Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Környezet szennyezése és védelme A Föld sorsa a mi kezünkben van, mert a "Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön" !!!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Környezet szennyezése és védelme A Föld sorsa a mi kezünkben van, mert a "Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön" !!!"— Előadás másolata:

1 Környezet szennyezése és védelme A Föld sorsa a mi kezünkben van, mert a "Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön" !!!

2 A környezetszennyezés az emberi társadalom környezetének kedvezőtlen irányú megváltoztatása, a környezeti elemek, levegő, víz, talaj előnytelen összetétel- változásával és minőségromlásával járó tevékenység, illetve jelenség vagy maga az előnytelen összetétel- változást és minőségromlást okozó anyag.

3 A környezetszennyezés lehet:  fizikai (zajszennyezés, hőszennyezés, fényszennyezés)  kémiai (szennyvíz, talajszennyezés, túlzott agrokemizálás)  biológiai természetű (mesterségesen átalakított vagy tájidegen élőlények alkalmazása).

4 Hulladékok lebomlási ideje:  Pamutruha: 1-5 nap  Kötél: 3-14 hónap  Papír: 2-5 hónap  Tejesdoboz: 5 év  Nejlonzacskó: 10-20 év  Pelenka: 50-100 év  Konzervdoboz: 50-100 év  Sörösdobozok műanyag karikája: 450 év  Zöld üveg: 1 millió év  Műanyag flakon: soha(!)

5 Döntsd el hogy te melyik csoportba tartozol.

6

7

8 A halál oka: környezetszennyezés Az Egészségügyi Világszervezet elõször készített olyan listát, amely a környezetszennyezés okozta halálozási adatok alapján sorrendbe állítja a világ országait. A szennyezett víz és levegõ, a magas UV-sugárzás, a méltatlan munkakörülmények, valamint a mezõgazdasági mûvelés okozta természeti katasztrófák tavaly a szervezet becslése szerint 13 millió ember halálát okozták.

9  Egy év alatt 13 millióan haltak meg a szervezet szerint annak köszönhetõen, hogy környezetük nem volt méltó az emberi élethez. Az idei adatok annyiban különböznek a tavalyitól, hogy immáron országokra lebontva látható, hol, milyen mértékben okozta a környezetszennyezés az emberek halálát. A sort Angola, Kongó, Mali és Afganisztán vezeti, de az európai régióhoz számított Azerbajdzsán illetve Románia sem áll éppen elõkelõ helyen a ranglistán.

10  Azerbajdzsánban ezer gyerekbõl 90 nem éli meg az öt éves kort – elsõsorban a környezet okozta betegségeknek köszönhetõen. Romániában ezer gyerekbõl 20, Bulgáriában 15, Lettországban 11, Magyarországon 8 gyerek hal meg a környezetszennyezés következtében ötödik életéve elõtt.

11 A természeti környezetet napjainkra az ember technikai tudásával leigázta, erőit kiaknázza, kincseit értelmetlenül pusztítja. Az ipar olyan termékeket állít elő, amelyek többé-kevésbé a javunkat szolgálják. A gyártási folyamat azonban többnyire szennyezi a levegőt, a vizet és a talajt. A természeti környezetet napjainkra az ember technikai tudásával leigázta, erőit kiaknázza, kincseit értelmetlenül pusztítja. Az ipar olyan termékeket állít elő, amelyek többé-kevésbé a javunkat szolgálják. A gyártási folyamat azonban többnyire szennyezi a levegőt, a vizet és a talajt.

12  Az élethez elengedhetetlenül szükséges a tiszta levegő. Leggyakoribb és legjelentősebb szennyezőanyag a freon, amelyet korábban a hűtőszekrények gyártásakor, valamint az aeroszolos termékeknél sikerrel alkalmaztak. Később derült csak ki, hogy a freon a légkörbe kerülve elvékonyítja az ózonréteget, ennek következtében fokozottan ki vagyunk téve a napsugárzás káros hatásainak – növekszik a bőrrákos megbetegedések száma. Másik komoly probléma a radioaktív sugárzás, mely több nemzedék, generáció életét és egészségét veszélyezteti – elsősorban az osztódó szöveti sejtek, és az ivarsejtek a legérzékenyebbek. Az örökítő anyag károsodása következtében a leszármazottakban jönnek létre rendellenességek – megnő a torzszülöttek, rákbetegségek gyakorisága. Igen jelentős probléma – főként a nagyvárosokban a szmog, mely kedvezőtlen meteorológiai és szennyezési körülmények között jön létre

13 A természeti környezet másik legfontosabb eleme a víz, hiszen az emberi szervezet a legkisebb vízvesztést is nehezen viseli el. Az ember ivóvíz igénye napi 2-3 liter. A vízben jelenlévő szennyező anyagokkal a populáció minden tagja érintkezésbe kerül. A jó és tiszta ivóvíz nemcsak lokális, vagyis helyi, hanem globális probléma is, mert a szennyvíz elvezetés és tisztítása nem minden területen megoldott. A helytelenül kezelt szennyvíz a talaj és annak ivóvízkészletét fertőzi. Ha a természetes vizeket szerves és szervetlen anyagokkal túlterhelik, az algák elszaporodnak, a vízi szervezetek kipusztulnak, és az élő víz holt vízzé válik. Nagyon jó példa a vízszennyezés következményeire a Tiszát terhelő többszörös vegyi szennyezés, ami totális természeti katasztrófát okozott.

14 A vizek szennyezőanyagainak hatása az emberi szervezetre:  1.) Nitrát tartalmú kútvizek: methaemoglobinaemiát okoz – kék csecsemő. A nitrát hatására létrejön a methaemoglobin, amely nem tudja ellátni az oxigén szállító funkciót.  2.) A mangán és vasszegény vizek anaemiát okoznak  3.) A jódszegény vizek endémiás golyvát okoznak.  4.) A magas fluor és arzéntartalom a strumák keletkezésében játszik szerepet.  5.) A magas nátrium tartalmú ivóvíz kockázati tényező a magas vérnyomás kialakulásában.

15 Struma

16 ANAEMIAANAEMIA

17 ZAJSZENNYEZÉS

18 FÉNYSZENNYEZÉS

19 SZENNYVIZ

20 VIZSZENNYEZÉS

21

22

23

24

25 TALAJSZENNYEZÉS

26

27

28

29

30 SZMOG

31

32

33

34

35

36

37

38

39 Készitette:  Bogya Emese  György Krisztina  Kovács Krisztina  Kovács Melinda  Nemes Csilla XI.B. 2009.03.25


Letölteni ppt "Környezet szennyezése és védelme A Föld sorsa a mi kezünkben van, mert a "Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön" !!!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések