Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A NAGYNYOMÁSÚ (NYOMÓOLDALI) PRESSZOSZTÁT

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A NAGYNYOMÁSÚ (NYOMÓOLDALI) PRESSZOSZTÁT"— Előadás másolata:

1 A NAGYNYOMÁSÚ (NYOMÓOLDALI) PRESSZOSZTÁT
- Ismertesse a feladatát a hűtőberendezésben! - Ismertesse a működését és beszabályozásának menetét! - Ismertesse a csatlakoztatását a hűtőkompresszorhoz, elektromos bekötését! - Ismertesse az alkalmazhatóságát a kondenzációs nyomás szabályozására!

2 Nagynyomású presszosztát vagy túlnyomáskapcsoló olyan biztonsági automatika, amely leállítja a kompresszort, ha a nyomóoldali nyomás eléri a meg nem engedhető mértéket. A KP 5 típusú túlnyomáskapcsoló szerkezeti felépítése, s így működési modellje azonos a KP 1 kisnyomású presszosztátéval, de értelemszerűen a nyomóoldalon előforduló nyomásokhoz illesztett szabályozási és differenciatartománnyal. A nyomásérzékelőjét közvetlenül a hengerfejben a nyomó-kamrához kell csatlakoztatni. A vezetékben elzáró szerelvény nem lehet, a túlnyomáskapcsoló véletlen kiiktatásának veszélye elkerülése céljából. Kis hűtőkompresszoroknál, ahol a nyomókamrához közvetlen csatlakozási lehetőség nincs, a nyomó főelzáró szelep oldalsó csonkjára célszerű csatlakoztatni a túlnyomáskapcsolót, mert így a zárt nyomószeleppel való indulás esetére is véd. A túlnyomáskapcsolónak emelkedő nyomásra kell kikapcsolnia, tehát a kompresszormotor vezérlő áramkörébe az 1, és 2, érintkezőn keresztül kell bekötni.

3 Beszabályozása: A túlnyomáskapcsolónál a kikapcsolási nyomásérték Pkl = pmax + (0, ,3) bar. Beszabályozását a nyomóoldalra felszerelt feszmérő segítségével végezzük. A szabályozóorsóval a skálán a Pkl értéknél egy nagyobb nyomásértéket állítunk be. Előidézünk a nyomóoldalon lassú, folyamatos, jól megfigyelhető nyomásnövekedést. Vízhűtéses aggregátnáI a hűtővíz elzárásával, léghűtés esnél a kondenzátor ventilátorának kikapcsolásával, vagy a kondenzátor letakarásával. Amikor a növekvő nyomás kismértékben túlhaladta a Pmax értéket, a szabályozóorsó balra forgatásával (a kikapcsolási nyomásérték csökkentésével) kikapcsoljuk a gépet. Automatikus visszakapcsolású túlnyomáskapcsolónál a nyomáskülönbség értékét úgy kell beállítani, hogy minden esetben automatikusan vissza tudjon kapcsolni.

4 A KP 1 kisnyomású és a KP 5 nagynyomású presszosztát az azonos szerkezeti fe1épitésből kifolyólag KP 15. Ún. duópresszosztát formájában összeépíthető. Az LP(kis nyomás) nyomáscsatlakozót a szívóoldalra. a HP(nagy nyomás) nyomáscsatlakozót a nyomóoldalra kell csatlakoztatni.


Letölteni ppt "A NAGYNYOMÁSÚ (NYOMÓOLDALI) PRESSZOSZTÁT"

Hasonló előadás


Google Hirdetések