Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ha nem tudod kezelni az érzelmeidet, akkor elsodorhatnak téged, mint egy nagy vihar a vitorlást. Hogyan kezeled az érzelmeidet? - Az élet minőség azon.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ha nem tudod kezelni az érzelmeidet, akkor elsodorhatnak téged, mint egy nagy vihar a vitorlást. Hogyan kezeled az érzelmeidet? - Az élet minőség azon."— Előadás másolata:

1

2 Ha nem tudod kezelni az érzelmeidet, akkor elsodorhatnak téged, mint egy nagy vihar a vitorlást. Hogyan kezeled az érzelmeidet? - Az élet minőség azon múlik, vagy bukik! Pl. Milyenek lesznek a kapcsolataid? Pl. Milyen igazi sikereid lesznek?

3

4 Érzelmi Intelligencia 1.Önismeret: Mennyire ismered fel az érzelmeidet? 2.Ön-management: Mennyire tudod kezelni az érzelmeidet? 3.Mennyire ismered fel mások érzelmeit? 4.Kapcsolat management: Menyire tudsz segíteni másoknak, akik érzelmi konfliktusban vannak? 5.Mint vezető, mennyire tudsz segíteni másokat akik érzelmileg mélyponton vannak?

5 1. Önismeret: Mennyire ismered fel az érzelmeidet? El tudod mondani, hogy mit érzel? pl. házasság elején pl. ma este Szükségünk van, hogy megismerjük az érzelmeket

6 A sötét érzelmek négy fő kategória Gondoljunk arról hogy milyen lelki állapotban kerűlünk amikor egy nehéz konfliktusban kerültűnk vagy egy szenvedés. 1. Szomorúság 2. Harag 3. Bűntudat 4. Félelem

7 Különböző fokok vagy intenzitások vannak Szomorúság, vagy szívfájdalom: Keserűség, elcsüggedés, levertség, rosszkedvűség, depresszió, bánat, kiábrándultság, gyász, önsajnálat, kilátástalan. IRIGYSÉG Harag vagy düh: - indulatos, mérges, bosszankodik, gyűlölet, bosszú. Bűntudat(ami nem bánt), szégyen (nyilvános lett a bűnöm), lelkiismeret fordulás (bánt), vagy másik szóban: önvád, magamat kárhoztatom. Félelem és aggodalom: Tehetetlenség, képtelenség, izgalom, kétségbeesés, lámpaláz, rettegés, szorongás, pánik, ijedtség, irtózás. FÉLTÉKENYSÉG

8 Mitől vannak érzelmek? Az érzelmeknek van egy előfeltétele! Valaminek fontossá kell válnia számodra. Mi az, ami számodra értékes? Pl. Az X-faktorban miért annyira intenzívek az érzelmek? Pl. Buddhának megoldás.

9 2. Ön-management: Mennyire tudod kezelni az érzelmeidet? Két dologtól függ! A. Mennyire veszed észre a helyzetet, amitől az érzelmek beindulnak? Pl. Szabadszombat alkalom, amikor más tartotta az előadást! És jól sikerült! (Hogyan éreztem magamat?)

10 B. Hogyan értékeled a helyzetet? Két ember teljesen másképpen láthatja a helyzetet. Az érték rendszeredtől függ vagy világnézetedtől. Mi az, ami fontos neked vagy igazi érték? Hogyan látod ezt a világot? Pl. Irígy vagy valakinek a Mercédeszére. Pl. X-Faktor: Ha nagyon fontos, hogy híres énekes legyél… Pl. Szabadszombat előadás

11 Mit látsz? A pohár félig tele van, vagy félig üres? Pesszimista vagy optimista vagy? Pl. A házastársadnak a jó tulajdonságait vagy a rosszat veszed észre? A pozitív gondolkodás nagyon fontos!! Goleman és mások erre teszik a hangsúlyt!

