Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Internet az oktatásban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Internet az oktatásban"— Előadás másolata:

1 Internet az oktatásban
Információkeresés és -szűrés A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta.

2 Információkeresés az Interneten
Keresőgépeket (pl. akkor érdemes használnunk, ha gyorsan szeretnénk, speciális információhoz jutni, egy dokumentumban lévő kifejezést akarunk megtalálni konkrét termékre keresünk (Fiat Stilo 1.6) Témakatalógust (pl.: akkor érdemes használnunk, ha a témakör fontos, válogatott webhelyeit tekintenénk át Mivel nagyon sok szolgáltatás és keresési technika elterjedt az Interneten, érdemes mindig az adott kérdés jellege alapján választanunk a lehetőségek között. Ha a keresőgépekkel és témakatalógusokkal nem értük el a kívánt eredményt, próbálkozhatunk egyéb technikákkal. A népszerűbb márkák, terméknevek, kulcsszavak szerepelhetnek domainnévként. Különösen cégeknél, márkáknál lehet célravezető ez a módszer (pl. Az elmúlt 24 óra eseményei a technológia korlátai miatt nem jelenik a keresőgépeken vagy a katalógusokban. Ilyenkor érdemes a hírportálok ( hírgyűjtemények ( napilapok ( weblapjai között böngészni.

3 Internetes keresők indexadatbázis - linkeken keresztül végiglátogatott dokumentumok kivonatos formában Google – a legnépszerűbb, legtöbb találatot adó Keresőháború – most van kibontakozóban, elsősorban a Google uralmának megtörésére Altavista – és a fordítószolgáltatása Vizsla – magyarok közt a legnépszerűbb A keresőgépek (programok) állandóan pásztázzák a hálózatot, az egyes oldalakra linkeken keresztül jutnak el és indexadatbázist készítenek. A felhasználó által megadott szavak alapján ebben az indexadatbázisban keresnek. A keresőoldal célja, hogy a legszínvonalasabb, legrelevánsabb oldalakat előre helyezze a találati listában. A keresők kezdetben a keresett szó előfordulási gyakorisága alapján rendezték sorba a találatokat, így azonban sok fontos tartalom rejtve maradt (értsd nem került előre a találati listán). A Google készítői úgy okoskodtak, hogy minél fontosabb egy oldal az adott téma szempontjából, annál több link mutat rá, a sorrend megállapításánál tehát az oldalak hivatkozásainak számát is figyelembe veszik. A Vizsla (vizsla.origo.hu) az egyik legnépszerűbb magyar keresőprogram tematikus, böngészhető katalógussal.

4 Metakeresők több kereső rendszer eredményeit felhasználva, azok eredményeit kombinálja MetaCrawler Dogpile Vivisimo – alcsoportokba rendezi a találatokat Ariadnet – magyar metakereső

5 Keresési technikák Logikai operátorok AND – X és Y egyszerre megtalálható OR – X vagy Y megtalálható NOT – X nem található meg Pontos keresőkérdés Több kifejezés a Google-on speciális, másutt részletes keresés Keresi technikák A hatékony keresés kulcsa a pontosan megfogalmazott keresőkérdés. Lehetőleg több fogalmat is használjunk a keresésnél. egyetlen kulcsszóra sokszor mérhetetlen sok találatot kapunk. Használjunk logikai operátorokat! Az egyértelmű szórendű kifejezéseket tegyük idézőjelbe, így a fogalom részei nem töltik meg feleslegesen a találati A Google beállítások oldalát használva átállíthatod a felület nyelvét, a megjeleníthető találatok számát, és hogy új ablakban nyíljon-e meg a megjeleníthető oldal. (Ha változtatni akarsz, ne felejtsd el menteni!)

