Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Acetilén előállítása, égetése, reakciója brómos és kálium-permanganátos vízzelKészítette: Bakos Zsófia, Láng Andrea, Ujházy Noémi Acetilén előállítása,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Acetilén előállítása, égetése, reakciója brómos és kálium-permanganátos vízzelKészítette: Bakos Zsófia, Láng Andrea, Ujházy Noémi Acetilén előállítása,"— Előadás másolata:

1 Acetilén előállítása, égetése, reakciója brómos és kálium-permanganátos vízzelKészítette: Bakos Zsófia, Láng Andrea, Ujházy Noémi Acetilén előállítása, égetése, reakciója brómos és kálium- permanganátos vízzel

2 Acetilén előállítása, égetése, reakciója brómos és kálium-permanganátos vízzelKészítette: Bakos Zsófia, Láng Andrea, Ujházy Noémi Az acetilén előállítása A kísérlet leírása Kémcsőbe kalcium-karbidot teszünk, melyet kétfuratú dugóval lezárunk. Az egyik nyíláson 2 cm 3 -es fecskendőből desztillált vizet adagolunk, a másik nyílásra 20 cm 3 -es gázfelfogó fecskendőt helyezünk.

3 Acetilén előállítása, égetése, reakciója brómos és kálium-permanganátos vízzelKészítette: Bakos Zsófia, Láng Andrea, Ujházy Noémi Az acetilén előállítása A kísérlet tapasztalatai A kémcsőben gázfejlődést látunk, a gázfelfogó fecskendő dugattyúja felemelkedik.

4 Acetilén előállítása, égetése, reakciója brómos és kálium-permanganátos vízzelKészítette: Bakos Zsófia, Láng Andrea, Ujházy Noémi Az acetilén előállítása A tapasztalatok magyarázata A kalcium-karbid a vízzel reakcióba lép, melynek során acetiléngáz keletkezik, ami a gázfelfogó fecskendőbe távozik. CaC 2 +H 2 O=Ca(OH) 2 +C 2 H 2

5 Acetilén előállítása, égetése, reakciója brómos és kálium-permanganátos vízzelKészítette: Bakos Zsófia, Láng Andrea, Ujházy Noémi Az acetilén égetése A kísérlet leírása Az acetiléngázzal teli fecskendőre tűt helyezünk, és a kiáramoltatott gázt meggyújtjuk. Tartsunk fölé fehér csempét.

6 Acetilén előállítása, égetése, reakciója brómos és kálium-permanganátos vízzelKészítette: Bakos Zsófia, Láng Andrea, Ujházy Noémi Az acetilén égetése A kísérlet tapasztalatai Az acetilén sárga színű, erősen kormozó lánggal ég.

7 Acetilén előállítása, égetése, reakciója brómos és kálium-permanganátos vízzelKészítette: Bakos Zsófia, Láng Andrea, Ujházy Noémi Az acetilén égetése A tapasztalatok magyarázata A levegőben lévő oxigén mennyisége nem elegendő az acetilén tökéletes égéséhez. A fennmaradó szénatomok a lángban felizzanak, ez okozza a láng sárga színét. Ezek a szénatomok a fehér csempén koromként rakódnak le.

8 Acetilén előállítása, égetése, reakciója brómos és kálium-permanganátos vízzelKészítette: Bakos Zsófia, Láng Andrea, Ujházy Noémi Az acetilén reakciója brómos vízzel A kísérlet leírása Két kis kémcsőbe öntsünk brómos vizet. Az egyiken acetiléngázt buborékoltatunk át, a másikat meghagyjuk kontroll-oldatnak, és összehasonlítjuk a két oldat színét.

9 Acetilén előállítása, égetése, reakciója brómos és kálium-permanganátos vízzelKészítette: Bakos Zsófia, Láng Andrea, Ujházy Noémi Az acetilén reakciója brómos vízzel A kísérlet tapasztalatai Amelyik oldaton a kísérletet elvégeztük, az elszíntelenedik.

10 Acetilén előállítása, égetése, reakciója brómos és kálium-permanganátos vízzelKészítette: Bakos Zsófia, Láng Andrea, Ujházy Noémi Az acetilén reakciója brómos vízzel A tapasztalatok magyarázata A brómos víz színét a bróm adja. Az acetilén hármas kötését a bróm felbontja, és rákapcsolódik. Az így keletkező oldat színtelen. C 2 H 2 +2Br 2 =C 2 H 2 Br 4

11 Acetilén előállítása, égetése, reakciója brómos és kálium-permanganátos vízzelKészítette: Bakos Zsófia, Láng Andrea, Ujházy Noémi Az acetilén reakciója kálium- permanganátos vízzel A kísérlet leírása Két kis kémcsőbe öntsünk kálium-permanganátos vizet. Az egyiken acetiléngázt buborékoltatunk át, a másikat meghagyjuk kontroll-oldatnak, és összehasonlítjuk a két oldat színét.

12 Acetilén előállítása, égetése, reakciója brómos és kálium-permanganátos vízzelKészítette: Bakos Zsófia, Láng Andrea, Ujházy Noémi Az acetilén reakciója kálium- permanganátos vízzel A kísérlet tapasztalatai Amelyik oldaton a kísérletet elvégeztük, az barna színű lesz.

13 Acetilén előállítása, égetése, reakciója brómos és kálium-permanganátos vízzelKészítette: Bakos Zsófia, Láng Andrea, Ujházy Noémi Az acetilén reakciója kálium- permanganátos vízzel A tapasztalatok magyarázata Az acetilén felbomló hármas kötései megkötik a KMnO 4 oxigénjét, a visszamaradó MnO 2 (barna színű, finom eloszlású csapadék) vezet az oldat színváltozásához.


Letölteni ppt "Acetilén előállítása, égetése, reakciója brómos és kálium-permanganátos vízzelKészítette: Bakos Zsófia, Láng Andrea, Ujházy Noémi Acetilén előállítása,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések