Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Környezet szennyezése és védelme

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Környezet szennyezése és védelme"— Előadás másolata:

1 Környezet szennyezése és védelme
A Föld sorsa a mi kezünkben van, mert a "Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön" !!! Környezet szennyezése és védelme A dia beszúrása a bemutatóba Mentse ezt a sablont bemutatófájlként (.ppt formátumban) a számítógépre. Nyissa meg azt a bemutatót, amelybe a képdiát be szeretné szúrni. A Diák lapon helyezze a beszúrási pontot az után a dia után, amely a képdia előtt fog állni. (Vigyázzon, ne jelölje ki a diát. A beszúrási pontot a két dia közé kell elhelyezni.) Válassza a Beszúrás menü Dia fájlból parancsát. A Diakereső párbeszédpanelen kattintson a Bemutató keresése fülre. A Tallózás gombra kattintva keresse meg a képdiát tartalmazó bemutatót, majd kattintson a Megnyitás gombra. A Diakereső párbeszédpanelen jelölje ki a képdiát. Jelölje be a Forrásformátum megőrzése jelölőnégyzetet. Ennek elmulasztása esetén a másolt dia a bemutatóban előtte lévő dia formátumát örökli. Kattintson a Beszúrás gombra. Kattintson a Bezárás gombra.

2 A környezetszennyezés az emberi társadalom környezetének kedvezőtlen irányú megváltoztatása, a környezeti elemek, levegő, víz, talaj előnytelen összetétel-változásával és minőségromlásával járó tevékenység, illetve jelenség vagy maga az előnytelen összetétel-változást és minőségromlást okozó anyag.

3 A környezetszennyezés lehet:
fizikai (zajszennyezés, hőszennyezés, fényszennyezés) kémiai (szennyvíz, talajszennyezés, túlzott agrokemizálás) biológiai természetű (mesterségesen átalakított vagy tájidegen élőlények alkalmazása).

4 Hulladékok lebomlási ideje:
Pamutruha: 1-5 nap Kötél: 3-14 hónap Papír: 2-5 hónap Tejesdoboz: 5 év Nejlonzacskó: év Pelenka: év Konzervdoboz: év Sörösdobozok műanyag karikája: 450 év Zöld üveg: 1 millió év Műanyag flakon: soha(!)

5 Döntsd el hogy te melyik csoportba tartozol.

6

7

8 A halál oka: környezetszennyezés
Az Egészségügyi Világszervezet elõször készített olyan listát, amely a környezetszennyezés okozta halálozási adatok alapján sorrendbe állítja a világ országait. A szennyezett víz és levegõ, a magas UV-sugárzás, a méltatlan munkakörülmények, valamint a mezõgazdasági mûvelés okozta természeti katasztrófák tavaly a szervezet becslése szerint 13 millió ember halálát okozták.

9 Egy év alatt 13 millióan haltak meg a szervezet szerint annak köszönhetõen, hogy környezetük nem volt méltó az emberi élethez. Az idei adatok annyiban különböznek a tavalyitól, hogy immáron országokra lebontva látható, hol, milyen mértékben okozta a környezetszennyezés az emberek halálát. A sort Angola, Kongó, Mali és Afganisztán vezeti, de az európai régióhoz számított Azerbajdzsán illetve Románia sem áll éppen elõkelõ helyen a ranglistán.

10 Azerbajdzsánban ezer gyerekbõl 90 nem éli meg az öt éves kort – elsõsorban a környezet okozta betegségeknek köszönhetõen. Romániában ezer gyerekbõl 20, Bulgáriában 15, Lettországban 11, Magyarországon 8 gyerek hal meg a környezetszennyezés következtében ötödik életéve elõtt.

11 A természeti környezetet napjainkra az ember technikai tudásával leigázta, erőit kiaknázza, kincseit értelmetlenül pusztítja. Az ipar olyan termékeket állít elő, amelyek többé-kevésbé a javunkat szolgálják. A gyártási folyamat azonban többnyire szennyezi a levegőt, a vizet és a talajt.

12 Az élethez elengedhetetlenül szükséges a tiszta levegő
Az élethez elengedhetetlenül szükséges a tiszta levegő. Leggyakoribb és legjelentősebb szennyezőanyag a freon, amelyet korábban a hűtőszekrények gyártásakor, valamint az aeroszolos termékeknél sikerrel alkalmaztak. Később derült csak ki, hogy a freon a légkörbe kerülve elvékonyítja az ózonréteget, ennek következtében fokozottan ki vagyunk téve a napsugárzás káros hatásainak – növekszik a bőrrákos megbetegedések száma. Másik komoly probléma a radioaktív sugárzás, mely több nemzedék, generáció életét és egészségét veszélyezteti – elsősorban az osztódó szöveti sejtek, és az ivarsejtek a legérzékenyebbek. Az örökítő anyag károsodása következtében a leszármazottakban jönnek létre rendellenességek – megnő a torzszülöttek, rákbetegségek gyakorisága. Igen jelentős probléma – főként a nagyvárosokban a szmog, mely kedvezőtlen meteorológiai és szennyezési körülmények között jön létre

13 A természeti környezet másik legfontosabb eleme a víz, hiszen az emberi szervezet a legkisebb vízvesztést is nehezen viseli el. Az ember ivóvíz igénye napi 2-3 liter. A vízben jelenlévő szennyező anyagokkal a populáció minden tagja érintkezésbe kerül. A jó és tiszta ivóvíz nemcsak lokális, vagyis helyi, hanem globális probléma is, mert a szennyvíz elvezetés és tisztítása nem minden területen megoldott. A helytelenül kezelt szennyvíz a talaj és annak ivóvízkészletét fertőzi. Ha a természetes vizeket szerves és szervetlen anyagokkal túlterhelik, az algák elszaporodnak, a vízi szervezetek kipusztulnak, és az élő víz holt vízzé válik. Nagyon jó példa a vízszennyezés következményeire a Tiszát terhelő többszörös vegyi szennyezés, ami totális természeti katasztrófát okozott.

14 A vizek szennyezőanyagainak hatása az emberi szervezetre:
1.)  Nitrát tartalmú kútvizek: methaemoglobinaemiát okoz – kék csecsemő. A nitrát hatására létrejön a methaemoglobin, amely nem tudja ellátni az oxigén szállító funkciót. 2.)  A mangán és vasszegény vizek anaemiát okoznak 3.)  A jódszegény vizek endémiás golyvát okoznak. 4.)  A magas fluor és arzéntartalom a strumák keletkezésében játszik szerepet. 5.)  A magas nátrium tartalmú ivóvíz kockázati tényező a magas vérnyomás kialakulásában.

15 Struma

16 A N E M I

17 ZAJSZENNYEZÉS

18 FÉNYSZENNYEZÉS

19 SZENNYVIZ

20 VIZSZENNYEZÉS

21

22

23

24

25 TALAJSZENNYEZÉS

26

27

28

29

30 SZMOG

31

32

33

34

35

36

37

38

39 Készitette: XI.B. Bogya Emese György Krisztina Kovács Krisztina
Kovács Melinda Nemes Csilla XI.B.


Letölteni ppt "Környezet szennyezése és védelme"

Hasonló előadás


Google Hirdetések