Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az energiatermelés és fogyasztás rendszerszemléletű megközelítése Zalatnay László,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az energiatermelés és fogyasztás rendszerszemléletű megközelítése Zalatnay László,"— Előadás másolata:

1 Az energiatermelés és fogyasztás rendszerszemléletű megközelítése Zalatnay László,

2 A világ baja nem az, hogy valamit rosszul csinálunk, hanem az, hogy rosszat csinálunk. Ha végre jót csinálnánk (akár rosszul is) az eredmény (legfeljebb kisebb) jó lesz, míg ha rosszat akarjuk jobban csinálni nagyobb rossz lesz az eredmény Agócs József

3 A magyar energiapolitika főbb alapelvei: a.Az energiaellátás biztonsága. b.A környezetvédelem c.Az energiatakarékosság, a megújuló energiahordozók, az energiahatékonyság. d.A legkisebb költség elvének - a versenyelemek fokozatos bővítésével. e.A szénbányászat helyzetének rendezése. f.Piackonform szervezeti, tulajdonosi, közgazdasági és jogi szabályozási környezet megteremtése annak érdekében, hogy az energiafogyasztók védelme megvalósuljon, és a magyar energiagazdaság fokozatosan képes legyen alkalmazkodni a majdan kialakuló egységes európai energiapiachoz.

4 Milyen módon vagyunk vajon képesek a fenti célokat megvalósítani? A) Klasszikus megközelítés: A jogi és gazdasági szabályzók segítségével 4 alternatív irány bontakozik ki a meglévő energetikai gondjaink orvoslására: Új energiaforrásokat találunk Takarékoskodunk, azaz csökkentjük igényeinket Javítjuk az energiafelhasználás hatékonyságát Egyre jobban a megújuló energiaforrásokra támaszkodunk

5 Energiaforrások a Földön

6 Milyen módon vagyunk vajon képesek a fenti célokat megvalósítani? B) Strukturális megközelítés Mottó: „Egyetlen probléma sem oldható meg abban a szemléletben, amelyben az létrejött” Albert Einstein A társadalom energiaigényét annak termelési és fogyasztási mintázata, rendszerei határozzák meg

7 Néhány hazánkban is előállítható élelmiszer származási helye

8 termék származási helymegtett út (km) őszibarack Spanyolország 2000 zöld alma Olaszország 800 dinnye Görögország1100 sárgarépa Hollandia 1160 zöldpaprika Marokkó 2700 mazsola Irán 3000 fokhagyma földimogyoró Kína 7300 csirkehúsBrazília12000 szőlő Olaszország 800 körte Olaszország 800 tésztás leves(instant)Vietnam 8000 gombakonzerv Kína 7300 szőlőzselé lekvárEgyesült Államok 7000-10000 gyöngyhagyma konzervOlaszország 800 fehérboros káposztakonzerv Németország 700-950 salátaöntetHollandia 1160 c h ilis babSvájc 800 csirkés salátaFranciaország 1200 rizsIndonézia 10300 olajos halThaiföld 8200

9 Az épületeink energia igénye teljes életciklus alatt. ÉpítésÜzemeltetés

10 Egy család energiafelhasználásának százalékos megoszlása

11

12 Energetikai célú intézkedések Szakértelem biztosítása, fejlesztése Energiahatékonyság támogatása Megújuló energiaforrások elterjesztése Strukturális célú intézkedések. Komplex tájgazdálkodás támogatása Helyi termelői és fogyasztói rendszerek támogatása Oktatás-képzés-ismeretterjesztés Érdekegyeztetés-közösségi terezés Anyag és energiaintenzitás csökkentésével járó termelés és szolgáltatás támogatása Tudásigényes folyamatok támogatása Alternatív technológiák, lakossági szintű alkalmazásának elterjesztése. Hogyan egyeztethető össze a kétféle megközelítés?

13 A társadalom javuló életminőségéhez szükséges megfelelő tulajdonságokkal rendelkező energiaellátás, a társadalom termelői és fogyasztói struktúrájának elemzésén és változtatásán keresztül lehetséges.

14 Mennyit fogyaszt az autód?  X liter benzint, amit tankolsz.  + 0,4 x X liter, ami ahhoz, kell, amíg a kúthoz ér a benzin.  + Az az energia, amivel kibányásszák, feldolgozzák, összeszerelik, szállítják az autódat.

15 A bányától a felhasználásig. Energiaveszteségek az energiatermelés teljes szakaszában

16 Összegzés  Amíg nem vagyunk képesek az energia kérdését rendszerszemléletben kezelni, csak rosszat csinálhatunk (Egyre nagyobb hatásfokkal)  A termelői és fogyasztási struktúrát kell figyelnünk, mert az határozza meg a fogyasztási igényt  A technológia másodrendű kérdés, de fontos  A kulcs, a jólétünk zálogának a megértése, és a társadalom szocializálása. (???)


Letölteni ppt "Az energiatermelés és fogyasztás rendszerszemléletű megközelítése Zalatnay László,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések