Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

- Vázolja fel a hűtőkompresszor jelleggörbéit!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "- Vázolja fel a hűtőkompresszor jelleggörbéit!"— Előadás másolata:

1 - Vázolja fel a hűtőkompresszor jelleggörbéit!
Szakmai ismeretek A3 TÉTEL - Vázolja fel a hűtőkompresszor jelleggörbéit! - Magyarázza a hűtőteljesítmény, a felvett villamos teljesítmény, a fajlagos hűtőteljesítmény és a teljesítménytényező alakulását az elpárolgási és a kondenzációs hőmérséklet függvényében! - Értelmezze a teljesítménytényező hatását a hűtőberendezés gazdaságosságának alakulására! - Magyarázza a teljesítménytényező ökológiai hatását (TEWI)!

2 Az ideális kompresszor
Az elméleti hűtőkörfolyamat veszteségmentes adiabatikus, azaz izentropikus kompressziót vesz alapul. Megvalósítása ideális kompresszort tételez fel. Az ideális kompresszor jellemzői: - a hengernek nincsen káros tere; azaz az LL lökethosszal és a D henger átmérővel meghatározott lökettérfogat azonos a hengertérfogattal; - a szívó-, illetve a nyomóütemben a hengerben uralkodó pH nyomás azonos a PKl szívó-, illetve a PK2 nyomócsonkbani nyomással; - a szállított hűtőközeg és a kompresszor szerkezeti részei között sem hőcsere, sem súrlódás, sem a nyomó oldalról a szívóoldalra való visszaáramlás nincsen; tehát a kompresszió izentropikus.

3 IDEÁLIS KOMPRESSZOR JELLEGGÖRBÉJE

4 A valóságos kompresszor
A valóságos kompresszor hengerében megvalósuló folyamat veszteséges - a hengernek Vo káros tere is van; a hengernek van olyan térrésze, amelyet a két holtpont között alternáló mozgást végző dugattyú nem tud kiüríteni. A hengertérfogat tehát aV L löket és Vo károstér térfogat ösz- szege V H = V L + Vo; A kitolás végén a káros tér térfogatát nagynyomású túlhevített gőz tölti ki, amely a dugattyú ellentett irányú mozgása során (szívóütem) expandál, csökkenti a beszívható friss hűtőközeg térfogatot; - a henger működő részében az áramlási veszteségek miatt a szívás során a PH nyomás kisebb a szívócsonkban uralkodó PKl nyomásnál, a kitolás során pedig nagyobb a nyomócsonkban uralkodó PK2 nyomásnál; - a szállított hűtőközeg és a szerkezeti részek között változó irá- nyú hőcsere jön létre; - a tökéletes tömör zárás nem biztosított.

5 VALÓSÁGOS KOMPRESSZOR JELLEGGÖRBÉJE

6 . A teljesítménytényező értéke mindig nagyobb mint 1, ezért sem helyes a hatásfok elnevezés, amit gyakran használnak. Ugyanakkor azt mondhatjuk, hogy a teljesítménytényező kifejezi a rendszer energetikai hatékonyságát, felvilágosítást ad, hogy a hűtőgép egységnyi villamos (mechanikai) teljesítményigény mellett, mekkora hűtőteljesítményt képes produkálni. Az összefiiggésből látható, a teljesítménytényező akkor a legmagasabb, ha az elpárologtatási hőmérséklet a lehető legmagasabb és a kondenzációs hőmérséklet a lehető legalacsonyabb.


Letölteni ppt "- Vázolja fel a hűtőkompresszor jelleggörbéit!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések