Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Garay Adrienn

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Garay Adrienn"— Előadás másolata:

1 Készítette: Garay Adrienn
Tükrök Készítette: Garay Adrienn

2 A tükör mindennapos használati tárgyunk, így gyakran találkozunk vele
A tükör mindennapos használati tárgyunk, így gyakran találkozunk vele. A „működését” azonban jócskán kevesebben ismerik! Ebben a bemutatóban ezt a „működést” szeretném bemutatni különböző tükrök képalkotásával. Ne is húzzuk tovább az időt! Vágjunk bele!

3 Kezdem először is a síktükör képalkotásával!
A síktükör többnyire optikai berendezkedésekben (pl.: fénymutatókban) található a fénysugarak eltérítésére valamint a tükörkép létrehozására. A síktükör a tárgyakról mindig egyenes állású, a tárgyal megegyező nagyságú, látszólagos képet alkot. A tükör előtt található tárgy egy adott P pontjától kiinduló sugarakat a síktükör szétszórtan úgy veri vissza, mintha azok a tükör mögül egy P’ pontból indultak volna ki. A tükör mögött keletkezett kép ernyőn nem fogható fel ezért látszólagos képnek nevezzük!

4 Egy kis segítségképpen így néz ki a síktükör :
S ilyen rajzban illusztrálva a képalkotása:

5

6 Következik a gömbtükör képalkotása!
A gömbtükrökön belül beszélhetünk homorú illetve domború gömbtükrökről. Mindkét tükör egy R sugarú gömb felületének fényes részei.

7 A homorú tükör sugármenetei:
A homorú tükörre a tükör szimmetriatengelyével párhuzamosan beeső fénysugarakat a tükör úgy veri vissza, hogy azok egy pontban találkoznak. Ennek a pontnak a neve a fókuszpont. ( OF= ½ × R) O: Optikai középpont F: Fókuszpont

8

9 b) A fény útjának megfordíthatóságából következik, hogy a fókuszpontból kiinduló fénysugarakat a homorú tükör az optikai tengellyel párhuzamosan veri vissza.

10

11 c) A tükör az optikai középpontjába érkező sugarakat a tükör a szimmetriatengelyére szimmetrikusan veri vissza (ß=ß’)

12

13 A domború tükörnek a sugármenetei következnek! 
A domború tükörre a tükör szimmetriatengelyével (optikai tengelyével) párhuzamosan beeső fénysugarakat úgy veri vissza, mintha azok egy pontból (F) a tükör mögül indultak volna ki. Ezt nevezzük fókuszpontnak (OF= ½ ×R)

14

15 b) A fókuszpontba tartó fénysugarakat a tükör az optikai tengellyel párhuzamosan veri vissza.

16

17 c) A tükör középpontjába érkező sugarakat a tükör a szimmetria tengelyre szimmetrikusan veri vissza (ß=ß’)

18

19 A nevezetes sugármenetek segítségével a gömbtükrök által a tárgyakról alkotott képet könnyen megszerkeszthetjük ! Remélem élvezetes bemutató volt és hasznodra vált!  VÉGE 


Letölteni ppt "Készítette: Garay Adrienn"

Hasonló előadás


Google Hirdetések