6 Témakatalógusok hierarchikus, kereshető katalógus fő- és alosztályból
Intelektuális rend a webhelyek linkje és rövid leírás Regisztráció A besorolást emberek végzik kevésbé manipulálható Meghatározott számú, könnyen áttekinthető főosztályból áll, amelyem belül számos alosztály található. Az oldalak kiválasztását, besorolását a szolgáltatás alkalmazottai végzik, felügyelik, intellektuális rendbe állítva a website-okat. Lehetőség van a regisztrációra is, de ez nem jelenti automatikusan a webhely bekerülését a katalógusba. A bekerülés kritériumai: a forrás előreláthatólag hosszabb életű, a tartalma hihető, sok a látogatója, gyakran utalnak rá más források előnyei: keresőmanipulálással nem befolyásolható kevésbé „zajos” a keresés (kisebb a nem az általunk keresett témához kapcsolódó találatok száma) a katalógusban való megjelenés, már csak a bekerülés kritériumai miatt is, minőségi szűrő hátrány: a katalogizálás folyamata lassú sok a „halott” link sokat kell várni a katalógusba való bekerülésre

7 Yahoo Yahoo 14 témakörrel, 23 nyelvi verzió, 200 nemzeti katalógus
sok kiegészítő szolgáltatással Messenger – üzenetküldő My Yahoo - egyéni beállítások a webes felületen gyerekoldal A hierarchikus katalógus nyitóoldala 14 általános témakört kínál fel, amelyből kiindulva haladhatunk a szűkebb, specifikusabb témák felé, de tetszés szerint kereshetünk is a katalógusban. A portál természetesen internetes keresővel is segíti tájékozódásunkat, ahol weboldalak, képek mellett hírekre és termékekre is lehet keresni. A Yahoo! jelenleg 23 nyelvi verzióval, és mintegy 200 nemzeti katalógussal rendelkezik.

8 Témakatalógusok Vizsla katalógus - kezdőbetűs és hierarchikus katalógus Open Direcory Project About a legtöbbször látogatott és a legjobbnak ítélt oldal linkje Startlap az oldalak címe és linkje, valamint témafelelősök által szerkesztett lap.hu-k Webkat.hu – a magyar kulturális örökség részei Azokra Interneten található a magyar dokumentumokra lehet keresni a Webkat.hu-n, amelyeket az oldal szerkesztői a szellemi értékük alapján a kulturális örökség körébe tartozónak minősítettek. Ez a minőségi szűrés azonban inkább előnyére válik a katalógusnak, ha a gyűjtemény célkitűzéseit és korlátait figyelembe véve használjuk, és a magyar nyelvű tudományos, kulturális, szépirodalmi, politikai, gazdasági, ismeretterjesztő művek felkutatását várjuk tőle.

9 Elektronikus katalógus
a könyvtár dokumentumainak leírását tartalmazza (bibliográfiai adatok) Több könyvtár közös katalógusa – könnyebb a feldolgozás lelőhely-információ tájékozódás a szakirodalomban online szolgáltatások Az online katalógusok mellett egyéb interneten keresztül elérhető szolgáltatásokat nyújtanak a jobb könyvtári honlapok: más által kikölcsönzött művek online előjegyzése lejárati határidő online hosszabbítása (ha a könyvre előjegyzés van, a határidő nem módosítható) Az online katalógusokban az internetes keresőknél már megismert módon kereshetünk, azzal a különbséggel, hogy itt a szűkítések a dokumentum tulajdonságaiból következnek (cím, szerző, sorozat stb.).

10 OSZK Országos Széchenyi Könyvtár – minden magyar kiadvány
az OSZK katalógusa tól hazai kiadású könyvek Digitális Corvina – Mátyás könyvtárának digitális rekonstrukciója Libinfo –internetes tájékoztatás OSZK Katalógus – Amicus adatbázis tartalmazza: tól a hazai kiadású könyvek, sorozatok től napjainkig az OSZK külföldi könyvállományának adatbázisa - az OSZK teljes periodika állománya. Internetes tájékoztatás Libinfo A felhasználók webes felületen feltett kérdéseire a könyvtárosok, az internetes információkeresés mesterei válaszolnak 2 munkanapon belül.

11 Elektronikus katalógus 2.
MOKKA 17 könyvtár közös katalógusa Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár információk a tagkönyvtárakról, hosszabbítási lehetőség - a katalógus

12 Külföldi könyvtárak British Library – csaknem 20 millió tételes katalógus digitalizált könyvtári kincsek Library of Congress

13 Digitális könyvtár digitális anyagok rendszerezett, kereshető gyűjteménye formátumok (doc, txt, pdf, html, avi, mp3 stb.) digitalizált, illetve eleve digitális formában születő dokumentumok főleg szövegalapú A digitális könyvtár gyűjteményében szerepelnek a nyomtatott dokumentumok átírásával keletkező, „digitalizált” objektumok, illetve az eleve digitális formában születők is. A szövegalapú dokumentumokat a legtöbb helyen többféle formátumban is megtaláljuk. A szövegalapú dokumentumokkal kapcsolatban, amik a legnagyobb számban vannak jelen a digitális könyvtárakban, az egyik legnagyobb probléma az ideális formátum megtalálása, ami könnyen kereshető, formázható, módosítható, nyomtatható és szabadon elérhető. Mivel ezt még nem találták meg, a legtöbb helyen többféle formátumban is megtaláljuk a műveket.

