd el a szövegrészleteket és töltsd ki a feladatlapot!

3 Eger vára

4 Ellenőrzés 1.Válaszolj a kérdésekre a szövegrészletek alapján! a)Ki beszél az 1. szövegben? Dobó István b)Kikhez szól? az egri várvédőkhöz c)Mire esküsznek a szereplők? Megvédik az egri várat az életük árán is. d)Milyen a szöveg hangulata? ünnepélyes

5 2. Jelöld a szövegben! a) Aláhúzással: Milyen mozdulatokat, gesztusokat tesznek az esküvők? levette süvegét, felemelte a kis ezüst feszületet, mindenki a feszület felé nyújtotta kezét, Dobó két ujját a feszület felé emelte b) Karikázással: Az eskütétel kifejezéseit, szófordulatait jelöld! Esküszöm az egy élő Istenre …, Isten engem úgy segéljen!, Úgy segéljen!, Esküszünk!

6 3. Mit jelent ? „Lángolt mindenkinek az arca, mert tűz égett mindenkinek a szívében.” A beszéd hallatán fellelkesültek, meghatódtak, felbátorodtak az emberek. 4. Mi az eskü? A himnusz ünnepélyes ígéret C fogadalom szent dologra tett kijelentés B D

7 5. Csoportosítsd a szónoklat fajtáit! Tanácskozó beszéd: 3., 6. Törvényszéki beszéd: 1., 8. Alkalmi beszéd: 2., 4., 5., 7. 6. Az első részben idézett beszéd melyik csoportba sorolható? Alkalmi beszéd

8 7. Idézz a szövegből! „A szónoknak a beszédet elő kell adnia: az érzelmeket a hangerővel, a ritmussal, a hangfekvéssel lehet kifejezni.” 8. Igaz vagy hamis? I A beszéd folyamán az előadó gesztikulál. H A szónok nem színészkedhet. H Csak komoly hangnemű beszédek vannak. I A jó szónok betartja az események időrendjét. H A beszéd logikája nem befolyásolja a hallgatókat. I Dobó jelleme hitelesíti az esküt.

9 Házi feladat Dobó esküjét kívülről megtanulni Szorgalmi feladat: Kutass a könyvtárban! Ki rendezte a filmváltozatot? Írj rövid életrajzot!


Letölteni ppt "Gárdonyi Géza: Egri csillagok Dobó esküje Szövegrészlet feldolgozása Készítette: Czékus Lívia Gárdonyi Géza TÁMOP-3.1.4/08/2-2009-0207 Kompetenciaalapú."

Hasonló előadás


Google Hirdetések