Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A HŰTŐKOMPRESSZOR JELLEGGÖRBÉI Szakmai ismeretek A3 TÉTEL - Vázolja fel a hűtőkompresszor jelleggörbéit! - Magyarázza a hűtőteljesítmény, a felvett villamos.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A HŰTŐKOMPRESSZOR JELLEGGÖRBÉI Szakmai ismeretek A3 TÉTEL - Vázolja fel a hűtőkompresszor jelleggörbéit! - Magyarázza a hűtőteljesítmény, a felvett villamos."— Előadás másolata:

1 A HŰTŐKOMPRESSZOR JELLEGGÖRBÉI Szakmai ismeretek A3 TÉTEL - Vázolja fel a hűtőkompresszor jelleggörbéit! - Magyarázza a hűtőteljesítmény, a felvett villamos teljesítmény, a fajlagos hűtőteljesítmény és a teljesítménytényező alakulását az elpárolgási és a kondenzációs hőmérséklet függvényében! - Értelmezze a teljesítménytényező hatását a hűtőberendezés gazdaságosságának alakulására! - Magyarázza a teljesítménytényező ökológiai hatását (TEWI)!

2 Az ideális kompresszor Az elméleti hűtőkörfolyamat veszteségmentes adiabatikus, azaz izentropikus kompressziót vesz alapul. Megvalósítása ideális kompresszort tételez fel. Az ideális kompresszor jellemzői: - a hengernek nincsen káros tere; azaz az L L lökethosszal és a D henger átmérővel meghatározott lökettérfogat azonos a hengertérfogattal; - a szívó-, illetve a nyomóütemben a hengerben uralkodó p H nyomás azonos a P Kl szívó-, illetve a P K2 nyomócsonkbani nyomással; - a szállított hűtőközeg és a kompresszor szerkezeti részei között sem hőcsere, sem súrlódás, sem a nyomó oldalról a szívóoldalra való visszaáramlás nincsen; tehát a kompresszió izentropikus.

3 IDEÁLIS KOMPRESSZOR JELLEGGÖRBÉJE

4 A valóságos kompresszor A valóságos kompresszor hengerében megvalósuló folyamat veszteséges - a hengernek Vo káros tere is van; a hengernek van olyan térrésze, amelyet a két holtpont között alternáló mozgást végző dugattyú nem tud kiüríteni. A hengertérfogat tehát aV L löket és Vo károstér térfogat ösz- szege V H = V L + Vo; A kitolás végén a káros tér térfogatát nagynyomású túlhevített gőz tölti ki, amely a dugattyú ellentett irányú mozgása során (szívóütem) expandál, csökkenti a beszívható friss hűtőközeg térfogatot; - a henger működő részében az áramlási veszteségek miatt a szívás során a P H nyomás kisebb a szívócsonkban uralkodó P Kl nyomásnál, a kitolás során pedig nagyobb a nyomócsonkban uralkodó P K2 nyomásnál; - a szállított hűtőközeg és a szerkezeti részek között változó irá- nyú hőcsere jön létre; - a tökéletes tömör zárás nem biztosított.

5 VALÓSÁGOS KOMPRESSZOR JELLEGGÖRBÉJE

6 . A teljesítménytényező értéke mindig nagyobb mint 1, ezért sem helyes a hatásfok elnevezés, amit gyakran használnak. Ugyanakkor azt mondhatjuk, hogy a teljesítménytényező kifejezi a rendszer energetikai hatékonyságát, felvilágosítást ad, hogy a hűtőgép egységnyi villamos (mechanikai) teljesítményigény mellett, mekkora hűtőteljesítményt képes produkálni. Az összefiiggésből látható, a teljesítménytényező akkor a legmagasabb, ha az elpárologtatási hőmérséklet a lehető legmagasabb és a kondenzációs hőmérséklet a lehető legalacsonyabb.


Letölteni ppt "A HŰTŐKOMPRESSZOR JELLEGGÖRBÉI Szakmai ismeretek A3 TÉTEL - Vázolja fel a hűtőkompresszor jelleggörbéit! - Magyarázza a hűtőteljesítmény, a felvett villamos."

Hasonló előadás


Google Hirdetések