Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1. SZINT: Kidolgozatlan, differenciálatlan ábra

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1. SZINT: Kidolgozatlan, differenciálatlan ábra"— Előadás másolata:

1 1. SZINT: Kidolgozatlan, differenciálatlan ábra
amelyet a rajzoló „ember”-nek nevez = a testrészek nem különülnek el – 1 pont Adjon hozzá: 4 pontot, ha az ábrán belül tagolásra utaló jelek láthatók. 5 pontot, ha az alap-ábrához nem kapcsolódó, végtag-kezdemények” vannak.

2 2. SZINT: fejforma, amelyhez kapcsolódó részek (karok vagy lábak)
tartoznak – 2 pont Adjon hozzá: 5 pontot, ha kezek is és lábak is vannak 1 – 1 pontot a következőkért

3 3. SZINT: a törzs érzékeltetése a következő módon történik
3. SZINT: a törzs érzékeltetése a következő módon történik. A két láb közötti rész lezárt, a karok elhelyezése a „fej-láb emberke” lábán, vagy az alsótest részeinek érzékeltetése a „fej-törzs” ábrán – 3 pont Még 1 – 1 pont a következőkért: Adjon hozzá: 4 pontot, ha a karok is és a lábak is ábrázolva vannak. 5 pontot, ha a lábak közötti rész ki van töltve, ÉS karok is csatlakoznak a lábakhoz, VAGY ha a karok és lábak is kapcsolódnak a fejformához.

4 4. SZINT: rajzoló vonalat húz a két láb közé és így alakítja ki a törzset – 4 pont
Adjon hozzá 1 pontot, ha a karok a fejből nőnek ki, 4 pontot, ha a karok a törzsből nőnek ki, 6 pontot, ha a törzsön osztás látható. Adjon hozzá 1-1 pontot a következőkért:

5 5. SZINT: „pálcika-lábaktól” függetlenül megformált, belső osztás nélküli törzs, beolvadó nyakkal; a végtagok csatlakoznak, de nem olvadnak bele a törzsbe – 5 pont Adjon hozzá: 0 pontot, ha a karok a fejből nőnek ki, 1 pontot, ha a figurának van lába, 1 pontot, ha a karok a deréktájról vagy annál kicsit magasabbról indulnak ki 2 pontot, ha a karok a vállmagasságból indulnak ki. Adjon hozzá: 4 pontot, ha a törzset egy középvonal (öv) osztja ketté, ha a szoknya és blúz ábrázolva van stb. tehát a törzs két, jól elkülöníthető részből áll. Adjon hozzá: 1- 1 pontot a megvastagított karokért, a megvastagított lábakért, kézfejekért, lábfejekért, a hajlított körvonalú végtagokért Adjon hozzá: 2 pontot az éles szögben behajlított végtagokért

6 6. SZINT: a testrészek némileg beleolvadnak a törzsbe a nyak a törzsbe olvad, VAGY a kar és kézfej, ill. a láb és lábfej összeolvad, VAGY 2 összeolvadás a fent említett 3-ból – 6 pont A nyak és a törzs összeolvadása: A kar és a kézfej összeolvadása: (egy összeolvadt kar elég!) A kézfej vonallal leválasztva! Ezekért nem jár pont! A lábfej és a láb összeolvadása: (egy összeolvadás elég!) A végtag nem pálcika! Ezekért nem jár pont!

7 6. SZINT: a testrészek némileg beleolvadnak a törzsbe
Mindhárom testrész összeolvad: Pontozás: 6 pont, ha összeolvad a fej és a törzs, akar és a kéz, vagy a láb és a lábfej. 2 pontot, ha a kar élesen hajlik Adjon hozzá: 2 pontot, ha a fentiek közül 2 összeolvadás is megfigyelhető 4 pontot, ha mind a három összeolvadás megfigyelhető 2 pontot, ha a törzs belülről osztott, vagy 2 részből áll (Egy meghajlított testrész is elég ahhoz, hogy pontot adjunk!) 2 pontot ha a láb élesen hajlik 1 pontot, ha enyhén hajlik a láb 1 pontot, ha a karok a váll magasságából nőnek ki. 1 pontot, ha enyhén hajlik a kar

8 7. SZINT: a karok vagy a lábak a törzsbe olvadnak, de nem mindkét féle testrész! (Az már egy nagyobb színt.) Fej-törzs és nyak-törzs összeolvadás is lehetséges – 7 pont Kar-törzs összeolvadás Láb-törzs összeolvadás

