Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szigyártó Erzsébet XI.B

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szigyártó Erzsébet XI.B"— Előadás másolata:

1 Szigyártó Erzsébet XI.B
A SAVAS ESŐ A SAVAS ESŐ Szigyártó Erzsébet XI.B Szigyártó Erzsébet XI.B.

2 A savas eső alapvetően megváltozott pH-értékű csapadék.
Mi a savas eső? Mi a savas eső? A savas eső alapvetően megváltozott pH-értékű csapadék. A savas eső alapvetően megváltozott pH-értékű csapadék.

3 A savas eső kialakulása lehet antropogén hatásra illetve természetes hatásra kialakuló savas eső.
A savas eső kialakulása lehet antropogén hatásra illetve természetes hatásra kialakuló savas eső.ezeket nehéz elkülöniteni egymástól.

4 A savas eső kialakulása.

5 A savas eső okozoi: A savas eső okozoi:

6 A gyengébb hatást a szén-dioxidból létrejövő szénsav gyakorolja a környezetre.Ez a csapadék és a hó pH-értékét 5,6-ra csökkenti. A szén-dioxiddal szemben a kénsav és a salétromsav akár 2,4 pH –értékű savasodást is okozhat.

7 Az Eurpára lehulló savas eső 85%-a a foszilis energiahordozók-kőszén,kőolaj-elégetéséből származik.a főbűnösök a kén oxidjai:a szénhidrogének elégetésekor kén-dioxid és nitrogén-dioxid kerül a levegöbe,s ha ezek egyesülnek az esővízzel,kénes-,illetve kénsav és salétromsav képződik. Természetes útonfőleg az erdőtűzeknél,növényi bomlásnál és vulkáni működéskor kerül a levegőbe kén-dioxid.

8 A hosszan tartó forróság idején könnyen képződhet sűrű szmog a városok fölött. Még savasabbá válik az eső, ha ezen a füstködön át hull alá. A 1,5-es pH-értékű csapadék már annyira maró,mint a táplálék feloldására képes emberi gyomorsav. Az eső pH-értéke ha csak a légköri szén-dioxid fejti ki hatását enyhén savas.

9 Előfordulási területei

10 A savas esők jellemző területe az ipari vidékek környezeti
A savas esők jellemző területe az ipari vidékek környezeti.így a fő előfordulási területe a múlt században az USA és Nyugat-Európa volt. Az időjárási hatások miatt azonban nem határozódott csak a keletkezési területre,hanem tovébbi területekre is eljutott ilyen például Kanada,Észak-Amerika,Nagy-Britannia,skandináv országok,Kína,Kelet-Európa és a volt Szovjetunió is.

11

12 Nagy-Britanniában például 1983-ban 2 millió tonna savas eső termelődött,de minthogy az országon nyugati szelek áthaladnak,csak 600 ezer tonna hullot le a területén.A többi főként Skandináviában okozott károkat.

13 A savas eső okozta károk

14 Ezt a fenyőerdőt a savas eső tette tönkre,akárcsak jó néhány más ersőt is Európa és Észak-Amerika ipari országaiban.

15 Ez itt egy erdőhalál.Oka a levegőszennyeződés,főként a savas eső.

16 A savas esők komoly károkat okozhatnak a fákon
A savas esők komoly károkat okozhatnak a fákon.Elpusztult erdő a Lengyel-Cseh határon.

17 Az itt látható fák is a savas eső áldozatai lettek.

18 Az alacsony pH kedvezőtlenűl hat az ikrákra és a fejlődésben lévő egyedekre
Savas közegben a toxikus elemek koncentrációja megnő,ami a fejlett halak pusztulásához is vezethet

19 A savas eső nemcsak a halakat pusztitja el,más állatokra is kedvezőtlenűl hat!!!!!!

20 Városi területeken a régi műemlékek a különösen veszélyeztetettek
Városi területeken a régi műemlékek a különösen veszélyeztetettek.Mivel a savas eső reokcióba lépve a kalciumgyökökkel a kövek mállását gyorsítja fel,letompítja az éleket,lesimítja a részleteket,gyengíti a szerkezetét. A vas rozsdásodását is elősegiti. Az épületeket is rongálja.

21

22 A savas eső hatása hajnalka virágnál:
amint a képen is láthatjuk a hajnalka virágjának ibolyakék színe van,de a savas esőcseppek hatására rózsaszínre változik a hajnalkánál egyértelmű a savas eső szerepe az elszíneződésnél

23 Lerombolják a mi világunkat!!!!!!!!
A savas esők a környezet minden elemét befolyásolják,úgy mint a felszini vízeket,a talajvízeket,talajt és a növényeket,Akadályozzák a táplálékláncot és veszélyeztetik a biodiverzitász Lerombolják a mi világunkat!!!!!!!!

24 Könyvészet: tudásfája


Letölteni ppt "Szigyártó Erzsébet XI.B"

Hasonló előadás


Google Hirdetések