Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI A talaj kémiai tulajdonságait a vízben oldható sók mennyisége és minősége,a vízben oldható sók mennyisége és minősége, a kolloidkémiai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI A talaj kémiai tulajdonságait a vízben oldható sók mennyisége és minősége,a vízben oldható sók mennyisége és minősége, a kolloidkémiai."— Előadás másolata:

1 TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI A talaj kémiai tulajdonságait a vízben oldható sók mennyisége és minősége,a vízben oldható sók mennyisége és minősége, a kolloidkémiai reakciók,a kolloidkémiai reakciók, a kémhatás határozzák mega kémhatás határozzák meg ezek befolyásolják a talajok vízzel szembeni viselkedését, szerkezetét és a talajba került anyagok (tápanyagok, szennyezőanyagok, stb.) sorsát

2 A talaj kémhatása (pH) a talajoldat H + koncentrációjától függ pH=-log[H + ] [H + ] (mol/dm 3 ) pH 10 -1 1 10 -2 2 10 -3 3 10 -4 4 10 -5 5 10 -6 6

3 Talajoldat???? légszáraz talajból 2,5-szeres mennyiségű desztillált vízzelpH(H 2 O) 1mol/dm 3 KCl pH(KCl) 1mol/dm 3 KCl pH(KCl)szuszpenzió pH(H 2 O)> pH(KCl)

4 pH pH <4,5 erősen savanyú 4,5-5,5 savanyú 5,5-6,8 gyengén savanyú 6,8-7,2 közömbös 7,2-8,5 gyengén lúgos 8,5-9,0 lúgos >9,0 erősen lúgos

5

6 A talajsavanyúság formái aktív savanyúság (pH H2O ) talajoldat lehetséges H + -koncentrációját fejezi ki potenciális savanyúság (rejtett) a kolloidokhoz kapcsolódó H + és Al 3+ -ionok a körülmények változásával megjelenhetnek a talajoldatban növelve annak savanyúságát pH KCl, kicserélődési savanyuság (y 2 ), hidrolízises savanyuság (y 1 ) pH KCl, kicserélődési savanyuság (y 2 ), hidrolízises savanyuság (y 1 )

7 H3O+H3O+H3O+H3O+ H3O+H3O+H3O+H3O+ H3O+H3O+H3O+H3O+ Cl -

8 kicserélhető savanyúság ( y 2 ) 1mol/dm 3 KCl pH=7,0 a kolloidok permanens töltésein Coulomb erővel kötött Al 3+ és H 3 O + ionok okozzák csak erősen savanyú talajokban csak erősen savanyú talajokban

9 HCl HCl HCl K+K+K+K+ K+K+K+K+ K+K+K+K+ K+K+K+K+ K+K+K+K+ HCl HCl

10 hidrolízises savanyúság (y 1 ) Ca-acetát pH=8,2 az állandó- és a pH függő (változó) töltéshelyeken kötött, savanyúságot okozó kationok mennyisége

11 - - - - - - - - - Ca 2+ CH 3 COOH

12 a talajok lúgossága (pH > 8,5) kicserélhető nátriumionok mennyisége jelentős, általában szódát (Na 2 CO 3 ) tartalmaz, szerkezet, szerkezet, vízgazdálkodás, vízgazdálkodás, tápanyag gazdálkodás rossz tápanyag gazdálkodás rossz

13 K+K+ Na + Ca 2+ H3O+H3O+H3O+H3O+ K+K+ Mg 2+ Na + OH - CO 3 2-

14 A talajra jutó savterhelés sorsa : - közömbösítődhet szabad bázisok (CaCO 3, Na 2 CO 3 ) által, - a savanyú talajoldat a talajvízbe szivároghat, - a területről elfolyhat alacsony szervesanyag és agyagtartalmú ásványi talajokon, - a savanyodást okozó ionok kicserélődési reakciókban vehetnek részt a talajban a kicserélődési komplexumban található ionokkal.

15 A talaj pH-ja a növények számára sokoldalúan kedvező kell legyen. Ennek feltételei ill. hatásai: - a bázistelítettség megfelelő alakulása, - a növények számára toxikus elemek koncentrációjának megfelelő határok közé szorítása, - az eszenciális elemek oldhatóságának fokozása, - a kedvező mikrobiológiai aktivitás biztosítása.

16 A különböző talajok pH-ja eltérő mértékben változik meg azonos mennyiségű sav vagy lúg hozzáadásakor. Ezt a tulajdonságát pufferképességnek nevezzük.

17 A pufferképesség mértéke a pufferkapacitás, amely valamely erős savnak vagy bázisnak az a mennyisége, amelyik a talajszuszpenzió pH-ját egységnyivel megváltoztatja.

18 A legfontosabb pufferhatású talajalkotók és reakciók Talajkolloidok, protonfelvétele, protonleadása.Talajkolloidok, protonfelvétele, protonleadása. (agyagásványok, szerves kolloidok, fémoxidok, hidratált fémoxidok és kovasav-gélek) Könnyen málló ásványok képződése, oldódása.Könnyen málló ásványok képződése, oldódása. Az alumínium-hidroxid polimerek és/vagy az alumínium-hidroxokomplexek átalakulása.Az alumínium-hidroxid polimerek és/vagy az alumínium-hidroxokomplexek átalakulása. Szerves fémkomplexek képződése, – dekomplexálódása.Szerves fémkomplexek képződése, – dekomplexálódása. CaCO 3 – Ca(HCO 3 ) 2 – CO 2 rendszer.CaCO 3 – Ca(HCO 3 ) 2 – CO 2 rendszer.

19

20

21


Letölteni ppt "TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI A talaj kémiai tulajdonságait a vízben oldható sók mennyisége és minősége,a vízben oldható sók mennyisége és minősége, a kolloidkémiai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések