Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

3.Szolnok a honfoglalás előtt. A honfoglalás. A Tisza környéke 7000 éve lakott.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "3.Szolnok a honfoglalás előtt. A honfoglalás. A Tisza környéke 7000 éve lakott."— Előadás másolata:

1 3.Szolnok a honfoglalás előtt. A honfoglalás

2 A Tisza környéke 7000 éve lakott

3 1. Körös kultúra Kr. e körül (Tenyősziget, Szandaszőlős) termelő életmód: –földművelés, állattenyésztés (juh, kecske) –fából, nádból, agyagból épített nyeregtetős házak –csípett díszítésű agyagedények –kultikus tárgyak (női vagy állatalakok)

4 2. Tűzköves: Kr. e (A mai Széchenyi-lakótelep közelében) virágzó település díszes kerámiaedények pattintott kovakő eszközök

5 3. Feketeváros : Kr. e A város Besenyszöghöz közeli határában, a Zagyva mellett késő bronzkori település használati tárgyakból és fegyverekből álló bronz kincslelet

6 4. Szkíták Kr.e. 600 táján Kelet-Európa sztyeppvidékéről érkeztek Nomád állattartó nép. Totemállatuk a szarvas

7 5. Kelták Kr. e körül A kelták nagy létszámú és harcias népe a Rajna-vidékről vándorolt ide. Győzelmeit elsősorban vasból készült félelmetes fegyvereinek köszönhette. Edényeiket fazekaskorongon készítették.

8 A kelták Kelta vasfegyverek és ékszerek

9 6. Szarmaták 1-4. század Kelet felől érkezett ez az iráni eredetű népcsoport. Korábbi életmódjukat fokozatosan feladták és áttértek a földművelésre. Nagy létszámú lakosság.

10 Szarmata leletek Szolnokon A 4-es főút szolnoki elkerülő szakaszának építésekor került elő egyik legnagyobb településük és temetőjük ruhakapcsoló tűk (fibulák)

11 A szarmaták sáncrendszere az Alföldön A mai Alföld területén a legtovább voltak a rómaiak szomszédai. Sokat háborúztak velük. Szállásterületük védelmére építették meg a Csörsz árkának nevezett sáncrendszert.

12 7. Gepidák 5-6. század, a katonai reptér környékén

13 A gepidák germán eredetű népcsoport a Tiszántúlt elfoglalták "fővárosuk" a mai katonai reptér környékén volt Gazdag temetőt tártak fel: aranyozott ezüst sasfejes csat

14 Gepida övcsat Aranyozott ezüst, sasfejes

15 8. Avarok A 6. században alakították ki erős birodalmukat

16 Az avarok birodalma A gepidák és a szarmaták felett is uralkodtak.

17 Avar sír: lovas temetkezés

18 Avar bronztárgyak Aranylelet Rákóczifalváról

19 A honfoglaló magyarok A terület fontos átkelőhely, előkelő nemzetség szállta meg. Szolnok környéke gazdag honfoglalás kori leletekben (Zagyva-part, Szolnok- Ugar, Alcsi, Szanda, Verseghy út, Strázsahalom)

20 A strázsahalmi tarsolylemez 1912-ben, gátépítés közben került elő. Használója egy honfoglalás kori rangos harcos, nemzetségfő lehetett.

21 Hogyan készült a tarsolylemez? Az ezüst előlapot először sima szuroklapra erősítették, s az előrajzolt minta alapján a hátteret mélyebbre kalapálták. Ezt követően a levelek középvonalát, valamint a középpontban és a négy sarokban lévő levélmintákat hátulról még jobban kiemelték a lemez síkjából. A levelek széleit és a levélcsokrok indulásánál kialakított félköríves szalagmezőt rovátkolt vonalakkal töltötték ki. A levélminták által ölelt, mélyen fekvő hátteret dúsan aranyozták.

22 Poncolás Így készült a tarsolylemez.

23 Párosítsátok össze a Szolnok területén talált régészeti kultúrákat a képekkel! ……..Tűzköves ……..Feketeváros ……..Körös kultúra

24 Megoldás 3. Tűzköves 1. Feketeváros 2. Körös kultúra

25 Feladatok 5. Állítsátok időrendbe számozással azokat az írásos források által is említett népeket, melyek a honfoglalás előtt Szolnok területén éltek! _______ szarmaták _______ szkíták _______ gepidák _______ kelták _______ avarok

26 Megoldás _3._szarmaták _1._ szkíták _4._ gepidák _2._ kelták _5_ avarok


Letölteni ppt "3.Szolnok a honfoglalás előtt. A honfoglalás. A Tisza környéke 7000 éve lakott."

Hasonló előadás


Google Hirdetések