Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hogyan kapcsoljuk egymáshoz a szavakat? Gyakorlás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hogyan kapcsoljuk egymáshoz a szavakat? Gyakorlás."— Előadás másolata:

1 Hogyan kapcsoljuk egymáshoz a szavakat? Gyakorlás

2 Ábrázold az alanyi és az állítmányi szókapcsolatok vázát! Változtasd meg a szórendet a mondatokban! Példa: Ráncos arcát ritka szakáll borította. szakállborította ritkaarcát ráncos Ritka szakáll borította ráncos arcát.

3 Oldd meg a feladatokat! Ábrázold az alanyi és az állítmányi szókapcsolatok vázát, és változtasd meg a szórendet a mondatokban! 1. Jakab, a késes, abban a pillanatban zendített rá. 2. Te várd meg Annát a vasútállomáson! 3. Itt-ott a vizek derült, ezüst fényben csillámlottak ki a barna sártömegek közül. 4. Időnként felrebbent előttem egy-egy csekkegő szalonka.

4 Megoldás 1. Jakab, a késes, abban a pillanatban zendít rá. Jakab(rá) zendít a késesa pillanatban abban A késes Jakab abban a pillanatban zendített rá. Abban a pillanatban Jakab, a késes, rázendített. Abban a pillanatban zendített rá Jakab, a késes.

5 Megoldás Te várd meg Annát a vasútállomáson! te(meg) várd Annáta vasútállomáson Annát te várd meg a vasútállomáson! Várd meg te Annát a vasútállomáson! A vasútállomáson te várd meg Annát!

6 Megoldás Itt-ott a vizek derült, ezüst fényben csillámlottak ki a barna sártömegek közül. a vizekcsillámlottak ki itt-ottfénybena sártömegek közül derültezüst barna Itt-ott ezüst, derült fényben csillámlottak ki a vizek a barna sártenger közül.

7 Megoldás Időnként felrebbent előttem egy-egy csekkegő szalonka. szalonkafelrebbent csekkegőidőnkéntelőttem egy-egy Egy-egy csekkegő szalonka rebbent fel előttem időnként. Felrebbent előttem időnként egy-egy csekkegő szalonka. Előttem rebbent fel időnként egy-egy csekkegő szalonka.

8 Játsszunk a mondatjelentéssel! Tegyétek ki a vesszőket a mondatértelmezésetek szerint! (többféle megoldás lehetséges) A királynőt megölni nem kell félnetek jó ha mindenki egyezik én nem ellenzem.

9 A játék megoldása 1. A királynőt megölni nem kell, félnetek jó, ha mindenki egyezik, én nem, ellenzem. 2. A királynőt megölni nem kell félnetek, jó, ha mindenki egyezik, én nem ellenzem.


Letölteni ppt "Hogyan kapcsoljuk egymáshoz a szavakat? Gyakorlás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések