Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mirtusz.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mirtusz."— Előadás másolata:

1 Mirtusz

2 MEGJELENÉSE: A Földközi-tenger vidékéről származik.
Néhány évezred alatt számos változata, illetve alfaja alakult ki. A kiirtott kemény lombú erdők helyén felnövekvő macchia bozót egyik legjellegzetesebb növénye.

3 JELLEGZETESSÉGE: Örökzöld, dúsan elágazó, sűrű lombú, fa vagy cserje. Természetes élőhelyén 5–7 méterre is megnőhet. Fényes, sötétzöld levelei átellenesen állnak; rajtuk nemcsak középér, de a levél két szélén egy-egy fejlettebb oldalér is megfigyelhető.

4 Krémfehér mintegy 1,5 cm átmérőjű, illatos virágai maganyosak vagy 3-7 virágú álernyőbe csoportosulnak a levél tövében. A virágokat a hosszan kinyúló porzók teszik különlegessé. A virágbimbók gömbölyűek.

5 GYÜMÖLCSE: Gyümölcse sötét, kékeslila, egy- vagy sokmagvú, gömbölyű, borsónyi méretű bogyó , aminek tetejét a kehely koronázza. A bogyók a növényt virágzás után is igen látványossá teszik, ezért a közönséges mirtuszt sokfelé dísznövénynek ültetik.

6 FELHASZNÁLÁSA: Nemcsak virága és termése, de levele is
sok illóolajat tartalmaz,ezt főleg kozmetikai célokra használják. Bogyóiból lekvárt, illetve szesztfőznek: mirtuszlikőrnek piros és fehér változata is van. A bogyókat egyes vidékeken a borsot helyettesítő fűszernek használták.

7 ÉLETMÓDJA: Nyáron meleget, sok napsütést és lehetőleg
nedves talajt igényel. Igen rossz, sziklás talajonis megél. Mérsékelten fagytűrő; a száraz hideget nem viseli el.

8 Rendszertani besorolása:
Ország: Növények Törzs: Zárvatermők Osztály: Kétszikűek Rend: Mirtuszvirágúak Család: Mirtuszfélék Nemzetség:Mirtusz Faj: M. communis

9 KÖSSZÖNÖM A FIGYELMET


Letölteni ppt "Mirtusz."

Hasonló előadás


Google Hirdetések