Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mediátor képzés Közvetítés a klasszikus polgári jogi területeken 1.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mediátor képzés Közvetítés a klasszikus polgári jogi területeken 1."— Előadás másolata:

1 Mediátor képzés Közvetítés a klasszikus polgári jogi területeken 1.

2 Cél Magyarországon A közvetítői tevékenységről szóló 2002. évi LV. törvény megalkotására a „polgári jogviták bíróságon kívüli rendezésének érdekében” került sor. Magyarországon A közvetítői tevékenységről szóló 2002. évi LV. törvény megalkotására a „polgári jogviták bíróságon kívüli rendezésének érdekében” került sor.

3 Kizárt a mediáció A Polgári perrendtartásról szóló törvény perek esetén taxatíve kizárja a közvetítői eljárás lehetőségét: apasági és a származás megállapítása iránti egyéb perek (Pp. XVI. fejezete), apasági és a származás megállapítása iránti egyéb perek (Pp. XVI. fejezete), a szülői felügyelet megszüntetése (Pp. XVII. fejezete) a szülői felügyelet megszüntetése (Pp. XVII. fejezete) gondnokság alá helyezés (Pp. XVIII. Fejezete) gondnokság alá helyezés (Pp. XVIII. Fejezete) a közigazgatási perek (Pp. XX. fejezete) a közigazgatási perek (Pp. XX. fejezete) a sajtóhelyreigazítási eljárás (Pp. XXI. fejezete) a sajtóhelyreigazítási eljárás (Pp. XXI. fejezete) alkotmányjogi panasz alapján alkotmányellenessé nyilvánított jogszabály konkrét esetben történő alkalmazhatóságának visszamenőleges kizárására irányuló eljárás (Pp. XXIV. Fejezete) alkotmányjogi panasz alapján alkotmányellenessé nyilvánított jogszabály konkrét esetben történő alkalmazhatóságának visszamenőleges kizárására irányuló eljárás (Pp. XXIV. Fejezete) végrehajtási perek (Pp. XXV. fejezete) végrehajtási perek (Pp. XXV. fejezete) A XV. fejezettel kapcsolatban, mely a házassági pereket tartalmazza, a 2002. évi LV. tv. kifejti, hogy: az e fejezet alá tartozó ügyekben a bíróság döntése szükséges a házasság érvényességének, illetőleg létezésének vagy nemlétezésének megállapításához, továbbá, a házasság érvénytelenítéséhez és a házasság felbontásához. A XV. fejezettel kapcsolatban, mely a házassági pereket tartalmazza, a 2002. évi LV. tv. kifejti, hogy: az e fejezet alá tartozó ügyekben a bíróság döntése szükséges a házasság érvényességének, illetőleg létezésének vagy nemlétezésének megállapításához, továbbá, a házasság érvénytelenítéséhez és a házasság felbontásához.

4 „Személyi és vagyoni viszonyok” „Mediálhatóság” A mediátor köteles megvizsgálni a probléma jellegét, lát- e esélyt mediációra. A mediátor köteles megvizsgálni a probléma jellegét, lát- e esélyt mediációra. Ha igen, akkor felméri a felek közti kommunikáció milyenségét Ha igen, akkor felméri a felek közti kommunikáció milyenségét Pául WATZLAWICK : „Az ember nem tud nem kommunikálni.” Ha az egyik fél nem beszél a másikkal, az is kommunikáció = verbális kommunikáció megtagadása Ha az egyik fél nem beszél a másikkal, az is kommunikáció = verbális kommunikáció megtagadása Ha felkeresték a felek a mediátort, az már pozitív jel. Ha felkeresték a felek a mediátort, az már pozitív jel.

5 A tulajdon magánjogi korlátai Magánjogi jellegű korlátok Magánjogi jellegű korlátok más meghatározott személyek magánérdekeit szolgálják. Közjogi jellegű korlátozások mögötte közérdek.

6 A szomszédjogok fogalma Tulajdonjog magánjogi korlátja Tulajdonjog magánjogi korlátja Azok a jogi határok, amelyek között a szomszédok az egymás tulajdonosi érdekkörébe való szükségszerű áthatásokat tűrni kötelesek. Azok a jogi határok, amelyek között a szomszédok az egymás tulajdonosi érdekkörébe való szükségszerű áthatásokat tűrni kötelesek.

7 A szomszédjog általános szabályai Ptk 100. § " A tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédait szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné." Ptk 100. § " A tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédait szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné." diszpozitív szabályok diszpozitív szabályok a felek ettől megállapodással eltérhetnek, valamint törvény, kormányrendelet, önkormányzati rendelet eltérően rendelkezhet a felek ettől megállapodással eltérhetnek, valamint törvény, kormányrendelet, önkormányzati rendelet eltérően rendelkezhet helyi viszonyokat, szokásokat kell figyelembe venni helyi viszonyokat, szokásokat kell figyelembe venni zavarás csak akkor tilos, ha szükségtelen zavarás csak akkor tilos, ha szükségtelen nem csak a telekszomszédok nem csak a telekszomszédok

8 A sérelmet szenvedett követelheti abbahagyást abbahagyást ha ismétlődéstől tartani lehet, akkor a jövőre vonatkozó eltiltást ha ismétlődéstől tartani lehet, akkor a jövőre vonatkozó eltiltást esetleges kárának megtérítését. esetleges kárának megtérítését.

9 A szomszédjog különös szabályai a földtámasz joga a földtámasz joga áthajló ágak áthajló ágak belépés joga belépés joga építkezés joga építkezés joga a kerítés joga a kerítés joga határvonalon álló fa gyümölcse határvonalon álló fa gyümölcse tilosban talált állat tilosban talált állat

10 Szomszédjogi viták Cél: másik fél megértése Cél: másik fél megértése „Mi az, amiről a másik beszél, mi az, ami ennyire zavarja őt az én viselkedésemben, mitől irritált állandóan?” Ha erre nem képesek maguk között, akkor kapcsolódhat be a mediátor. Legyen tétje a mediációnak. Legyen tétje a mediációnak. A mediátor mindegyik fél üzenetét lelkiismeretesen köteles tolmácsolni. A mediátor mindegyik fél üzenetét lelkiismeretesen köteles tolmácsolni.


Letölteni ppt "Mediátor képzés Közvetítés a klasszikus polgári jogi területeken 1."

Hasonló előadás


Google Hirdetések