Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egy önkormányzati VIR létrehozása Dr

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egy önkormányzati VIR létrehozása Dr"— Előadás másolata:

1 Egy önkormányzati VIR létrehozása Dr
Egy önkormányzati VIR létrehozása Dr. Sebestyén Ildikó aljegyző Szolnok Megyei Jogú Város

2 VIR és IT A polgármesteri hivatalok IT alkalmazásai szigetszerűek. Az egyes ágazatok rendelkeznek (vagy egyáltalán nem rendelkeznek) önálló, ágazati alkalmazásokkal. Az alkalmazások csoportosítása: Workflow szerű működés (pl. JÁROK). Inkább ágazati háttér támogatást adnak (pl. TANINFORM). Másik csoportosítás: Kötelezően alkalmazandó alkalmazás (az ábrán sárgával jelölve, pl. ONKADO) Kötelező alkalmazni valamilyen alkalmazást (pl. iktatási alkalmazások), de több elérhető alkalmazás van. Nem kötelező az alkalmazás használata (pl. TANINFORM). Szigetszerűség Az egyes alkalmazások nem működnek együtt (ez részben kritikája a os e-önkormányzati projekteknek is), illetve az alkalmazások – miután nem egy integrált rendszer részei – mögött nem áll egységes adatbázis. Az egyes alkalmazások riport rendszerei teljesen eltérőek – a nincsentől (vegyük ezt 0-nak) a jól definiált, kifinomult lekérdezési rendszerig (vegyük ezt 100-nak). Az átlag 20 körül lehet. Mi következik mindebből? Nincsen egységes adatbázis (központi rendszereknél adatbiztonsági okokból nem is lehetséges) – nem ültethető rá az adatbázisra egy VIR rendszer. Nagy számú alkalmazás – adatexport nehézkes, data mining (adatbányászat) drága, központi rendszerek esetén biztonsági okokból nem lehetséges. Gyenge riportálási szint az egyes alkalmazásokból – a riportokból nem rakható össze egy JÓ VEZETŐI RIPORT.

3 Navigare necesse est! Márpedig hajózni muszáj, az önkormányzatnak menni kell. Mit tehet egy hivatal – de ez a teljes önkormányzatra vonatkozik – a fenti feltételek mentén? Méretfüggő a válasz.

4 Önkormányzati feladatok Forráshiányosak vagyunk
VIR igény Nagyok vagyunk Közel 2000 ember 27 milliárdos költségvetés – a TOP 500-ban a 270. hely környékén lennénk Bonyolultak vagyunk 2500 jegyzői feladat Önkormányzati feladatok Forráshiányosak vagyunk Növekvő elvárásoknak kell megfelelnünk A fentiek miatt nem lehet eszközök nélkül eredményesen irányítani – VEZETNI – egy hivatalt. A VIR egy eszköz a hatékony vezetéshez, nem csodaszer. Lehet a VIR-t EXCEL táblákra is alapozni – de többlet munka az üzemeltetésben, riportálási problémák, adatbázis hiány (szóval házi barkács, ami el megy ideig-óráig, de egy nagy önkormányzat számára nem lehet végleges megoldás).

5 VIR kialakítás és bevezetés Szolnokon
Adatmodell kialakítás Mit kell tudnunk? Mit tudunk megbízhatóan és nem drágán mérni? Alkalmazás fejlesztés Egységes adatbázis Felhasználó barátság. Grafikus megjelenítés és riportálás Megfizethetőség KOMPROMISZ-SZUMOK! Hogyan ment végbe a folyamat?

6

7 Köszönöm a figyelmet! sebestyeni@ph.szolnok.hu


Letölteni ppt "Egy önkormányzati VIR létrehozása Dr"

Hasonló előadás


Google Hirdetések