Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előrejelzés mint a környezetkímélő növényvédelem alapja Zsigó György Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara 80 órás növényvédelmi alaptanfolyam.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az előrejelzés mint a környezetkímélő növényvédelem alapja Zsigó György Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara 80 órás növényvédelmi alaptanfolyam."— Előadás másolata:

1 Az előrejelzés mint a környezetkímélő növényvédelem alapja Zsigó György Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara 80 órás növényvédelmi alaptanfolyam január 28.

2 A növényvédelmi előrejelzés célkitűzései: -kell-e védekezni? -mikor védekezzünk? -(tömegszaporodás nyomon követése) -területi formái: -üzemi, házikerti -tájegységi -országos -időbeni formái: -szignalizáció -rövid távú előrejelzés -távelőrejelzés

3

4

5

6

7

8

9 A Magyar Növényvédő mérnöki és Növényorvosi Kamara budapesti előrejelző hálózata II. ker.III. ker.XI. ker.XVII. ker.XXI. Ker.Szentendre almamoly t.szőlőm. szilvam. keleti gy. barackm. alma szitk nagy f. r. kéregmoly rib. szitk. sárgalap Jelölések:alma szitk=almafaszitkár nagy f. r.=nagy farontó,

10 Dátum: Almamoly Szilvamoly Keleti gyüm. moly Barackmoly Tarka sz. moly Kéregmoly Cseresznyelégy Almafaszitkár Nagy farontó Budapest XI. kerület Sasad, síkfekvésű kertjének adatai, 2011 :

11 Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 2011.évi 11. felhívás részlete ► A folyamatos esők hatására szőlőn, paradicsomon, burgonyán újra beindultak a peronoszpórafélék, almán, körtén számíthatunk a varasodás támadására is. Nagyon sok gyümölcs, bogyó sérült: vihartól, molyoktól, lisztharmattól és napégéstől. Így tovább erősödik a monília és egyéb penészgombák fertőzése és már megjelent a szürkepenész is. (A honlapom fotóját péntek reggel készítettem, érésben lévő szederről.) Szedjék le és semmisítsék meg a fertőzött terményeket és amint engedi az időjárás permetezzenek. Korábbi szüretre számíthatunk, az őszi terméseknél már alapvető szempont az élelmezésegészségügyi-várakozási idők (é.v.i.) betartása. ► Az almástermésűeknél a kontakt készítményeké lehet a főszerep. Most óvatosan a rézzel, perzselhet. Az eső lemosta, vékonyította a gyümölcsök viaszbevonatát. Aki további csapadékra számít és nem tud védekezni az esőmentes órákban, az felszívódó partnert is keverjen a permetlébe. A varasodásra használható rezeket és a rézpótló mankocebeket nem sorolom fel újra ( pl. 4. felhívás), kérésükre kiegészítettem a felszívódóak listáját a párhuzamos behozatalú készítményekkel: Chorus 50 WG és 75 WG, Score 250 EC más néven Difcor 250 EC és Alfa- solo és Attrade Difenokonazol 250 EC, Topas 100 EC más néven Agria Penconazol és Penco 100 EC, Nimrod 25 EC (almafalisztharmatra), stb. Az aláhúzott gombaölők moníliára is engedélyezettek almásokban. Lisztharmatra a kontakt kén mellett a Score 250 EC, a Topas 100 EC és a kifejezetten almafalisztharmatra engedélyezett Nimród 25 EC rendelkezik felszívódó hatással.

12 Távcsapda (webkamerás rovarcsapda) Hári Katalin előadásából A fejlesztés az OM00034/2007 sz.Jedlik Ányos pályázat támogatásával készült. A fejlesztés az OM00034/2007 sz. Jedlik Ányos pályázat támogatásával készült.

13 Kinagyított kép Hári Katalin előadásából

14 Tarka szőlőmoly rajzása (Hercegkút, 2012) Hári Katalin előadásából Lárvakelés kezdete: kb. 103 nap °C,

15

16

17

18 A Magyar Növényvédő mérnöki és Növényorvosi Kamara vadgesztenyelevél-aknázómoly előrejelző hálózata

19

20

21 A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara vadgesztenyelevél-aknázómoly előrejelző hálózata, ben: Kecskeméten és Maroslelén is. közterületi növényvédelmi felhívások házikerti növényvédelmi felhívások hó XI.ker. Ménesi út XI.ker. Tétényi út, Szt. Imre kórház XI.ker. Bozókvár u. park XI.ker. Diószegi u. óvoda III.ker. Mókus u. X.ker. Szt. László tér XIV.ker. Állatkert VIII.ker. Füvészkert Kecskemét, református temető Maroslele, köztemető 06.Ki

22

23

24

25 Köszönöm figyelmüket!


Letölteni ppt "Az előrejelzés mint a környezetkímélő növényvédelem alapja Zsigó György Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara 80 órás növényvédelmi alaptanfolyam."

Hasonló előadás


Google Hirdetések