Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Folyadékszűrők (szakmai ismeretek C13 tétel) A hűtőrendszer nyomóágába építhető leggyakrabban használt típusok: A hűtőrendszerbe szerelt szűrők feladata.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Folyadékszűrők (szakmai ismeretek C13 tétel) A hűtőrendszer nyomóágába építhető leggyakrabban használt típusok: A hűtőrendszerbe szerelt szűrők feladata."— Előadás másolata:

1 Folyadékszűrők (szakmai ismeretek C13 tétel) A hűtőrendszer nyomóágába építhető leggyakrabban használt típusok: A hűtőrendszerbe szerelt szűrők feladata a kondenzált hűtőközegből kiszűrni a szilárd szennyeződéseket, megkötni a savgyantát és a nedvességet, ezzel biztosítva a hűtőrendszerre előírt tisztasági fokot.

2 Megfelelő szűrők alkalmazásával a hűtőberendezések hosszú ideig üzembiztosan működhetnek. A hűtőrendszer aktív elemeinek védelme (kompresszor, adagoló, mágnesszelep,szabályozószelepek) sokkal kifizetődőbb, mint azok eseteges kiszerelése, tisztítása, illetve cseréje. Ez a megrendelő szempontjából a szerelési munka minőségének megítélését is befolyásolja, mivel a néhány napos üzemet követő újbóli szétszerelés többletköltséggel jár. Kompakt szűrők A szűrőbetét összetétele: A típusú molekuláris szűrő szilikagél, és aktivált alumínium-oxid granulátum. A molekuláris szűrő és a szilikagél a nedvesség megkötésében játszik szerepet, míg az aktivált alumínium-oxid granulátum a nedvesség mellett a keletkező savasság megkötésére alkalmas. A szűrőbetét teljes keresztmetszeté-ben egyenletes az áramlás, ami jelentősen javítja a szűrőképességet. Észterolajokhoz nem használhatók.

3 A maradó nedvességtartalom egyes hűtőközegeknél: 15 ppm R12, 60 ppm R22, 30 ppm R502, 60 ppm R134A, 30 ppm R4O4A (l ppm= 1mg víz / 1kg hűtőközeg). A szűrők véglegesen beépítve maradhatnak a rendszerben, de a nyomásesést, a beüzemelés időszakában figyelni kell, és ha a szűrő telítődött szennyeződéssel, ki kell cserélni. A csatlakozó méretek menetes csatlakozás esetén 1/4"-tól 3/4"- ig, forrasztható csatlakozás esetén 6mm-tól 28 mm-ig terjednek.

4 SZŰRŐK JELÖLÉSE: F jelű betétek: filcszűrők, időszakosan alkalmazhatók szilárd szennyeződések eltávolítására. A rendszerben akár néhány napig is benne maradhat. Szűrőképesség 10 mikron I jelű betétek: korrózióálló acélszövet szűrők szilárd szennyező- dések eltávolítására. A rendszerben véglegesen benne maradhat. Szűrőképesség 140 mikron HP jelű betétek: két alkotóelemből állnak (molekuláris szűrő és szilikagél). Nedvesség, sav és szilárd szennyeződések eltávolítá- sára alkalmasak. Szűrőképesség 50 mikron A rendszerben bennmaradó szűrőknél a nyomásesést figyelni kell, és ha a szűrő telítődött cserélni kell. N jelű betétek: három alkotóelemből (molekuláris szűrő, szilikagél, aktív szén) állnak. Motorleégés utáni tisztítószűrők nedvesség, sav, szilárd szennyeződések és savgyanta eltávolítására alkalmasak. A rendszerben időszakosan maradhat. Szűrőképesség 50 mikron.

5 Az FCY- és a Filtry-típusokat a mágnesszelep és az adagoló védelmére, főleg hosszú csővezeték-hálózatban alkalmazzák (például szupermarketekben). Az FCY szűrőket mechanikai szennyeződések eltávolítására használják. A rendszerben véglegesen benne maradhat- nak. Szűrőképesség 20 mikron. Mérettől függően 40 és 65 cm 2 -es szűrőfelülettel kerülnek forgalomba. A csatlakozóméretek 6 mm- től 42 mm-ig terjednek.

6 A kapillárisöves háztartási hűtőberendezésekhez a következő ábra a illetve b részletén szereplő konstrukciót részesítik előnyben, amely a belépőoldalon a kondenzá- torból érkező folyadékvezetéknek, kilépőoldalon a kapilláris adagolócsőnek megfelelően leszűkített (1) vörösrézcső-házból, belseje pedig egy (2) durva és egy (3) finom szitaszűrő közé betöltött szűrőbetét anyagból, rendszerint molekulaszűrő-anyagból áll. Az ábra b részletén szereplő kettős bemenetű szűrő egyik csonkját csak a vákuumozáshoz használják, azután lezárják. A nagyobb hűtőberendezések szárítószűrőinek kialakítása általában az ábra c részlete szerinti, töltetük formázott, szilárd molekulaszűrő betét. Vannak cserélhető betétes változatok is, amelyek megfelelő szűrőbetéttel, tisztító- szűrőként, szívóvezetékbe építve is használhatók, pl. motorleégés után.

7


Letölteni ppt "Folyadékszűrők (szakmai ismeretek C13 tétel) A hűtőrendszer nyomóágába építhető leggyakrabban használt típusok: A hűtőrendszerbe szerelt szűrők feladata."

Hasonló előadás


Google Hirdetések