9 Pontozás: ha a karok vagy a lábak a törzsbe olvadnak, 7 pont. Adjon hozzá: 2 pontot, ha élesen hajlik a kar 2 pontot, ha élesen hajlik a láb 1 pontot, ha a kar a váll környékéről nő ki 1 pontot, ha enyhén hajlik a kar 1 pontot, ha enyhén hajlik a láb 2 pontot, ha a kar vagy a láb átfedi a törzset 2 pontot, ha a nyak a törzsbe olvad 2 pontot, ha a fej és a nyak összeolvad 2 pontot, ha a kézfej és a kéz összeolvad 2 pontot, ha a lábfej és a láb összeolvad 2 pontot, ha a törzs belülről osztott, vagy ha két részből áll

10 8. SZINT: a karok és a lábak csatlakoznak a törzshöz (és a nyak is beleolvad a törzsbe, ha az ábrázolás úgy kívánja) De nem tökéletes az összeolvadás! Pl.: a kéz ujjai és a kézfej, a láb ujjai és a lábfej nem csatlakoznak tökéletesen; a végtagok gumiszerűek.

11 Pontozás: 8 pontot adunk a figuráért,
amelynél valamennyi végtag összeolvad a törzzsel, vagy amelynél a kéz és a lábfej is összeolvad, de a körvonal még nem tökéletes, a végtagok gumiszerűek. Adjon hozzá: 1 pontot, ha a kézfej összeolvad a karral 1 pontot, ha az ujjak összeolvadnak a kézfejjel 1 pontot, ha a lábfej összeolvad a lábbal 1 pontot, ha a lábujjak összeolvadnak a lábfejjel 1 pontot, ha élesen hajlik a kar 1 pontot, ha élesen hajlik a láb 1 pontot, ha a kar átfedi a testet 1 pontot, ha a láb átfedi a másik lábat vagy a testet 1 pontot, ha a test átfedi a kart 1 pontot, ha a test/törzs körvonala kb. jó 1 pontot, ha a kar körvonala kb. jó 1 pontot, ha a láb körvonala kb. jó 1 pontot, ha a mell jelölve van a törzsön 1 pontot, ha a rövidülés jeleit mutatja a rajz.

12 9. SZINT: valamennyi testrész konzekvensen összeolvad
a végtagok és a nyak a fejhez, az ujjak a kéz- és a lábfejhez, amint az ábrázolás megkívánja. Az izületek ábrázolása jó; megjelenik az izomkontúr, a testrészek pl. mozgás ábrázolásnál átfedik egymást; ahol szükséges, jelölik a rövidülést; a test belső struktúrája néhány estben jelölve van. Pontozás: az alapfiguráért 9 pontot adunk. Adjon hozzá: 1 pontot, ha a kar élesen hajlik 1 pontot, ha élesen hajlik a láb 1 pontot, ha egy kar átfedi a törzset 1 pontot, ha egy láb átfedi a másik lábat vagy a törzset 1 pontot, MINDEN rövidülésben ábrázolt testrészért 1 pontot, ha a testrészek belső tagolása vagy az izomzat látszik 1 pontot, ha a rajzoló érzékelteti a testességet.

13

14 10. SZINT: valamennyi testrész konzekvensen összeolvad a végtagok és a nyak a fejhez, az ujjak a kéz- és a lábfejhez, amint az ábrázolás megkívánja. Az izületek ábrázolása jó; minden esetben van izomkontúr, a testrészek pl. mozgásábrázolásnál átfedik egymást; mindenütt ahol szükséges, jelölik a rövidülést; a test belső struktúrája számos estben jelölve van. A test arányai helyesek. (A felnőtt figura magassága 7 és félszer akkora, mint a feje, s a többi testrész arányai ezeknek megfelelőek.) A rajzoló egy meghatározott arányrendet követ, mint pl. Leonardo, Rembrandt vagy a Superman rajzolója. Pontozás: Az alapfiguráért 10 pontot adunk. A hozzáadható pontszámokat a szerző nem jelöli, de alkalmazhatjuk a 9. szintnél jelzett pontozást itt is.

15


Letölteni ppt "1. SZINT: Kidolgozatlan, differenciálatlan ábra"

Hasonló előadás


Google Hirdetések