12 Mit látsz?

13 Mivel a mi érzelmi állapotunk azon múlik, hogy hogyan látjuk a helyzetünket, Isten olyan merész dolgot mer parancsolni, hogy mindenkor örüljünk! Ap. Csel. 5:41-41 Azok hallgattak rá, 40 előhívták az apostolokat, megverették őket, azután megparancsolták nekik, hogy ne szóljanak Jézus nevében, és azzal elbocsátották őket. 41 Ők pedig örömmel távoztak a nagytanács színe elől, mert méltónak bizonyultak arra, hogy gyalázatot szenvedjenek az ő nevéért; Az értékrendtől függ: Hogyan látod ezt a világot? Hit áltál? Ez több mint pozitív gondolkodás! Aki nagyon racionális vagy fóbiáktól szenved, nagyon nehezen tud váltani és másképpen látni a világot!

14 Rövid Összefoglalás: Mennyire ismered fel az érzelmeidet? Mennyire veszed észre a helyzetet, amitől az érzelmek beindultak? Mi az, ami számodra értékes? Hogyan látod ezt a világot?

15 3. Mennyire helyesen ismered fel mások érzelmeit? - Pl. Evangélizációs képzés. -Pl. Kislányaim hazajönnek -pl. Szoktál figyelni másokra és megkérdezed, hogyan érzik magukat? „Hogy vagy? Mi újság?” (Nagy hangsúlyt fektetnek erre)

16 4. Kapcsolat management: Mennyire tudsz segíteni másokat, akik érzelmi konfliktusban vannak? Az érzelem központú terápia. pl. segíti a feleséget, hogy kifejezhesse hogyan érzi magát valójában, mi van a harag mögött. (Ne támadja vagy kritizálja a férjét.) pl. Az én férjem sose figyel rám! pl.segíti a férjet, hogy empátiával hallgassa meg a feleségét (Ne védekezzen vagy ne vonuljon el.) pl. másképp kell látnia a feleségét

17 5. Mint vezető, mennyire tudsz segíteni másoknak, akik érzelmileg mélyponton vannak? Mivel az érzelmek elárulják, hogy mi az ami fontos nekünk, mások látják az igazi karakterünket. A jó vezetőnek fontos mások terhe és ez könnyen észrevehető. Szenvedély van. Az érzelmi intelligencia segít abban, hogy fel tudjunk állni újra, miután nagyot estünk!

18 Mit tudsz mondani valakinek, aki maga alatt van? Érzelmileg padlón vannak, mert nagy hibát követett el vagy elrontott valamit? Pl. egy kapcsolatot tönkretették vagy vizsgát elszúrtak Az összes érzelem közül a lelkiismeret fordulás tud a legjobban padlóra tenni. Már tapasztaltad? Ilyenkor mi lehet csinálni ezzel a kellemetlen érzéssel? A világ azt mondja, hogy nem szabad foglalkozni fele. Inkább gondolkodj pozitívan!

19 De valójában ki tudjuk-e kapcsolni a lelkiismeretünket? A film szerint és a Biblia szerint nem! Olyan mint egy lufi a víz alatt. Vágy és Vezeklés

20 Mert Istentől van a lelkiismeretünk, csak Ő tud újra örömet, békességet adni. Ő tud megbocsátani! Nála van igazi Katarzis! Jézus Krisztus meghalt az összes hibánkért és bűneinkért. Krisztus miatt Isten nem haragszik többet! 1 Ján. 1:9 Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. Tudsz Krisztusban bízni?

21 Amikor hiszünk az evangéliumban, Isten betölt minket az Ő lelkével és annak a gyümölcsével: A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás Az érzelmi intelligencia legfontosabb és legügyesebb lépés


Letölteni ppt "Ha nem tudod kezelni az érzelmeidet, akkor elsodorhatnak téged, mint egy nagy vihar a vitorlást. Hogyan kezeled az érzelmeidet? - Az élet minőség azon."

Hasonló előadás


Google Hirdetések