14 MEK Magyar Elektronikus Könyvtár majd 5000-es állomány szerzői jogok – itt is figyelembe kell venni visszamenőleg is ellenőrzik a szövegeket VMEK – vakoknak szóló, grafikától mentes oldaluk MEK 1.0 – az első MEK felület „Száz szép kép” szöveggyűjtemény Az Interneten a kilencvenes évek első felében jelentek meg az első magyar nyelvű digitalizált művek ben indult a Magyar Elektronikus Könyvtár, 1997-ben kezdte meg működését a magyar nyelvű szépirodalmat és szakirodalmat szolgáltató Neumann János Digitális Könyvtár. Később sok száz könyvtár, múzeum és levéltár kapcsolódott be a nemzeti kulturális örökség digitalizálásába, kihasználva a pályázati lehetőségeket.

15 Digitális könyvtár 2. Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ az audiovizuális dokumentumok nemzeti gyűjtőhelye Digitális Irodalmi Akadémia 62 szerző műve Bibliotheca Hungarica Internetiana – klasszikus szerzők Terebess E-Tár – ázsiai, illetve tradicionális kultúra Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ A Neumann Könyvtár küldetése, hogy az audiovizuális dokumentumok nemzeti gyűjtő- és szolgáltató helyévé váljék. Legfontosabb tevékenységei: aktív részvétel a magyar kulturális örökség digitalizálásában és a digitalizálási tevékenység koordinálása; WebKat.hu - a magyar kulturális örökség körébe tartozó dokumentumok katalógusa a közgyűjteményi adatbázis építése – szintén a Webkat.hu-ban adatgyűjtés a magyar CD-ROM és DVD lemezekről, illetve CD-ROM-kiadás. Az általuk digitalizált és a saját szerverükön szolgáltatott szép- és szakirodalom fő területei: a Digitális Irodalmi Akadémia, 62 szerző közel műve, a műveken kívül tartalmazza a szerzők fényképét, életrajzát, bibliográfiáját, a teljes szövegben való keresési lehetőséggel. a Bibliotheca Hungarica Internetiana, irodalomtörténész szakemberek által kiválasztott „legfontosabb” klasszikusok a Klasszikus költők összes versei

16 Digitális könyvtár 3. Gutenberg Project – a legrégebbi gyűjtemény több mint ebook a Columbia lexikon tárgyszava alapján a téma linkgyűjteménye –

17 Elektronikus folyóiratok és adatbázisok
hozzáférés online módon vagy CD-ROM-on ingyenes vagy előfizetéses IP-azonosítás – jelszavas bejelentkezés „szürke irodalom” – nem profitorientált tudományos műhelyek Az elektronikus folyóiratoknak létezik ingyenes és előfizetés formájuk, kezdetben a nyomtatott folyóirathoz járt az online hozzáférés, ma már sokszor külön-külön fizetni kell értük. A hozzáférés történhet IP-azonosítással (csak bizonyos számítógépekről), illetve jelszavas bejelentkezéssel. Az elektronikus folyóiratok tartalmazhatják a cikkek címét, a szerzők nevét, rövid referátumot és a kulcsszavakat, sőt esetleg a teljes szöveget. A szürke irodalom az egyetemi, kormányzati, üzleti és vállalati szférában keletkező nyomtatott és digitális dokumentumok, amelyek nélkülözik a kereskedelmi kiadók ellenőrzését.

18 Szótárak Arcanum adattárak
Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) Web of Science – citációs index Science Direct – a világ legnagyobb tudományos információ gyűjteménye, testreszabható tájékoztató funkció Szótárak Arcanum adattárak Az Elektronikus Információszolgáltatás célja, hogy a felsőoktatás és a tudományos kutatás számára az elektronikus információforrásokat központilag vásárolja meg, így lényegesen több információt, szélesebb felhasználói körnek, kedvezőbb áron lehessen biztosítani.


Letölteni ppt "Internet az oktatásban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések